Debat

Afghanske kvinder er afgørende for udvikling

DEBAT: Hvis de afghanske kvinders muligheder styrkes, kan det sætte fart på den økonomiske og politiske udvikling i Afghanistan. Det skriver Henrik Bramsen Hahn, Danmarks ambassadør i Afghanistan.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Bramsen Hahn
Ambassadør på den danske ambassade i Afghanistan

De afghanske kvinder har en stor og væsentligt betydning for den økonomiske og demokratiske udvikling i Afghanistan.

Danmark har været til stede i Afghanistan siden 2001, og her har kvinder været et fokusområde for det danske udviklingssamarbejde om god regeringsførelse, vækst og beskæftigelse, landbrug og uddannelse.

Når den afghanske befolkning går til valg 5. april 2014, forventes det at blive svært at få kvinderne til stemmeurnerne. Ikke fordi Afghanistans kvinder ikke interesserer sig for politik, men fordi det har vist sig svært at finde kvinder, som kan foretage den obligatoriske kropsvisitation af de kvindelige vælgere ved valgstederne og i øvrigt sikre, at der er kvindeligt politi til stede.

Fakta

Fra 3. september og en måned frem handler Udviklingsdebatten om Danmarks fremtidige indsats i Afghanistan.

Mød denne måneds debatpanel.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Desuden blokerer kulturelle barrierer fortsat for en aktiv og bred national kvindelig deltagelse i samfundet. Vel at mærke forstået som samfundet uden for de enkelte hjem, hvor kvinden typisk er drivkraften bag en velfungerende familie.

Kvinder skal indtænkes i udviklingsarbejde
Men hvordan engageres kvinderne frem mod det afgørende valg til april næste år? Løsningen består selvfølgelig ikke kun i at rekruttere kvinder til at udføre kropsvisitation ved valgstederne, selvom dette er en vigtig og svær opgave. Dette blev desværre endnu engang synligt forleden, da en kvindelig politibetjent døde af sine kvæstelser som følge af et overgreb, kun to måneder efter hendes kvindelige kollega blev overfaldet og slået ihjel.

I mikrofinansieringsprojekter i Afghanistan, hvor både mænd og kvinder har deltaget, har det vist sig, at kvinderne var dygtigere end mændene til at udnytte et markedspotentiale og få pengene til at vokse.

Henrik Bramsen Hahn
Ambassadør på den danske ambassade i Afghanistan

Denne problematik afslører, at på trods af 10 års stærkt fokus og arbejde for ligestilling i Afghanistan, oplever kvinderne stadig store barrierer for at få de samme demokratiske, økonomiske og kulturelle rettigheder som mændene i deres generation. Løsningen består derfor i at indtænke kvinder som et gennemgående aspekt af alle aktiviteter i det samlede udviklingssamarbejde i Afghanistan.

En forudsætning for pigers uddannelse
I Afghanistan udgør landbefolkningen den største gruppe. Regionerne er både store og forskelligartede, og sammensætningen af lokalsamfundet spiller derfor en afgørende rolle for kvinders muligheder.

Lokale råd, de såkaldte Shuras, er en vigtig spiller i lokalsamfundet. Det har især vist sig hos de religiøse ledere, der er fortalere for kvinders rettigheder og deres stilling i samfundet, og som har haft stor indvirkning på eksempelvis at få flere piger i skole. Disse stærke spillere skal fremhæves og bruges konstruktivt, også i udviklingssamarbejdet.

Sikkerhed spiller også en stor rolle for kvinder, når de skal vælge uddannelse og erhverv. I erhverv domineret af mænd, som eksempelvis i politikorpset, er kvinder mere udsatte. Men også for de mindste piger er sikkerhed en afgørende faktor, og mange familier løber en stor risiko, når de vælger at sende deres pigebørn i skole.

Dette gælder ikke mindst i landområderne, hvor der ofte er lang gåafstand fra hjemmet til skolen. I de regioner i Afghanistan, hvor Taleban og andre militante grupper stadig dominerer, er det svært at finde kvindelige lærere, der har mod på den opgave, det er, at undervise i lokalsamfund, hvor der er stærke kræfter, som modarbejder, at kvinder går i skole og på arbejde.

Danmarks støtte og stærke engagement i uddannelsessektoren i Afghanistan gennem de seneste 10 år har haft særligt fokus på at få piger i skole. Der er stadig brug for flere kvindelige lærere som en forudsætning for, at familien tør sende pigebørn i skole, og der er stadig mange, der skal overbevises om fordelene ved, at piger får en uddannelse. Alligevel er andelen af piger ud af registrerede skoleelever vokset fra næsten nul procent i 2001 til lige under 40 procent i dag.

Målrettet forretningsprojekter
De nuværende store ungdomsårgange i Afghanistan skaber risiko for stigende ungdomsarbejdsløshed og dermed større rekrutteringsmuligheder for militante grupper som Taleban, men de skaber også muligheder for at fremme beskæftigelsen. Især landbrugssektoren er traditionelt højt repræsenteret af kvinder, og heri ligger gode muligheder for at styrke deres rolle.

I mikrofinansieringsprojekter i Afghanistan, hvor både mænd og kvinder har deltaget, har det vist sig, at kvinderne var dygtigere end mændene til at udnytte et markedspotentiale og få pengene til at vokse.

Fra dansk side har vi forsøgt os med små forretningsprojekter rettet mod kvinder. Formålet har været at give kvinderne muligheden for at udvikle forretningskoncepter inden for rammerne af, hvad der er kulturelt og sikkerhedsmæssigt acceptabelt.

Eksempelvis har det været muligt for en gruppe kvinder i Helmand at etablere produktion af æg, som efterfølgende bliver solgt på lokale markeder. Produktionen er placeret tæt på hjemmet, hvor kvinderne er mindre udsatte og oplever færre forhindringer end ved en lang transporttid til arbejdet.

Derudover er fødevareproduktion traditionelt et kvindeerhverv, så der er færre kulturelle udfordringer i, at kvinderne også begynder at tjene på penge på at lave det, de altid har gjort. Alligevel gør det en stor forskel for kvindernes rolle i hjemmet og i samfundet, at de får adgang til egne midler, egen løn og egen forretningserfaring.

Kvinders muligheder skaber forandring
Historien om kvinderne, som har brug for muligheden for at blive kropsvisiteret af en kvinde for, at de kommer til stemmeurnerne til april, er historien om, at muligheder skaber forandring.

Kvindelige politibetjente er forudsætningen for, at de afghanske kvinder har muligheden for at stemme og dermed påvirke det afghanske valg og deres egen fremtid. Kvindelige lærere er forudsætningen for, at unge piger får sig en uddannelse. Og nye erhvervsmuligheder rettet mod kvinder styrker deres rolle i den økonomiske udvikling og skaber en mere diversificeret og stærkere afghansk økonomi.

Dette vil også gælde i fremtiden, og Danmark vil også i det fremadrettede partnerskab med Afghanistan have et særligt fokus på kvinder og kvinders styrkede rolle i samfundet.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00