Unge-jagt og staten som uventet bygherre: Tre nedslag i udflytninger

STATUS: Regeringen er kommet med et samlet overblik over de to store runder med udflytning. Altinget gør status og ser på tre af de steder, hvor udflytningen har været ramt af startvanskeligheder.

Både i Holbæk og Ringsted har staten kastet sig ud i byggeprojekter for at sikre egnede lokaler til statslige institutioner, der er blevet udflyttet. ARKIV
Både i Holbæk og Ringsted har staten kastet sig ud i byggeprojekter for at sikre egnede lokaler til statslige institutioner, der er blevet udflyttet. ARKIVFoto: Colourbox
Sine Riis Lund

Over halvdelen af de planlagte arbejdspladser er nu flyttet fra København og ud i resten af landet.

Det fremgår af regeringens første samlede status over de to runder med udflytninger fra København til resten af landet.

I alt er der per november 2018 etableret 4.800 af de knap 8.000 planlagte arbejdspladser i byer uden for hovedstadsområdet.

Men for nogen trækker udflytningen ud. Det skyldes ikke mindst jagten på en egnet bolig, der flere steder har ført til, at staten må agere som bygherre.

Vi vurderer selv, at vi simpelthen havde for kort tid til at markedsføre det, fordi vi ikke bare skulle markedsføre uddannelsen, som var forholdsvis ukendt, men også selve konceptet uddannelsesstation.

Peter Møller Pedersen
Uddannelsesdirektør, professionshøjskolen UCN

Altinget laver her tre nedslag med fokus på nogle af de steder, hvor der stadig er fuld fart med at få udflytningerne ført ud i livet.

Flere års forsinkelse 
Blandt dem, hvor udflytningen lader vente på sig, er Danmarks Evalueringsinstitut.

Selvfølgelig er det irriterende, særligt det her med, at fristen har skubbet sig, fordi det er svært at planlægge med, men hovedsvaret på mange udfordringer er jo bare at få næsen i sporet og lave nogle ordentlige evalueringer, undersøgelser og analyser, og det er det, vi gør og bruger vores tid på.

Mikkel Haarder
Direktør, Danmarks Evalueringsinstitut

Organisationen var en del af den første udflytningsplan, og den skulle være flyttet til Holbæk i slutningen af 2017. Men nu ventes medarbejderne først at forlade Østerbro i midten af 2020, mere end toethalvt år senere end først planlagt.

Årsagen har været usikkerhed om finansieringen af et større renoveringsarbejde af den skole i Holbæk, som organisationen skulle flytte ind i sammen med Danida Fellowship Centre og Danmarks Akkrediteringsinstitution.

Først skulle kommunen stå for byggeprojektet, men da Holbæk fattedes penge, søgte man andre løsninger, og senest er staten selv gået ind for at få en bolig klar til de ansatte.

0:000:00