Debat

Hvordan skal fremtidens ngo-støtte se ud?

PRÆSENTATION: Posen skal rystes, når det gælder rammeaftaler med danske ngo’er, mener regeringen. Men hvordan? Altinget spørger organisationer og politikere i ny paneldebat.

Udenrigsminister Kristian Jensen lægger op til ændringer i støtten til danske ngo'er. <br>
Udenrigsminister Kristian Jensen lægger op til ændringer i støtten til danske ngo'er.
Foto: Bo Amstrup/Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bistand gennem civilsamfundsorganisationer.

Sådan hedder det stykke i finansloven, hvor danske ngo’er leder, når de skal se størrelsen på deres bevilling.

Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp har traditionelt været at finde på listen over rammeorganisationer. Men med regeringens nedskæring af udviklingsbistanden og kommende udviklingspolitiske strategi er det ikke sikkert, at der fremover står to- og trecifrede millionbeløb ud for de tre ngo’ers navne i finansloven.

Udenrigsministeren har nemlig varslet, at han vil gøre op med historisk betingede bevillinger til danske organisationer. Og regeringen er i færd med at gentænke støtten for at sikre bedre sammenhæng mellem ngo’ernes arbejde og den kommende udviklingspolitiske strategi.

Læs interview med Kristian Jensen om opgør med støtte til danske ngo'e

Men hvordan sikrer man egentlig mest mulig udvikling for pengene, når bevillinger deles ud til danske ngo’ers udviklingsarbejde? Hvilke kriterier skal ligge bag fordelingen, og hvordan kan ngo’er bedst bidrage til at nå udviklingssamarbejdets strategiske mål?

Fakta
Deltag i debatten!

Skriv til [email protected]

De spørgsmål vil Altinget: udvikling gerne sætte fokus på, inden regeringen for alvor går i gang med at udvikle en ny model for de danske rammebevillinger, der skal træde i kraft i 2018.

Mød deltagerne her:

Jeg har ikke nogen færdig plan. Derfor starter vi dialogen og udviklingen af, hvordan de nye partnerskabsaftaler skal se ud allerede nu.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V)

Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Action Aid
Tim Whyte har en bachelor i kolonihistorie og har arbejdet i Nepal, været sekretariatschef i Operation Dagsværk, chefkonsulent i den internationale arbejdstagerorganisation ILO, kommunikationschef i Verdens Skove og senest vicedirektør for Save the Children i Bangladesh. I september 2016 blev han generalsekretær for MS Action Aid.

Vagn Berthelsen, generalsekretær i Oxfam Ibis
Siden 1996 har Vagn Berthelsen stået i spidsen for Ibis, og når han fratræder stillingen næste sommer, er det med over 20 års erfaring fra organisationen og næsten 40 år fra det danske ngo-miljø. Han er uddannet cand.jur. i 1977, derefter direkte til Mellemfolkeligt Samvirke som militærnægter. Fra 1983 til 1985 var Vagn Berthelsen fuldmægtig i Arbejdsministeriet.

Jørgen Skov Sørensen, generalsekretær for Danmission
Cand.theol. og ph.d. i interkulturelle studier fra Birmingham Universitet (UK). Danmission er en folkekirkelig organisation, som arbejder med kirkeudvikling, dialog og fattigdomsbekæmpelse i 12 lande i Afrika, Asien, Mellemøsten og Danmark. Danmission er en af rammeorganisationerne og finansierer derudover sit arbejde gennem private bidrag og overskud fra genbrugsbutikker.

Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors
Uddannet ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984), cand.polit. (Københavns Uni. 1989). Blev som nyuddannet ansat som generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd og kom i 1994 til Dansk Flygtningehjælp som leder af organisationens internationale afdeling. I 2002 blev han international chef i Dansk Røde Kors og blev ved Jørgen Poulsens fratræden generalsekretær fra 1. marts 2008.

Ulla Sandbæk, udviklingsordfører for Alternativet
Ulla Sandbæk var præst i Birkerød Pastorat Kirke fra 1974 til 2004. De sidste 15 år fra 1989 til 2004 var hun samtidig medlem af Europa-Parlamentet. I første periode for Folkebevægelsen mod EU. De sidste to perioder for JuniBevægelsen. I 2014 stillede hun op som folketingskandidat i Københavns Omegn for Alternativet og blev valgt ind i Folketinget i 2015.

Claus Kvist Hansen, udviklingsordfører for Dansk Folkeparti
Claus Kvist Hansen er uddannet cand.jur. og kom i Folketinget for første gang i 2015. I 2014 blev han valgt ind i byrådet i Horsens Kommune. Han er Dansk Folkepartis udviklingsordfører og er bl.a. medlem af Europaudvalget og Udenrigsudvalget. Han har tidligere arbejdet som blandt andet fuldmægtig, projektleder og sekretariatsleder i De Videnskabsetiske Komiteer, Region Syddanmark.

Michael Aastrup Jensen, udviklingsordfører for Venstre
Michael Aastrup Jensen er uddannet akademiøkonom fra Det Danske Erhvervsakademi, Randers. Han har siddet i Folketinget for Venstre siden 2005 og er desuden formand for Europarådet. Han er partiets udenrigs- og udviklingsordfører. Fra 1998 til 2006 var han medlem af byrådet i Randers Kommune og var fra 2002 til 2006 borgmester samme sted. Han har tidligere arbejdet som blandt andet salgs- og marketingkoordinator.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00