CISU: Skal kampen mod fattigdom tabes i et taktisk spil?
DEBAT: Regeringens spare-oplæg ligner et taktisk anslag mod Venstre i en nærtstående valgkamp. Det er usolidarisk og kortsigtet strategi at spare på udviklingsmidlerne for at hjælpe flygtninge, mener Susanne Volqvartz, forkvinde i CISU.
Ingen forfatter
Af Susanne Volqvartz
Forkvinde i CISU
Som formand for CISU – Civilsamfund i Udvikling, en sammenslutning af 280 medlemsforeninger, som dagligt giver deres hjerteblod for at støtte verdens fattigste i deres kamp for at få en tålelig tilværelse, må jeg græmmes, når jeg ser regeringens seneste udspil til finanslov.
Det kunne ligne en taktisk manøvre for at tage luften ud af Venstres udspil om at spare præcist det samme beløb på udviklingsbistanden.
Susanne Volqvartz
Forkvinde i CISU
Regeringen gik på valg med et løfte om, at Danmark skulle hæve sit bidrag til udvikling til en procent. Det er så langt fra det, den har gjort.
I de tre år regeringen har siddet, har vi ikke set skyggen af en stigning i udviklingsstøtten. Og nu ser vi et udspil, der kunne ligne et taktisk anslag mod Venstre i en nærtstående valgkamp.
Mød denne måneds debatpanel her.
Udviklingsdebatten på Altinget : udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.
Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].
Uambitiøs løsning
Regeringen vil spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden. På overfladen ser det meget pænt ud, for pengene skal jo gå til et andet vigtigt humanitært område, som virkeligt brænder på, nemlig hjælp til flygtninge. Det kunne ligne en taktisk manøvre for at tage luften ud af Venstres udspil om at spare præcist det samme beløb på udviklingsbistanden.
Det er først og fremmest usolidarisk, men også kortsigtet at spare på udviklingsmidlerne for at hjælpe flygtninge.
Udviklingsstøtte må ses som en langsigtet investering i udvikling og stabilitet i verden. Hvis vi på lang sigt skal dæmme op for, at mennesker flygter fra krig, sult og fattigdom, må vi investere vores penge der, hvor de hjælper folk til at opbygge en tålelig tilværelse. Og det er vi faktisk på vej til.
Regeringens dobbeltmoral
Kampagnen Verdens Bedste Nyheder, der blandt andet har Danida som partner, har lige vist os, hvor meget det nytter at satse på udvikling. Årtusindeudviklingsmålene har dannet ramme om en samlet global indsats mod fattigdom, som Danmark har givet sit vigtige bidrag til.
Under dette års kampagne kunne Verdens Bedste Nyheder blandt andet slå på, at der er 700 millioner færre ekstremt fattige end for 20 år siden, at ni ud af ti børn nu kan starte i skole, og at 2,3 milliarder mennesker har fået adgang til rent vand.
En ny global dagsorden skal fra 2015 erstatte årtusindemålene. Danmark har bidraget væsentligt til at udvikle en udviklings- og bæredygtighedsdagsorden, der seriøst bidrager til fattigdomsbekæmpelse og forbedringer for de allerfattigste. En af mærkesagerne har været at sikre kvinder verden over seksuelle og reproduktive rettigheder og sundhed. Det er et vanskeligt emne at holde fast i. Der er mange kræfter, der trækker den modsatte vej.
Det er ikke særligt overbevisende på den ene side at kæmpe for sådanne dagsordener og på den anden side underminere den støtte, man vil give.
Sats på offensiv og proaktiv indsats
Den nye globale dagsorden for udvikling og bæredygtighed er i modsætning til årtusindedagsordenen en fælles global dagsorden, der binder de nationale dagsordener for alle verdens lande og den globale dagsorden sammen, og forpligter regeringerne til at arbejde for bekæmpelse af fattigdom og ulighed og for bæredygtighed.
Vi har aktuelt et sundhedsproblem med udbruddet af ebola i Vestafrika. Ebola er en meget smitsom og meget dødelig sygdom, som har udviklet sig eksplosivt i Vestafrika på grund af ekstrem fattigdom og et helt utilstrækkeligt sundhedsvæsen.
Når først sygdommen er der, reagerer vi med storstilede og panikagtige indsatser for at bekæmpe sygdommen, inden den rammer os selv. Men hvis vi vil beskytte os selv mod sådanne sygdomme, må vi investere langsigtet sammen med regeringerne i de respektive lande. Bekæmpelse af fattigdom og udvikling af bæredygtige sundhedssystemer til verdens fattigste er essentielle i den sammenhæng.
CISU vil på det kraftigste opfordre regeringen at tage det foreslåede spare-oplæg af bordet og i stedet føre en offensiv og proaktiv udviklingspolitik med tilstrækkelig finansiering til gavn for verdens fattigste.