Vismænd udskyder rapport på grund af udflytning

FORSINKET: De Økonomiske Råd udskyder præsentationen af deres efterårsrapport som følge af, at regeringen har flyttet rådet til Horsens.

Overvismand Michael Svarer (i midten)
præsenterer De Økonomiske Råds efterårsrapport i oktober 2016. I år kommer
efterårsrapporten først til vinter. Til venstre ses direktør John Smidt og til
højre vismand Torben Tranæs.
Overvismand Michael Svarer (i midten) præsenterer De Økonomiske Råds efterårsrapport i oktober 2016. I år kommer efterårsrapporten først til vinter. Til venstre ses direktør John Smidt og til højre vismand Torben Tranæs. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Regeringens udflytning af De Økonomiske Råd til Horsens får nu direkte konsekvenser for rådets arbejde.

Rådet udskyder nu sit årlige efterårsmøde og den vismandsrapport, der skulle udkomme samtidig, fra oprindeligt planlagt 9. oktober til 4. december 2018.

Det oplyser rådet i en pressemeddelelse.

Det er rådets formandsskab, der har truffet beslutningen.

Det kommer til at blive synligt, at vi har mistet og kommer til at miste dygtige folk.

John Smidt
Direktør for De Økonomiske Råd, i interview i juni 2018

"Baggrunden for udskydelsen er de direkte og indirekte følger af udflytningen af De Økonomiske Råds sekretariat til Horsens," lyder forklaringen.

Udflytning har vakt udenlandsk kritik
Beslutningen om at udflytte De Økonomiske Råd har vakt højlydt kritik. Det har især handlet om placeringen i forhold til centraladministrationen, og flere har peget på, at en flytning vil svække rådets rolle som vagthund.

Ud over Rådet selv har en række danske aktører fra Dansk Industri og Dansk Byggeri til LO og Forbrugerrådet råbt op. Men sagen har også vakt opsigt i udlandet.

Et netværk af finanspolitiske vagthunde fra 24 andre EU-lande har på det kraftigste anbefalet regeringen at ændre sin beslutning.

På et lukket samråd i Folketingets Finansudvalg i starten af maj meldte økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), at han imødekom kritikken og ville tillade fem årsværk på et satellitkontor i København.

Direktør: Vi har gjort, hvad vi kunne for at holde på folk
Siden beskeden om udflytningen kom, har flere økonomer i rådene sagt deres stillinger op.

"Vi har allerede mistet folk, og vi vil med stor sandsynlighed miste flere, når vi krydser årsskiftet," sagde direktør for De Økonomiske Råd, John Smidt, til Altinget i juni måned.

"Jeg har gjort mit for at tale med folk, og jeg har blandt andet givet fastholdelsesbonusser. Alt, hvad vi har kunnet gøre, synes jeg, vi har fået gjort," forklarede han i interviewet, som du kan læse her:

Læs også

Her forudsagde direktøren også, at udflytningen af rådene ville afspejle sig helt konkret i deres arbejde.

"Vi har allerede set konsekvenser og udskudt analyser på mere eller mindre ubestemt tid. Den rapport, vi får afleveret til efteråret, bliver sandsynligvis tyndere, end den ellers havde været. Det kommer til at blive synligt, at vi har mistet og kommer til at miste dygtige folk," sagde John Smidt til Altinget i juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Smidt

Fhv. direktør, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00