S-borgmester fik 250 statsjob til byen: Nu er det også lettere at hyre folk til kommunejob

INTERVIEW: Hjørring Kommune får langt flere ansøgere til sine egne kommunale stillinger, efter Statens Administration er flyttet til byen. Men der er et andet problem. Borgmester Arne Boelt (S) gør status tre år efter regeringens første udflytningsplan.

Tidligere måtte Hjørring Kommune til tider se langt efter kvalificerede ansøgere til egne stillinger. Men "nu får vi satme mange ansøgninger," siger borgmester Arne Boelt (th.), som nu gør status på effekten af de nye statsjob i byen. På billedet er S-formand Mette Frederiksen på besøg.
Tidligere måtte Hjørring Kommune til tider se langt efter kvalificerede ansøgere til egne stillinger. Men "nu får vi satme mange ansøgninger," siger borgmester Arne Boelt (th.), som nu gør status på effekten af de nye statsjob i byen. På billedet er S-formand Mette Frederiksen på besøg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Selv om der kun bor 26.000 sjæle i Vendsyssels største by, Hjørring, hedder shoppingcenteret ved gågaden Metropol. Og det kan godt være, det er for meget at kalde Hjørring for en storby. Men målt på liv, aktivitet og arbejdspladser vokser den, og det kan byen blandt andet takke VLAK-regeringens udflytningsplaner for, mener Hjørrings borgmester Arne Boelt.

”Vi kan helt klart mærke, at der er kommet nye jobmuligheder her. Folk med kompetencer vil gerne hertil, fordi der sker noget i byen – vi har nogle store arbejdspladser, vi er blevet en administrationsby. Det simrer af, at folk er begyndt at tænke: Der er da fedt i Hjørring,” siger han.

Statens Administration blev flyttet fra København til Hjørring i forbindelse med den første udflytningsrunde, ”Bedre Balance I”, og der er i dag omkring 250 medarbejdere ansat. Langt de fleste er nyansatte – kun enkelte fulgte med fra hovedstaden, men det gik rigtig nemt og hurtigt med at ansætte nye folk, har direktøren tidligere fortalt til Altinget.

Og de nye job har haft en konkret, positiv bivirkning for kommunen. Det er nemlig blevet meget lettere at få kvalificerede ansøgere til kommunale stillinger, fortæller Arne Boelt, som har været borgmester her siden 2010.

Faktisk stiger vores børnetal en lille smule nu, og hvis ikke vi havde fået de nye job, havde det nok set endnu mere skidt ud.

Arne Boelt (S)
Borgmester i Hjørring

”Før fik vi 20 ansøgere på en god dag. Nu får vi gerne 80. Og det er nærmest ligegyldigt, hvad det er for en stilling, vi slår op. Så vi har slet ikke de problemer med at få ansøgere, som vi hører om fra andre kommuner,” siger borgmesteren.

Han nævner dog, at det er begyndt at være svært at finde folk inden for byggeri, hvor der landet over bliver meldt om mangel på arbejdskraft.

Det simrer af, at folk er begyndt at tænke: Der er da fedt i Hjørring.

Arne Boelt (S)
Borgmester i Hjørring

"Vi har fået et godt ry"
Når Arne Boelt skal give sin forklaring på, at så mange flere pludselig er klar til at søge job i den mellemstore købstad, handler det især om byens image.

”Når vi slår stillinger op, er vi mere attraktive end før. Mange kender måske nogen, der er begyndt at arbejde her og har talt pænt om det og fortalt, at man også kan gå i teateret her. Vi har fået et godt ry, og vi får masser af ansøgninger,” siger han.

Og så har Hjørring fordel af kun at være 50 kilometer fra Aalborg og ikke mindst, at der ligger uddannelsesinstitutioner i kommunen. Her kan man blandt andet blive pædagog, lærer eller sygeplejerske, og der er også teknisk skole og erhvervsskoler.

0:000:00