Debat

Klare mål frem for abstrakte ambitioner

DEBAT: Det kan være kontraproduktivt, hvis de klare og eksplicitte 2015-mål erstattes af mere abstrakte mål for sundhed. Det frygter Hanne Klink Epstein fra Læger uden Grænser.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Klink Epstein
Medicinsk programmedarbejder, Læger uden Grænser

Hvis du er fattig, er du syg. Inden WHO i 2000 præsenterede 2015-udviklingsmålene, var det kort sagt opfattelsen af sundhed i udviklingslandene. Sundhed var en konsekvens af økonomisk udvikling - ikke en forudsætning.

Læger uden Grænser er en humanitær medicinsk organisation, som ofte arbejder der, hvor udviklingen er slået fejl, hvor sundhedssystemer ikke eksisterer eller ikke længere fungerer - der hvor donorerne ikke har fundet det muligt eller politisk interessant at investere.

Udviklingsmålene har været med til at forme og forandre den virkelighed, vi arbejder i.

Fakta
Altinget | Udvikling sætter i april måned post-2015-dagsordenen til debat og forfølger processen mod nye globale udviklingsmål. Her giver politikere, eksperter og NGO'er deres meninger til kende. Mød debatpanelet.

Alle er velkomne til at deltage i debatten. Skriv til [email protected].

Sundhed øverst på dagsordenen
Med 2015-målene kom sundhed øverst på dagsordenen. Målene, eksplicitte og målbare, var en bekræftelse på, at en sund og rask befolkning er en forudsætning for udvikling. Forebyggelse og behandling af sygdom var en mulighed, der ikke længere var betinget at et lands økonomiske begrænsninger. Målenes ambitiøse tidsramme sendte et klart budskab om, hvor presserende opgaverne var.

2015-målene skabte et momentum, som sikrede finansiering til sundhed i hidtil uset omfang, blandt andet gennem donororganisationer som Den Globale Fond, PEPFAR, GAVI og UNITAID. Samtidig rykkede målene ved den hidtidige forbeholdenhed blandt internationale donorer, inklusive Danmark over for støtte til faste omkostninger som medicin og personale.

At erstatte dedikerede mål, der effektivt påvirker menneskers sundhed, med temmelig vage institutionelle procesindikatorer, kan vise sig at være kontraproduktivt. Man skal passe på ikke at smide barnet ud med badevandet.

Hanne Klink Epstein
Medicinsk programmedarbejder, Læger uden Grænser

Den øgede finansiering til bekæmpelse af specifikke sygdomme, særligt hiv/aids, tuberkulose og malaria, som er dækket af udviklingsmål 6, betød enorme fremskridt. I dag er otte millioner mennesker med hiv/aids i antiretroviral behandling, og antallet af dødsfald på grund af malaria er faldet med 25 procent siden 2000, for bare at nævne nogle få af de mange resultater.

De konkrete mål har været nøglen til at fokusere og prioritere, til at vise synlige fremskridt, og de har været afgørende for at demonstrere ansvarlighed fra civilsamfund og stater. Den hidtil usete store donorstøtte har været mulig, fordi resultaterne har overbevist donorerne om værdi for deres penge.

Frygt for ukonkrete målsætninger
På trods af de gode resultater er ingen af målene endnu nået, og mange af de svageste stater har stadig lang vej igen.  

Så hvorfor sætte nye mål, når de eksisterende ikke er opnået? Hos Læger uden Grænser vil vi gerne holde fast i de målbare resultater i de nye udviklingsmål.

Desværre ser vi en stigende konsensus i retning af, at post-2015-målene skal inkludere et samlet mål om generel styrkelse af sundhedssystemer på bekostning af de nuværende specifikke mål. Det kan være en tilstrækkelig uspecifik ide til at vinde bred opbakning midt i en økonomisk krise. At erstatte dedikerede mål, der effektivt påvirker menneskers sundhed, med temmelig vage institutionelle procesindikatorer, kan vise sig at være kontraproduktivt. Man skal passe på ikke at smide barnet ud med badevandet.

Udviklingsmålene har været en vigtig faktor i at skabe håb for et bedre og sundere liv for millioner af mennesker. Sygdom og død ikke er en selvfølge. Sundhed er muligt, nødvendigt og endda økonomisk interessant. Derfor opfordrer vi til, at de nye udviklingsmål ikke lukker og slukker for de sundhedsrelaterede initiativer og vender tilbage til ukonkrete ambitioner på sundhedsområdet, det vil sætte mange menneskeliv på spil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00