Skivemødet var en succes uden de store politiske udmeldinger

SKIVEMØDET: Skivemødet vil bidrage til et Danmark i balance, men på første møde var der mere fokus på at promovere det gode liv uden for storbyerne end på egentlige politiske udmeldinger.

LANDLIGT: Jeppe Aakjærs gulmalede kunstnerhjem på halvøen Salling ved Limfjorden dannede op til pinse ramme om Skivemødet, der vil sikre et Danmark i balance.
LANDLIGT: Jeppe Aakjærs gulmalede kunstnerhjem på halvøen Salling ved Limfjorden dannede op til pinse ramme om Skivemødet, der vil sikre et Danmark i balance.Foto: Thomas Køser
Signe Løntoft

Debatten om by og land, centrum og periferi, handler ikke kun om udflytning af arbejdspladser eller kommunal udligning, men også om kultur og sammenhængskraft.

Det var budskabet fra Skivemødet, der under sloganet 'et Danmark i balance' løb af stablen for første gang op til pinse.

Fra den 17. til 19. maj samlede initiativet således politikere og meningsdannere i området omkring Skive. Fredag stod den på samtaler på gården Jenle, hvor den danske forfatter og samfundskritiker Jeppe Aakjær holdt til i begyndelsen af 1900-tallet. Lørdag dannede middelalderborgen i Spøttrup ramme om både koncerter og samtaler.

Tillid på tværs af land og by
En af initiativtagerne, direktør for Thise Mejeri, Poul Johannes Pedersen, udtalte lørdag, at mødet er gået over al forventning:

”Forskellige mennesker har lyttet til hinanden, fordi de alle mener, at det er i fællesskabets interesse, at vi finder ud af, hvordan vi kommer et Danmark i balance nærmere. Der er blevet talt om, hvordan vi kan skabe tillid på tværs af land og by for på den måde at binde Danmark sammen igen. Og det er netop dét, vi vil med Skivemødet. Vi vil invitere indenfor og finde en løsning sammen.”

Skinger debat
Skivemødet kan ses som et led i diskussionen om balancen mellem hovedstadsområdet og det såkaldte Udkantsdanmark, og flere politikere havde da også taget turen mod Skive, blandt andre Kristian Thulesen-Dahl (DF), Inger Støjberg (V) og Mogens Jensen (S).

Det første møde kom imidlertid først og fremmest til at fremhæve og promovere det gode liv uden for storbyen, mens de egentlige politiske meldinger var nedtonet i det milde majvejr. 

Allerede inden mødet havde Poul Johannes Pedersen da også meldt ud, at debatten om Udkantsdanmark over for storbyen i hans optik er blevet for skinger, og at det i højere grad drejer sig om at fortælle de gode historier fra livet uden for København. 

Det lykkedes til fulde ifølge forhenværende kulturminister Bertel Haarder (V), der selv har været en af initiativtagerne til folkemødet på Bornholm. Han anerkendte i høj grad den nye lillebror i nordvest:

0:000:00