Debat

Care: Klimaforandringer kan gøre Sahel til det næste Syrien

DEBAT: Klimaforandringer spiller en afgørende rolle i den spirende humanitære katastrofe i det centrale Sahel. For at begrænse krisens omfang, må klimatilpasning indtænkes som en del af løsningen, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.

Klimaforandringer forværrer en i forvejen grel humanitær krise i Sahel, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen. 
Klimaforandringer forværrer en i forvejen grel humanitær krise i Sahel, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen. Foto: Arouna Sissoko/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, Care Danmark

2,7 millioner mennesker er på flugt, fordrevet fra hus og hjem, og 13 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp. Det er ikke uden grund, at situationen i den vestafrikanske Sahel-region omtales som en af de mest alvorlige og hurtigst voksende humanitære kriser.

Klimakatastrofer, væbnede konflikter, etniske spændinger, terrorisme, politisk uro, sult og fattigdom plager Sahellandene, der i forvejen er blandt verdens fattigste, og derfor har mindst at stå imod med.

Og særligt klimaforandringerne er en afgørende faktor i den konfliktfyldte region. For klimaforandringernes konsekvenser som eksempelvis langvarige tørker er den benzin, der er med til at antænde og blusse konflikter i de sårbare og ustabile områder op.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Klimaforandringer bidrog til Syrienkrisen
Flere studier peger på, at blandt andet klimaforandringer, en årelang tørke i perioden 2006-2010, var en væsentlig gnist, der bidrog til at antænde den blodige konflikt i Syrien. Tørken ramte landbruget hårdt, forværrede konflikter om de knappe ressourcer og medvirkede til, at mindst 1,5 millioner mennesker søgte fra landet mod byerne. Det samme kan, men må ikke ske i Sahel.

Sahel-regionen er et af de områder i verden, der allerede nu rammes hårdest af klimaforandringernes konsekvenser. Mindre nedbør, stigende temperaturer, opslidende tørker, ufrugtbar jord og ørkendannelse samt ændrede vejrmønstre truer befolkningerne, der er dybt afhængige af landbrug.

Hvis ikke vi allerede nu sætter massivt ind med klimatilpasning, vil vi atter være vidner til, hvordan de i forvejen sårbare befolkningsgrupper rammes, når vilkårene for landbrug bliver sværere og for nogle umulige

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, Care Danmark

Sahel kan være den næste klima-forstærkede krise
Hvis ikke vi allerede nu sætter massivt ind med klimatilpasning, vil vi atter være vidner til, hvordan de i forvejen sårbare befolkningsgrupper rammes, når vilkårene for landbrug bliver sværere og for nogle umulige. Maden bliver knap, og det samme gør vandet. Det sparsomme dyrehold dør, og indtægtskilderne forsvinder.

Og det er her, at klimaforandringerne for alvor bliver en trusselsforstærker, der får krisen til at sprede sig som ringe i vandet. For når sulten og fattigdommen stiger som følge af klimachok, gør konflikterne det samme.

Stridigheder om frugtbar jord, vand og græsningsarealer eskalerer til regulære konflikter. Indtægtskilder og livsgrundlag forsvinder. Ekstremistiske terrorgrupper får nemmere ved at rekruttere, og tusindvis af mennesker forvandles til klimaflygtninge, på flugt fra tørkerne, oversvømmelserne og - i sidste ende -sulten og manglen på fremtidsudsigter.

Læs også

Klima skal være en del af løsning
Danmark har netop sammen med Tyskland, EU og FN været vært for en international konference, der sikrede finansiering af den humanitære indsats, der uden diskussion er behov for. Men det er afgørende, at vi også tænker klimatilpasning ind som en vigtig del af indsatsen, hvis vi skal begrænse krisen, sulten, fattigdommen og den deraf følgende migration, som igen leder til yderligere ustabilitet, der spreder sig til tidligere stabile områder.

I Care Danmark har vi arbejdet i Sahellandene i 40 år, og vi ser, hvordan eksempelvis mobile køkkenhaver, der får grønne afgrøder til at gro midt i den golde ørken, kan være med til at løse flere af ovenstående udfordringer.

For med køkkenhaverne er der ikke bare mad på bordet. Der er også varer at sælge på det lokale marked og derfra en indtægt, som kan skaffe alt fra medicin til skolegang. Klimatilpasning er altså en afgørende løsning på de helt grundlæggende årsager til en yderligere eskalering af krisen.

Langsigtede klimaløsninger forebygger kriser
Klimatilpasning og andre indsatser, der adresserer klimaforandringernes konsekvenser, kan ikke stå alene. Men de er en nødvendig del af den samlede indsats, der er afgørende for at sikre, at millioner af mennesker er bedre rustet til at modstå de udfordringer, der i en smeltedigel af konflikt, terror, sult og fattigdom skaber humanitære kriser og sender millioner af mennesker på flugt.

2021 har med al tydelighed potentialet til at kaste Sahel-regionen ud i et særdeles kritisk år, der kan blive afgørende for det følgende årtis udvikling. Med mere end 40 års tilstedeværelse i Sahel-regionen skal der fra Care lyde en klar opfordring til, at både Danmark, men også verdenssamfundet særligt fokuserer på følgende:

  1. Afværge optrapning af konflikt og sårbarhed gennem yderligere fokus på klimatilpasning målrettet den store del af befolkningen, der lever af landbrug, herunder også pastoralister. Indsatser skal være konkrete, innovative og baseres på lokale erfaringer og teknikker. Indsatser skal målrettes alle dem, der arbejder i landbruget, men vil have som indirekte effekt at sikre en fødevareproduktion til den bredere befolkning.
  2. Styrke beredskabet og forberede en større humanitær indsats blandt andet gennem intensivering af monitoreringen af tidlige faresignaler som eksempelvis antallet af mennesker, der lever under fattigdomsgrænse, udviklingen af covid-19 og lokale økonomiske konsekvenser, udviklingen i remitter, befolkningsbevægelser fra land mod by samt migration over landegrænser.
  3. Sikre finansiering både på kort og mellemlang sigt, som er afgørende for at afværge den store humanitære krise med de enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser samt medfølgende ustabilitet i regionen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00