Debat

Svendborg-borgmester: Fornuftigt at flytte filminstitutioner til Fyn

DEBAT: Med et velfungerende fynsk filmmiljø, adgang til kvalificeret arbejdskraft og billig husleje vil en udflytning af Det Danske Filminstitut og Den Danske Filmskole give god mening, skriver Svendborgs borgmester, Bo Hansen.

Der vil være store synergier ved at flytte filminstitutioner til Fyn, skriver Svendborg Kommunes borgmester, Bo Hansen. 
Der vil være store synergier ved at flytte filminstitutioner til Fyn, skriver Svendborg Kommunes borgmester, Bo Hansen. Foto: Jørgen True
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Hansen (S)
Borgmester i Svendborg Kommune

I erkendelse af vigtigheden i at have statslige arbejdspladser i hele Danmark er der de senere år besluttet at flytte cirka 8.000 statslige arbejdspladser ud i hele Danmark. Det er et vigtigt tiltag, som gavner hele Danmark, men det er ikke slut endnu. Derfor er det vigtigt ved enhver given anledning at forholde sig kritisk til, hvordan nye politiske aftaler kan være med til at understøtte et Danmark i balance.

Som følge deraf er det naturligt at se på alle elementer, når der til oktober påbegyndes politiske drøftelser om den kommende filmaftale. Der er kommet forslag om at flytte Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut til henholdsvis Odense og Svendborg, hvilket jeg af flere årsager synes er en rigtig god idé. Helt overordnet mener jeg godt, at man kan stille krav til de institutioner, som modtager offentlig støtte. I det konkrete tilfælde taler vi om særdeles mange offentlige støttekroner, som bør være til gavn for hele Danmark.

Et af kravene kan være, at Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut skal være med til at understøtte et Danmark i balance. Det vil en placering af Det Danske Filminstitut i Svendborg være med til, fordi det giver arbejdspladser og mulig tilflytning og dermed øget vækst i det sydfynske område.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til os på [email protected]

Fyns fungerende filmmiljø
I forhold til det konkrete forslag om udflytning af Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut ser jeg flere argumenter for en placering i henholdsvis Odense og Svendborg Kommune.

På Fyn er der allerede et aktivt og velfungerende filmmiljø, og der vil derfor være store synergier ved en placering på Fyn. Filmmiljøet understøttes blandt andet af, at der på Fyn er en regional filmfond – FilmFyn.

Helt overordnet mener jeg godt, at man kan stille krav til de institutioner, som modtager offentlig støtte. I det konkrete tilfælde taler vi om særdeles mange offentlige støttekroner, som bør være til gavn for hele Danmark.

Bo Hansen
Borgmester i Svendborg Kommune

Fondens investeringer er med til at skabe unikke film, dokumentar-og fiktionsserier. Endvidere har Fyn SVEND-festen, som er et folkeligt filmtræf med prisuddeling, filmkavalkade, gallapremierer, Open Air-forestillinger, koncerter, børneaktiviteter, debatmøder, udstillinger og workshops.

Derudover er der på uddannelsesområdet en mangfoldighed af uddannelsesforløb, som er med til at uddanne kompetencer til og styrke filmmiljøet. Dette er blot et par enkelte eksempler, som er med til at skabe et attraktivt og velfungerende filmmiljø på Fyn.

For få statslige arbejdspladser på Fyn
Et andet perspektiv er de statslige arbejdspladser. Det er tankevækkende, at omkring 30 procent af de statslige arbejdspladser er placeret i København, hvor kun 13,3 pct. af befolkningen bor. Jeg anerkender, at der arbejdes på at ændre dette faktum, og at Svendborg Kommune som følge af ”Bedre Balance” får cirka 64 nye statslige arbejdspladser. Det er vi selvfølgelig meget glade for, og vi byder de nye medarbejdere velkommen. Men vi oplever forsat, at der er et potentiale for etablering af flere statslige arbejdspladser på Fyn.

Hertil skal det også bemærkes, at der på Sydfyn fortsat er en ”hvid plet” i forhold til udflytning af statslige arbejdspladser, idet Sydfyn har en mindre andel af de statslige arbejdspladser.

I nedenstående grafik fra Finansministeriets Bedre Balance I og II er statslige årsværk i procent af indbyggertal illustreret grafisk. Her ses det, at Fyn har en andel på 1,68 procent sammenholdt med en gennemsnitlig regional andel på 2,63 procent.

 

 

Når der fokuseres så meget på statslige arbejdspladser, er det selvfølgelig, fordi det dels kan give nye tilflyttere til kommunen, men også fordi det øger antallet af arbejdspladser i området. Begge dele er utrolige væsentlige for, at Sydfyn fortsat kan vækste og samtidig kan være attraktiv, når det drejer sig om at kunne tilbyde gode jobs til de kompetente borgere, som bor i området, og dem, som flytter til.

Uddannelser inden for rækkevidde
Det er ikke kun statslige arbejdspladser, som er interessant for området, uddannelsespladser er også interessante og væsentlige for vækst på Sydfyn. Dele af serviceøkonomiuddannelsen kommer til Svendborg, men igen - der er potentiale for endnu mere. Vi vil meget gerne have hele uddannelser og gerne flere forskellige – for eksempel kunne det være en mulighed at etablere læreruddannelsen på Sydfyn.

At der er hele uddannelsesmuligheder lokalt, betyder meget for rigtig mange unge, fordi det ikke er alle unge, som ønsker at rejse langt væk for at tage en uddannelse. Og jeg mener, at alle unge skal have mulighed for at kvalificere sig til gode jobs.

Fynsk arbejdskraft er ikke mindre kvalificeret
Infrastrukturen er god – vi har en motorvej fra Svendborg til Odense, hvor det tager cirka 20 minutter at komme frem. Det tager cirka to timer at komme til København fra Svendborg. Afstandene er korte i Danmark set i forhold til afstandene i mange andre lande, så dette burde ikke give anledning til en masse bekymringer. Men det gør det – blandt andet er der en bekymring om, hvorvidt der kan rekrutteres kvalificeret medarbejdere til de statslige institutioner.

Her vil jeg gerne fremhæve en udtalelse fra Danmark på Vippen, når de udtaler at ”... en række undersøgelser har allerede dokumenteret, at selvfølgelig er arbejdskraften mindst lige så kvalificeret uden for hovedstadsområdet.”

Sidst men ikke mindst er det vigtigt huske, at en flytning af Det Danske Filminstitut til Svendborg vil betyde, at Det Danske Filminstitut vil bruge væsentlig færre penge på husleje. Det gælder, hvad enten der vælges køb eller leje af lokaler. Og der er flere gode bygninger i Svendborg Kommune, som vil kunne være attraktive for Det Danske Filminstitut.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Hansen

Borgmester (S), Svendborg Kommune
folkeskolelærer

0:000:00