Danmark vil booste klimateknologi i udviklingslandene

KLIMATOPMØDE: Regeringen tager til klimatopmødet i Marokko med 11 millioner kroner til FN-rådgivning i klimateknologi i udviklingslandene. Det er afgørende, at vi hjælper landene med faglig rådgivning, siger udenrigsministeren. NGO'er er enige.

Det er helt afgørende, at vi hjælper ulandene med konkret faglig rådgivning til at gøre noget ved klimaudfordringerne, siger udenrigsminister Kristian Jensen (arkivfoto).
Det er helt afgørende, at vi hjælper ulandene med konkret faglig rådgivning til at gøre noget ved klimaudfordringerne, siger udenrigsminister Kristian Jensen (arkivfoto).Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix
Morten Øyen

Den danske regering har afsat 11 millioner kroner af udviklingsbistanden til udviklingslandenes brug af klimateknologi. Det sker i forbindelse med COP22-klimatopmødet i Marokko i disse dage, som følger op på den globale klimaaftale fra Paris sidste år.

Fakta
Klimatopmødet i Marokko

Årets klimatopmøde, COP22, finder sted 7.–18. november 2017 i Marrakech, Marokko.

Topmødet følger op på Paris-aftalen indgået på COP21 i december 2015 og som trådte i kraft 4. november 2016.

Med Paris-aftalen blev landene enige om at begrænse deres CO2-emissioner og dermed den globale temperaturstigning i år 2100 til mindre end 2 grader (og helst på 1,5 grad) i forhold til før-industrielt niveau.

”Mange udviklingslande har den politiske vilje, men mangler teknologi til at gøre noget ved klimaudfordringerne. Derfor er det helt afgørende, at vi hjælper landene med konkret faglig rådgivning,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Han tilføjer, at der er en stigende efterspørgsel fra udviklingslandene på at få hjælp til at løse klimaudfordringerne. Både i forhold til klimatilpasning og til at sikre lavere CO2-udledninger.

”Grønne løsninger og teknologier er nøglen til at komme i mål med Paris-aftalens målsætning om at den holde den globale temperaturstigning under 2 grader. I Danmark har vi løsningerne og teknologierne på hylderne. Nu handler det om at få dem udbredt til de lande, der efterspørger de klimaløsninger. Det skal den nye bevilling hjælpe med,” siger Kristian Jensen.

Grønne løsninger og teknologier er nøglen til at komme i mål med Paris-aftalens målsætning om at den holde den globale temperaturstigning under 2 grader.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

Hjælp gennem FN
Konkret skal den nye bevilling gå til det internationale konsortium Climate Technology Centre and Network, der ledes af FN-organisationerne UNIDO og UNEP, der begge har sæde i FN-byen i København.

I 2016 forventer konsortiet at give faglig rådgivning til mellem 70 og 100 indsatser i udviklingslande. Et eksempel er hjælp til den colombianske regering med at udvikle et monitoreringssystem, der måler hvordan det går med landets indsats for klimatilpasning.

I ngo-verdenen er der glæde over, at regeringen ”bringer penge til bordet” ved klimatopmødet.

”Det er dejligt og sympatisk, for der er et stort behov,” siger Sarah Kristine Johansen, CARE Danmarks politiske koordinator.

Positivt med teknologistøtte
Hun suppleres af klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg:

”Det er positivt, for der er brug for teknologistøtte til ulandene. De skal ikke gøre samme fejl, som vi har gjort med årtiers industrialisering med store CO2-udslip. Nej, de skal springe direkte til nye og grønne løsninger,” siger han.

Begge peger dog på, at erfaringen viser, at det største rådgivningsfokus er på teknologier, som bidrager til at reducere CO2-udslip.

”Det er vigtigt, men vi må ikke glemme, at klimadebatten også handler om tilpasning. Der er et stort behov for løsninger, der kan hjælpe ulande med at tilpasse sig klimaforandringernes effekter,” siger Mattias Söderberg.

... men husk klimatilpasning
Sarah Kristine Johansen fortæller, at den globale klimaaftale fra Paris lægger op til, at 100 milliarder kroner skal gå til udviklingslandenes klimaarbejde – men kun en mindre del ser i praksis ud til at gå til klimatilpasning.

”Det er et af de røde punkter på årets klimatopmøde. Så det er fint med penge til rådgivning i teknologi til udviklingslandene, men man kunne godt have håbet, Danmark i stedet ville have givet penge til tilpasningsfonden, som virkelig trænger et løft,” siger Sarah Kristine Johansen.

Og de fattigste ulande
Udviklingsorganisationerne havde også håbet, at pengene ville være ”nye” og ikke blev taget fra udviklingsbistanden.

”Det er godt, at Colombia og andre rigere ulande får hjælp med nye teknologier. Men der er mange fattige lande, der også har brug for hjælp. Når det nu er udviklingsbistand, der bliver brugt, skal der også være et fokus på de fattigste. Jeg håber derfor, at initiativet også vil bidrage til teknologisamarbejde i lande som Uganda, Zambia og Kenya,” siger Mattias Söderberg.

Den internationale klimakonference COP22 i Marrakech i Marokko slutter efter planen på fredag 18. november. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager fra tirsdag til fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00