Langt færre danskere end nordmænd går ind for udviklingsbistand

RAPPORT: Seks ud af ti danskere er tilhængere af, at Danmark giver udviklingsbistand. Det er langt lavere end i 2010 og endnu længere fra niveauet i Norge. "Der skal være ordentlig velfærd, inden vi hjælper ude i verden," siger udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

30 procent af danskerne mener, vi bruger for mange penge på ulandsbistand, og kun seks ud af ti er tilhængere af bistand i det hele taget. I Norge er tallet næsten ni ud af ti. Her er udviklingsminster Ulla Tørnæs (V) i Niger.
30 procent af danskerne mener, vi bruger for mange penge på ulandsbistand, og kun seks ud af ti er tilhængere af bistand i det hele taget. I Norge er tallet næsten ni ud af ti. Her er udviklingsminster Ulla Tørnæs (V) i Niger.Foto: /Ritzau/ Ida Guldbæk Arentsen
Christina Houlind

I 2010 var 76 procent af danskerne tilhængere af, at Danmark giver udviklingsbistand. Sidste år var tallet 61 procent.

Det viser en ny holdningsundersøgelse fra Wilke, bestilt af Danida under Udenrigsministeriet.

Danskernes opbakning har ligget på samme niveau i de seneste par år. Til sammenligning viste en tilsvarende undersøgelse i Norge i denne måned, at næsten ni ud af ti nordmænd går ind for bistand til Asien, Afrika og Latinamerika. 

Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, vil ikke forholde sig til, om danskernes opbakning til ulandsbistand er høj eller lav, men han siger:

Fakta
Fakta om dansk udviklingsbistand
  • Danida er betegnelsen for Danmarks udviklingssamarbejde. Det er et aktivitetsområde under Udenrigsministeriet.
  • I 2016 udbetalte Danmark 15,96 milliarder kroner i udviklingsbistand
  • Danmark er et af seks lande i verden, der lever op til FN's mål om at give mindst 0,7 procent af BNI (bruttonationalindkomst) i udviklingsbistand.


Kilde: Udenrigsministeriet

”Jeg ser det som et udtryk for, at mange danskere mener, at vi skal have ordentlig velfærd, inden vi redder verden. Men vi kan måske godt blive bedre til at formidle, at netop udviklingsbistanden er en af de ting, der gør, at vi har det lave antal af asylansøgere, som vi har."

Vi skal hjælpe hjemme, inden vi redder verden
Der er dog også en voksende gruppe, som mener, at det offentlige bruger for få penge på udviklingsbistand, viser rapporten.

Hver fjerde siger, at der bliver brugt for få penge. Det er lige så mange som i 00'erne, hvor V-regeringen med Anders Fogh Rasmussen i spidsen fik stor kritik for at droppe målet om en dansk ulandsbistand på 1 procent af BNI.

I 2016 lå bistanden på 0,75 procent af BNI, og regeringen har ingen planer om at skrue op, fastslår udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

”Vi holder os på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten. Det gør vi, fordi det er, hvad FN anbefaler, man minimum holder niveauet på,” siger Michael Aastrup Jensen.

Hvordan hænger det sammen med, at I gerne vil hjælpe mere i nærområderne, men ikke vil skrue op for støtten? 

"Vi kan kun bruge pengene en gang. Og vi er enige med danskerne i, at der skal være ordentlig velfærd, inden vi hjælper ude i verden," siger Michael Aastrup Jensen.

30 procent af danskerne i undersøgelsen siger, at det offentlige bruger "for mange penge" på bistand, mens den største gruppe – 34 procent – siger "passende". 

Aastrup Jensen lægger også vægt på, at den danske økonomi er i vækst, og at det automatisk betyder, at bruttonationalindkomsten (BNI) vokser og derfor får udviklingsbistanden til at stige.

 

Forsker: Der er brug for en solid politisk debat
Rapporten viser også, at der er sket et markant fald i befolkningens viden om, hvor meget Danmark bruger på udviklingsbistand.

Kun hver fjerde kender niveauet for udviklingsbistanden. Mange tror, at det stadig ligger på 1 procent af BNI.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Engberg-Pedersen mener, at det er et problem. Han skyder en del af skylden på de danske politikere.

”Debatten bliver ført på et ufuldstændigt grundlag. Både politikere, forskere og ngo'er har en formidlingsforpligtelse. Men særligt politikere har muligheden for at påvirke dagsordenen. Men fordi udviklingspolitik ikke er afgørende for deres vælgere, interesserer folketingsmedlemmerne sig ikke rigtig for det,” siger han.

Den kritik afviser Michael Aastrup Jensen særligt med tanke på, hvor meget flygtninge og indvandrere fylder i den politiske debat.

”Siden 2015 har vi diskuteret flygtningepolitik som det vigtigste politiske emne, og derfor har vi også i høj grad diskuteret udviklingsstøtte. Jeg synes, Udenrigsministeriet gør et godt stykke arbejde for at være markant til stede,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Men i en pressemeddelelse kalder hun det "positivt, at så mange danskere bakker op om udviklingssamarbejdet".

Dokumentation

Det mener danskerne om ulandsbistand

Her er nogle af konklusionerne fra rapporten, som du kan finde her:

61% af den danske befolkning er tilhængere af, at Danmark giver udviklingsbistand.

De 60-69-årige er i højere grad tilhængere end andre aldersgrupper (67%).

Kvinder (65%) er i højere grad tilhængere end mænd (59%).

Flere højtuddannede end kortuddannede er tilhængere af ulandsbistand (hhv. 80% og 45%).

Udviklingen fra 2014 til 2017 har hvert år gået i retning af, at flere synes, vi bruger for få penge på udviklingsbistand. Men flest synes, vi bruger "passende" (34%).

47% mener, at udviklingsbistand hjælper i nogen eller høj grad.

58% mener, at ”udviklingsbistand kan begrænse antallet af flygtninge fra fattige lande.

41% "har tillid til, at den danske statslige udviklingsbistand bliver brugt til fornuftige formål".

Kilde: "Danskernes holdninger og kendskab til udviklingssamarbejdet samt forholdene i udviklingslandene 2017", Wilke for Udenrigsministeriet/Danida


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Engberg-Pedersen

Forskningsleder og seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
ph.d. (Copenhagen Business School 1998), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1991)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00