Debat

Care Danmark: Nej, dansk mælk er ikke kun skidt for Afrikas udvikling

REPLIK: Dansk mælk truer ikke entydigt Afrikas udvikling, som Karsten Riise antyder i et indlæg på Altinget. Dialog og partnerskaber skaber løsninger til gavn for både afrikanske og danske mælkeproducenter, skriver Line Gamrath Rasmussen fra Care Danmark.

Arkivfoto. Arla er en vigtig partner, hvis man skal styrke mælkeproduktionen blandt fattige bønder i Afrika, skriver Line Gamrath Rasmussen fra Care Danmark.
Arkivfoto. Arla er en vigtig partner, hvis man skal styrke mælkeproduktionen blandt fattige bønder i Afrika, skriver Line Gamrath Rasmussen fra Care Danmark.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Line Gamrath Rasmussen
Programkoordinator, Care Danmark

Karsten Riise fra Change Management skriver 18. april et længere indlæg om primært EU's landbrugspolitik og subsidier under titlen "Begrænser dansk mælk Afrikas udvikling?"

Care Danmark har gennem en årrække arbejdet sammen med Arla om at udvikle nye forretningsmodeller, der giver små mælkebønder i Afrika en plads på markedet. Og netop modvirke den udvikling, Karsten Riise advarer mod.

Før Care indledte sit samarbejde med Arla, kom vi fra et sted, hvor vi i høj grad var skeptiske over for den europæiske mælkeindustris rolle i Vestafrika. En skepsis som i høj grad også var tilstede blandt mælkebøndernes organisationer i Vestafrika.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Lokalt produceret mælk
Men gennem samarbejde er det faktisk lykkedes at skabe en dialog mellem i første omgang Arla og mælkebønderne i Vestafrika.

Og det er lykkedes at etablere samarbejde og en spirende produktion, der bygger på lokalt produceret mælk – også fordi lokalt producerede mælkeprodukter oplever en stigende efterspørgsel på det afrikanske marked. Så Care står i dag et andet sted, end før vi indledte dialogen med Arla.

Håndteret rigtigt kan et samarbejde mellem mælkeproducenter i Afrika og Danmark føre til nye muligheder. Både for producenter i Afrika og producenter i Danmark.

Line Gamrath Rasmussen
Programkoordinator, Care Danmark

Læringen i Care Danmark er den, at der fortsat er behov på at granske og forsøge at påvirke EU's handels- og landbrugspolitikker og subsidier i forhold til mælkeproduktion.

Men det er i høj grad også vores læring, at Arla – som jo er ret synonymt med ”dansk mælk” – er en vigtig partner at have med, hvis man skal styrke mælkeproduktionen blandt fattige bønder i især Vestafrika.

Nye muligheder
Derfor kan vi også svare på det spørgsmål, som Karsten Riise rejser helt i toppen af sin artikel: Nej – ”dansk mælk” som sådan truer ikke Afrikas udvikling.

Håndteret rigtigt kan et samarbejde mellem mælkeproducenter i Afrika og Danmark føre til nye muligheder. Både for producenter i Afrika og producenter i Danmark. Og det mener vi, at Cares samarbejde med Arla gør.

Svaret er også et ja – vi skal som på mange andre områder være opmærksomme på, om lovgivning, toldsatser og EU-regler kombineret med uhensigtsmæssig national lovgivning og kutymer i Afrika gør det svært at opbygge stærke og bæredygtige produktioner.

Og vi skal være opmærksomme på, hvordan store virksomheder påvirker lokale markeder. Men også her er dialog og partnerskaber mellem forskellige sektorer – som private virksomheder og ngo'er – en forudsætning for at skabe udvikling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00