Udflytning: Kommuner håber på Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsen

UDLFYTNING: Flere kommuner arbejder på at få en del af kagen, når næste udflytningsbølge snart sætter ind. Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsens ansvar for planloven er på ønskelisten flere steder i landet.

Regeringen vil præsentere sin plan for nye udflytninger i december 2017.
Regeringen vil præsentere sin plan for nye udflytninger i december 2017.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Med få uger til 2017 rinder ud er den næste omgang udflytning af statslige arbejdspladser nært forestående.

I kommunerne står man på spring for at få tildelt en styrelse eller to. Og flere steder i landet er øjnene rettet mod miljøområdet. Det viser dokumenter, som Altinget har fået aktindsigt i.

I Lemvig håber man på at få fingrende i dele af Miljøstyrelsen. Det handler dels om klimatilpasningsområdet, som man forventer drejer sig om 15-20 årsværk. Men også opgaver inden for råstofindviding og klaptilladelser, mener man er oplagt i Lemvig.

Kommunen foreslår, at området blot kan flyttes til Kystdirektoratet, som allerede ligger i Lemvig i dag.

Det vil være naturligt, at man flytter noget herud, som vi er gode til.

Erik Flyvholm (V)
Borgmester, Lemvig

”Vi ligger et sted, hvor klimaudfordringen er massiv. Og den har vi lært at leve med og arbejde med. Så derfor siger vi, at det vil være naturligt, at man flytter noget herud, som vi er gode til,” siger borgmester Erik Flyvholm (V).

Ender noget af Miljøstyrelsen i Lemvig skal man ikke været bekymret for, om man kan finde kvalificeret arbejdskraft, mener Erik Flyvholm.

”I de udflytninger, der har været i mit område, har der været mange gode ansøgere. Vi har mange dygtig folk i Vestdanmark. Også på det tekniske område. Så det er jeg ikke bekymret for,” siger han og fortsætter:

”Og vi beder jo ikke om en styrelse, hvor vi skal ansætte 400 mand.”

Vil have mere af Erhvervsstyrelsen
I Guldborgsund har man øjnene rettet stift mod Erhvervsstyrelsen. Og her handler det om at få fat i planlov-området. Guldborgsund fik i den første udflytningsrunde en del af Erhvervsstyrelsen. Nemlig Erhvervsministeriets kundecenter.

Dokumentation

Det står der om udflytning i regeringsgrundlaget

Udflytning af statslige arbejdspladser

De statslige institutioner er sat i verden for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele Danmark. Statens arbejdspladser skal derfor også være fordelt i hele landet. Og selv om statslige arbejdspladser ikke i sig selv er tilstrækkelige til at skabe vækst og udvikling, vil en decentral placering være med til at skabe mere aktivitet i det pågældende område.

Pr. 1. oktober 2016 er der flyttet 1.126 af de besluttede knap 3.900 arbejdspladser. Langt størstedelen af de udflyttede institutioner skal være udflyttet inden udgangen af 2017.

Regeringen vil ved udvidelse af eksisterende eller ved oprettelse af nye statslige institutioner som udgangspunkt placere disse uden for hovedstadsområdet, medmindre særlige grunde taler imod. Regeringen vil i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytninger.

Regeringen har meddelt at den nye udflytning af arbejdspladser bliver præsenteret i december 2017.










0:000:00