Bredere mandat har sat fart i IFU’s vækst

INTERVIEW: Sidste år fik Investeringsfonden for Udviklingslande udvidet sit mandat til at kunne investere i rigere udviklingslande som Kina, der ellers var på vej ud. Det har bidraget til vækst og øget optimisme. Men det går ikke udover kampen mod fattigdom, mener direktør Tommy Thomsen. 

"Hvis vi dygtigt får investeret klimafonden og landbrugsfonden, så vil vi arbejde frem mod at rejse nye fonde," lyder det fra IFU-direktør Tommy Thomsen.
"Hvis vi dygtigt får investeret klimafonden og landbrugsfonden, så vil vi arbejde frem mod at rejse nye fonde," lyder det fra IFU-direktør Tommy Thomsen.Foto: IFU
Kasper Frandsen

Vores bredere mandat har givet os mulighed for at vælge flere ting fra hylden, når vi kommer ind i supermarkedet.

Tommy Thomsen
Direktør i IFU

Det er gået én vej for væksten og investeringslysten i Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), der investerer i alt fra danske filmprojekter i Kina til store vindmølleparker i Kenya. Og det er op!

I rekordåret 2014 fordoblede IFU således sit overskud til 149 millioner kroner. Og 2015 ser ud til blive endnu bedre, fortæller direktør Tommy Thomsen.

Væksten har været med til hæve investeringsniveauet i fonden til omkring 900 millioner kroner, der investeres i danske virksomheder med aktiviteter i udviklingslande.

Dokumentation

IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande, er en dansk fond, som blev oprettet ved lov i 1967.

IFU er en selvejende statslig fond, der tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, som ønsker at gøre forretning i udviklingslande og emerging markets. IFU er derudover fund manager for flere andre investeringsfonde som for eksempel Klimainvesteringsfonden, IFU Investment Partners, den Arabiske Investeringsfond og Landbrugsinvesteringsfonden.

Fonden formål er ifølge loven:

§ 9. Med henblik på at fremme den erhvervsmæssige udvikling i udviklingslande kan Investeringsfonden for Udviklingslande fremme investeringer i disse lande i samvirke med dansk erhvervsliv. Fonden er en selvejende institution. 

I alt har fonden modtaget tre milliarder kroner fra den danske stat, der så har fået 4,6 milliarder kroner igen fra fonden over årene. Egenkapitalen er på ca. tre milliarder kroner.

IFU investerer årligt i 40-50 projekter eller virksomheder. Og i perioden 2009-2014 har det gennemsnitlige årlige afkast været på 12,1 procent.

Investeringerne er 2/3-dele i aktiekapital, mens 1/3-del er lån. 


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00