Debat

Amnesty: Danmark bør handle på Israels apartheid mod palæstinensere

Staten Israel er i sin behandling af palæstinensere ansvarlig for forbrydelsen apartheid. Danmark bør arbejde for at stoppe denne forbrydelse mod menneskeheden, skriver Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty Danmark.

Medlemmer af den israelske hær nærmer sig en gruppe palæstinensere, der demonstrerer mod den israelske besættelse, Beita, Vestbredden, januar, 2022.
Medlemmer af den israelske hær nærmer sig en gruppe palæstinensere, der demonstrerer mod den israelske besættelse, Beita, Vestbredden, januar, 2022.Foto: Raneen Sawafta/Reuters/Ritzau Scanpix
Vibe Klarup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For en menneskerettighedsorganisation som Amnesty International har det været glædeligt at følge, hvordan Danmark i sin nye værdibaserede udenrigspolitiske strategi ønsker at bidrage til et stærkt forsvar for menneskerettighederne. Det har vi i den grad brug for, og vi bidrager gerne til regeringens arbejdsliste. 

Centralt på den bør stå et stærkere forsvar for palæstinensernes rettigheder. I denne uge har vi således efter fire års research og analyse udgivet en ny rapport om Israel.

Heri konkluderer vi, at det ikke giver mening at betragte eksempelvis Israels massive beslaglæggelser af palæstinensiske jord og ejendomme, ulovlige drab, tvangsflytninger, begrænsninger af palæstinensernes bevægelsesfrihed og ret til sundhed, nægtelse af nationalitet og statsborgerskab med mere som løsrevne fra hinanden.  

Tværtimod udgør de et samlet system af undertrykkelse og dominans, som Israel håndhæver over for den palæstinensiske befolkning i samtlige områder, hvor staten Israel har jurisdiktion og kontrol; fra Gaza til Vestbredden, Østjerusalem og inden for selve Israel.

Det hedder apartheid
Dette system har et navn, apartheid, og er en forbrydelse mod menneskeheden, som juridisk defineret i Apartheid-konventionen og Rom-statutten, der er det juridiske fundament for den Internationale Straffedomstol. 

I Amnesty fører vi nye beviser for den institutionaliserede form, som Israels undertrykkelse af palæstinensere tager

Vibe Klarup
Generalsekretær, Amnesty Danmark

Disse definerer apartheid som en forbrydelse, der begås, når enhver umenneskelig handling bliver begået i konteksten af et langvarigt institutionaliseret regime af systematisk undertrykkelse, diskrimination og dominans fra en befolkningsgruppe over en anden befolkningsgruppe - og med det formål at opretholde samme system.

"Umenneskelige handlinger" inkluderer ulovlige drab, tortur, tvungne forflytninger af mennesker, forfølgelse og knægtelse af basale rettigheder og friheder.  

En række internationale, israelske og palæstinensiske ngo’er og eksperter har før Amnesty International nået frem til en lignende konklusion om, at Israel begår apartheid imod palæstinensere.

Men i Amnesty fører vi nye beviser for den institutionaliserede form, som Israels undertrykkelse af palæstinensere tager, og for hvordan israelske love og politikker er designet specifikt til at fratage palæstinensere deres rettigheder.

Diskriminerende lovgivning
Et eksempel på diskriminerende lovgivning er nationalstatsloven, som Israel vedtog i juli 2018. Denne lov definerer, for første gang, Israel som en nationalstat for det jødiske folk og forankrer ulighed og den nationale og racemotiverede diskrimination imod palæstinensere og andre ikkejødiske grupper i Israel i landets grundlæggende lovgivning. 

Her er det værd at bemærke, at international lov ikke står i forvejen for, at en stat definerer sig selv som jødisk, kristen, islamisk eller andet – så længe regeringen ikke diskriminerer imellem sine borgere på baggrund af religion, race eller lignende tilhørsforhold. Men det gør staten Israel. 

Forud for udgivelsen af vores nye rapport har vi gentagne gange kontaktet Israels regering og bedt om et møde. Den forespørgsel fik vi aldrig et svar på. Til gengæld er vi i dagene op til udgivelsen af vores rapport blevet anklaget for at være antisemitter, som er ude på at destabilisere staten Israel. 

Disse anklager har ingen hold i virkeligheden. Vi er en antiracistisk organisation, og vi er er imod enhver form for antisemitisme. Vi modsætter os diskrimination, hadforbrydelser og racisme imod jøder og enhver anden befolkningsgruppe.

I alt vores arbejde på Israel og de besatte palæstinensiske områder anerkender vi det jødiske folks ret til selvbestemmelse, og vi afdækker, fordømmer og kræver retfærdighed for angreb på den israelske civilbefolkning.

Lige rettigheder til alle palæstinensere i Israel
Vores nye rapport kritiserer af samme grunde ikke jøder, ikke israelere, men derimod den israelske stat, som vi har en række anbefalinger til: 

Først og fremmest skal den brutale praksis med nedrivning af palæstinensiske boliger og tvangsrydninger stoppes. Israel skal give lige rettigheder til alle palæstinensere i Israel og de besatte palæstinensiske områder i overensstemmelse med de internationale menneskerettigheder og den internationale humanitære folkeret, som Israel er bundet af.  

I enhver aftale, der indgås med Israel, bør Danmark fastlægge et krav om, at menneskerettighederne til enhver tid skal overholdes

Vibe Klarup
Generalsekretær, Amnesty Danmark

Israel skal anerkende palæstinensiske flygtninges og deres efterkommeres ret til at vende tilbage til de hjem, hvor de eller deres familier engang boede, og give ofre for menneskerettighedskrænkelser og forbrydelser mod menneskeheden fuld erstatning.  

Kampen mod apartheiden i Israel er imidlertid ikke blot et anliggende mellem menneskerettighedsorganisationer og den israelske regering. Omfanget og alvoren af krænkelserne gør også afviklingen af apartheid til et internationalt anliggende.

Derfor bør FN’s Sikkerhedsråd indføre målrettede sanktioner mod israelske embedsmænd og repræsentanter fra regeringen, som er ansvarlige for forbrydelser under apartheid mod palæstinensere og sørge for, at de bliver retsforfulgt.

Danmark bør handle
Derfor bør Rådet indføre en omfattende våbenembargo mod staten Israel. Og derfor bør Danmark i sin udenrigspolitik og helt i tråd med sin nye strategi handle på en række konkrete områder:

Danmark må i sit kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd opfordre til, at Rådet sætter menneskerettighedskrænkelserne i Israel og de israelsk besatte palæstinensiske områder på dagsordenen.

Danmark bør i alle relevante bilaterale og multilaterale fora – og sammen med de øvrige EU-lande, påtale de mange menneskeretlige krænkelser over for de israelske myndigheder og italesætte, at Israels politik overf or palæstinenserne svarer til apartheid.   

I enhver aftale, der indgås med Israel, bør Danmark fastlægge et krav om, at menneskerettighederne til enhver tid skal overholdes.

Den danske regering skal forpligtige sig til at overholde den strategiske ramme for Danmarks indsats i Palæstina (2021-2025) om, at Danmark vil føre en menneskeretlig tilgang i Palæstina baseret på principperne om ikkediskrimination, deltagelse og inddragelse, åbenhed og ansvarlighed samt sondringen mellem rettighedshavere og ansvarshaver.  

Danmark bør - i overensstemmelse med den strategiske ramme for vores indsats i Palæstina og igennem den danske udviklingsbistand - arbejde for at styrke modstandskraften hos palæstinensiske lokalsamfund gennem indsatser for at forbedre palæstinensernes levevilkår og beskytte deres rettigheder under den humanitære folkeret og internationale menneskeret.  

Apartheid har ingen plads i vores verden
Igennem mere end syv årtier har det internationale samfund ladet Israel tvangsforflytte, adskille, kontrollere og undertrykke palæstinensere uden at skulle bekymre sig om mulige konsekvenser. 

Den danske og internationale reaktion på apartheid må ikke længere være begrænset til intetsigende fordømmelser og fortielser. Der er ingen retfærdiggørelse af et system, som er bygget op omkring institutionaliseret og langvarig undertrykkelse af millioner af mennesker. 

Apartheid har ingen plads i vores verden. Det bør modarbejdes aktivt af ethvert land, der som Danmark placerer forsvaret for menneskerettigheder centralt i sin udenrigspolitiske strategi. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00