Bistand til verdens fattigste vokser med en milliard kroner

VOKSEVÆRK: Hjælpen til verdens fattigste øges med 1,1 milliard i regeringens finanslovsudspil. Økonomisk vækst og færre asylansøgere giver flere penge til udviklingslandene.

Regeringen lægger op til et løft af indsatsen i udviklingslandene i sit finanslovsudspil. Det skriver Politiken, og Altinget har fået oplysningerne bekræftet af Udenrigsministeriet.

I alt vil man tilføre 1,1 milliard kroner ekstra til verdens fattigste.

"Jeg glæder mig over, at udviklingsbudgettet stiger. Det giver rigtig gode muligheder for at lave endnu mere," siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til Altinget. 

De ekstra midler skyldes flere faktorer.

Væksten i dansk økonomi betyder, at man skal øge bevillingen til udviklingsbistanden med mellem 400 og 500 millioner kroner for at overholde FN-målsætningen om at give 0,7 procent BNI.

Derudover havde man et efterslæb fra 2017. Så for at sikre, man når 0,7-målsætningen over en treårig periode, har man tilført små 200 millioner kroner i finanslovsudspillet for 2019. 

Samtidig er der sket et markant fald i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark. Dermed bliver der  færre flygtningeudgifter, som kan opgøres som udviklingsbistand i 2019 i henhold til det såkaldte DAC-direktiv fra OECD.

I 2018-finansloven budgetterede man med, at DAC'e omkring en milliard kroner. I 2019 er beløbet halveret, og dermed er det under tre procent af den samlede udviklingsbistand, som vil gå til flygtninge i Danmark.

På sit højeste i 2016 var tallet omkring 20 procent.

"Takket være den strenge udlændingepolitik kommer der færre asylansøgere til Danmark. Det giver mulighed for at hjælpe flere i flygtningenes nærområde," siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Flere penge til humanitære indsatser
I alt 68 millioner mennesker er på flugt globalt, og regeringen vil derfor øge det humanitære bidrag fra 2,5 til 2,6 milliarder kroner.

"Det er på et historisk højt niveau. Og det er jo, fordi vi lever i en verden, hvor der aldrig har været så mange mennesker på flugt. Derfor er det et meget stort behov for humanitær bistand,” siger Ulla Tørnæs.

Men hvis behovet er så stort, hvorfor bruger I så kun 100 millioner ud af de ekstra 1,1 milliarder på humanitære indsatser?

"Fordi jeg samtidig har valgt at tage fat på de grundlæggende årsager til flygtninge og migration. Og noget af det, jeg tror på, er behovet for at skabe et håb om en fremtid. Derfor har jeg afsat 500 millioner kroner til et program, der blandt andet har fokus på jobskabelse i Mali, Etiopien og andre af vores samarbejdslande," siger Ulla Tørnæs.

Offentligheden får yderligere indsigt i detaljerne for udviklingsbistanden i 2019, når regeringen fremlægger sit finanslovsudspil torsdag.

Forrige artikel I strid med regler: Ulandsbistand har holdt hånden under danske diplomaters job I strid med regler: Ulandsbistand har holdt hånden under danske diplomaters job Næste artikel Overblik: Verdensmål i skolerne, opbrugte ressourcer og støtte til Grundfos Overblik: Verdensmål i skolerne, opbrugte ressourcer og støtte til Grundfos