Danmark støtter klimafond i skattely

SKATTELY: Udenrigsministeriet forbereder nye investeringer for millioner af bistandskroner i en international klimafond i Luxembourg, der med ugennemsigtighed og lave skatter betegnes som et skattelyland. Det møder kritik fra både eksperter og politikere.
Den danske klimafinansiering over udviklingsbistanden vokser. I 2013 lå den på 500 mio. kr. årligt mod ca. 100 mio. kr. i 2008.
Den danske klimafinansiering over udviklingsbistanden vokser. I 2013 lå den på 500 mio. kr. årligt mod ca. 100 mio. kr. i 2008.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Man legitimerer ved at støtte fonden de skattestrukturer, der systematisk lænser udviklingslandene for penge.

Lars Koch
Politik og kampagnechef i IBIS
Fakta

Global Climate Partnership Fund (GCPF)
- GCPF er et offentlig/privat-samarbejde, der blev stiftet i 2009 på initiativ af Tyskland. Udover Danmark og Tyskland støttes fonden af Østrig, Storbritannien, International Finance Corporation (IFC), Deutsche Bank og én privat investor.

- Fondens formål er at promovere investeringer i primært energieffektive og bæredygtige projekter. F.eks. har fonden støttet et solcelleanlæg i Sydafrika.

- Investorerne har indtil videre forpligtet sig til at give 325,6 mio. dollars. Målet er at hente 500 mio. dollars i løbet af 2015.

- I marts 2014 lød vurderingen fra Danida, at fondens arbejde gik fremad og generelt var tilfredsstillende. Dog var der ikke tilfredshed med fondens evne til at tiltrække kapital fra private investorer.


Kilde: Udenrigsministeriet

Regeringen er ved at forberede et aktieindkøb på 25 mio. kr. i den internationale klimafond Global Climate Partnership Fund. Dermed vil Danmark siden 2011 have investeret samlet 65 mio. kr. i fonden.

Klimafonden ligger i Luxembourg, der bliver ofte betegnet som et skattelyland. Det skyldes ifølge Lars Koch, politik og kampagnechef i IBIS, at landets skattesystem er kendt for sin ugennemsigtighed og meget lave skat.

Han kalder det derfor "dobbeltmoralsk" at støtte fonden fra dansk side.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00