Debat

Stephanie Lose: Styrelserne har brug for en ny selvforståelse

TEMADEBAT: Det er ikke bare de statslige medarbejdere, der skal finde sig til rette i nye omgivelser. Styrelserne skal se sig selv som en del af det regionale erhvervsliv, skriver Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark

Foto: Region Syddanmark
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stephanie Lose (V)
Regionsrådsformand, Region Syddanmark

Da 1.015 statslige medarbejdere midt i januar fik at vide, at deres arbejdspladser flytter til Syddanmark, blev der vendt op og ned på mange menneskers tilværelse.

Ligesom det var tilfældet for de omkring 1.000 statslige medarbejdere, der fik samme besked for godt to år siden.

Jeg har stor forståelse for, at udflytningen stiller mange medarbejdere over for svære overvejelser i forhold til, om de skal tage springet og flytte med arbejdspladsen til en anden del af landet.

Fakta
Deltag i debatten!

For mange af medarbejderne handler det jo ikke bare om, at de selv trives i det nye. Det er vigtigt, at en eventuel ægtefælle eller partner også trives.

Faktisk er de medfølgende partneres trivsel en af de allerstørste udfordringer, når det gælder om at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Det er, hvad vi hører fra både store og små virksomheder i forskellige brancher overalt i regionen.

Det er en erfaring fra den første udflytning, at det er særligt vigtigt at få skabt yderligere synlighed om karrieremulighederne i styrelserne i det syddanske, når man vil fastholde sine medarbejdere og tiltrække nye kvalificerede kandidater.

Stephanie Lose (V)
Regionsrådsformand, Region Syddanmark

Derfor er det rigtig vigtigt for os at synlig- og sandsynliggøre over for medarbejderne, hvilke muligheder der ligger i at flytte med jobbet til Syddanmark, både for dem selv, ægtefællen, partneren og familien.

Det er ikke gjort ved at vise smukke billeder af natur i Unesco-klasse og fortælle om billige boliger. Det kræver et målrettet og strategisk stykke arbejde, og at der sættes de nødvendige midler af til det.

Nytilflyttere skal have hjælp til netværk
I forbindelse med udflytningen for to år siden satte Syddansk Vækstforum fire millioner kroner af til blandt andet at gøre det synligt over for ægtefæller og partnere, hvilke jobmuligheder Syddanmark byder på.

Opgaven 'Karriere i Syddanmark' bliver løst af foreningen Work-Live-Stay Southern Denmark (WLS), som samarbejder med virksomheder, kommuner og uddannelsesinstitutioner om at modtage, tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft fra ind- og udland.

I dag hjælper partnerkonsulenter medfølgende partnere og deres familier med at skabe netværk og give sparring og idéer til at få en god hverdag.

Når det gælder om at finde job, er erfaringen, at de ægtefæller/partnere, der følger med en udflytning, er ret selvkørende. Men netværksdelen sætter de stor pris på, og indsatsen er blevet godt modtaget af de styrelser, der blev flyttet ud i første runde.

De synes, det er positivt, at WLS tager hånd om medarbejdere og familie, når de kommer hertil.

Styrelserne skal ses som en del af erhvervslivet
I arbejdet med 'Karriere i Syddanmark' har WLS skabt et tæt samarbejde med de udflyttende styrelser i Syddanmark, og erfaringer fra den første udflytningsbølge skal sikre endnu større succes for denne anden udflytning af statslige arbejdspladser til Syddanmark.

Det er en erfaring fra den første udflytning, at det er særligt vigtigt at få skabt yderligere synlighed om karrieremulighederne i styrelserne i det syddanske, når man vil fastholde sine medarbejdere og tiltrække nye kvalificerede kandidater.

For at løse den opgave bliver man som styrelse uden for hovedstaden nødt til at forstå sig selv som en del af erhvervslivet.

Det betyder, at man er i kamp om talenterne med både kommunale og private arbejdsgivere og skal anvende helt andre metoder i jagten på de bedste.

Der skal simpelthen arbejdes mere på at være et attraktivt tilbud som arbejdsplads og gøres mere ud af synligheden.

Samarbejde skal fastholde arbejdskraft
I maj 2017 lancerede WLS den syddanske karriereportal, som giver en samlet indgang til virksomheder, jobmuligheder, byer, natur, fritidsliv, familieliv, begivenheder – alt det, der giver et indblik i, hvordan man kan skabe en udfordrende karriere og et godt liv i Syddanmark.

I september sidste år gentog vi succesen fra 2016 med Syddansk Jobfair i København. 40 syddanske virksomheder og aktører samt 15 kommuner deltog og mødte cirka 200 københavnske kandidater.

Koblingen af bosætning og erhvervsliv har værdi. Således har den efterfølgende evaluering vist, at de, der talte med både virksomheder og bosætningskoordinatorer, var mere motiverede for at flytte til Syddanmark.

WLS har også startet et HR-netværk på tværs af alle de tilflyttede styrelser. Det har vist sig, at styrelserne ikke i tilstrækkelig grad kender og netværker med hinanden, og derfor går de glip af videndeling og i særlig grad fællesskab i forhold til rekruttering af kandidater.

Konkret har WLS i samarbejde med tre af de tilflyttede styrelser og AKA & Djøf i januar afholdt en Talent Attraction-event for 50 potentielle kandidater til job i styrelserne.

Samarbejde er et nøgleord for os, når det handler om at fastholde arbejdskraften i styrelserne og tiltrække nye kræfter.

Gennem et tæt samarbejde med de udflyttende styrelser får vi skabt den nødvendige handlekraft, virksomhedsopfattelse og en bedre kobling til de kommunale indsatser, der er unikke for Syddanmark.

Samarbejde med lokale virksomheder i de områder, de statslige arbejdspladser kommer til, er også helt essentielt i denne sammenhæng.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00