Debat

92-Gruppen: Hvor bliver regeringens udspil af?

DEBAT: Selvom flere af vores nabolande er i fuld gang med at udarbejde en handlingsplan for de nye verdensmål, er det bekymrende, at regeringen fortsat er tavs. Det mener Christine Jacobsen Mulvad fra 92-Gruppen.

Selvom flere af vores nabolande er i fuld gang med at udarbejde en handlingsplan for de nye verdensmål, er det bekymrende, at regeringen fortsat er tavs. Det mener Christine Jacobsen Mulvad fra 92-Gruppen.
Selvom flere af vores nabolande er i fuld gang med at udarbejde en handlingsplan for de nye verdensmål, er det bekymrende, at regeringen fortsat er tavs. Det mener Christine Jacobsen Mulvad fra 92-Gruppen.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christine Jacobsen Mulvad
Politik og kommunikationsrådgiver, 92-Gruppen

I september sidste år blev et af de mest ambitiøse tiltag for at skabe en bæredygtig udvikling for verdens befolkning besluttet – både rige og fattige. Efter flere års forberedende forhandlinger blev FN’s nye verdensmål for bæredygtig udvikling vedtaget med statsminister Lars Løkke Rasmussen og den danske formand for FN’s generalforsamling Mogens Lykketoft for bordenden.

I dag hænger verden sammen mere end nogensinde før – både socialt, økonomisk og miljømæssigt, og de globale udfordringer, verden står over for, er mere komplekse og må tænkes sammen for at kunne blive løst.

Derfor giver det mening, at de 17 verdensmål adresserer en bred vifte af emner, såsom fattigdom, sult, klimaforandringer, menneskerettigheder, lighed, sundhed, bedre uddannelse og bæredygtigt forbrug, og samtidig afspejler en integreret tilgang mellem det sociale, økonomiske og miljømæssige.

Fakta
Fra 22. februar og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på, om vi skal have en ny dansk handlingsplan for de nye verdensmål.

Det betyder, at hvis målene skal blive en succes, må verdens lande følge en integreret tilgang til arbejdet med at implementere målene. Danmark har ligesom alle andre lande her et ansvar for at implementere målene – både ude og hjemme. En dansk handlingsplan må således være integreret og gælde for alle ministerier, der adresserer de forskellige mål, delmål og indikatorer både i et nationalt og globalt perspektiv.

Danmark er fortsat afventende
Siden målene blev vedtaget, har Danmark, modsat andre ligesindede lande som Sverige, Norge og Tyskland, været afventende og forholdsvis tavs i forbindelse med at organisere og planlægge implementeringen af målene. Det er ærgerligt, da der er brug for, at Danmark agerer foregangsland og starter arbejdet med det samme.

Det er ærgerligt, da der er brug for, at Danmark agerer foregangsland og starter arbejdet med det samme.  

Christine Jacobsen Mulvad
Politik- og kommunikationsrådgiver, 92-Gruppen

I Sverige har regeringen allerede kastet mange kræfter ind i arbejdet og bl.a. inddraget relevante aktører fra civilsamfundet, den private sektor, kommuner, regioner og universiteter i drøftelser om, hvordan de bedst kan arbejde sammen om målene. Derudover har den svenske statsminister erklæret, at verdensmålene er en prioritet for hele den svenske regering, som alle ministre har ansvar for.

I Danmark er det indtil videre meget begrænset, hvad regeringen har meldt ud, om hvilke ministerier der vil blive inddraget, hvornår der kommer en handlingsplan, og hvor den vil være forankret, samt hvordan regeringen vil sikre, at relevante aktører bliver involveret i arbejdet med implementeringen af målene.

Det er skuffende
Politisk ejerskab og lederskab er nødvendigt for at gennemføre målene både i en national og global kontekst. Her kan og bør Danmark spille en stærkere rolle, og det er skuffende, at regeringen på nuværende tidspunkt er så vage i deres udmeldinger, og i stærk kontrast til vedtagelsen af målene og det engagement og de ressourcer, Danmark i de seneste år ellers har lagt i forberedelsen af målene.

Inddragelse af en bred kreds af aktører i arbejdet med verdensmålene er afgørende for at sikre en transparent, effektiv og ansvarlig implementering, hvor der kan blive bidraget med forskellig relevant viden og ekspertise på tværs af målene. Her er det ligeledes uklart, hvordan regeringen tænker de relevante aktører ind i det videre arbejde.

Der er altså masser at tage fat på i arbejdet med at implementere målene – og man må håbe, at regeringen i stedet for fortsat at være tavse og afventende snart melder ud, hvad de vil gøre for at sikre, at Danmark får en solid opfølgning og aktivt starter arbejdet. Regeringen kan eksempelvis starte med at melde klart ud, at den vil lave en samlet, national handlingsplan, der afspejler den integrerede tilgang, som er nødvendig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00