Danmark vil være rollemodel i omstridt investeringsbank

KINA: Med en halv milliard bistandskroner håber Danmark at sikre sig indflydelse i ny, kinesisk ledet investeringsbank. Trods bankens fokus på infrastruktur bliver det svært for danske virksomheder at vinde kontrakter, lyder det. Alligevel satser DI på vækst mod øst.

Onsdag 2. februar mødtes udenrigsminister Kristian Jensen (V) og præsidenten for den nystiftede Asiatiske Infrastrukturinvesteringsbank AIIB, Jin Liqun. Billede fra Udenrigsministeriet.
Onsdag 2. februar mødtes udenrigsminister Kristian Jensen (V) og præsidenten for den nystiftede Asiatiske Infrastrukturinvesteringsbank AIIB, Jin Liqun. Billede fra Udenrigsministeriet.Foto: Udenrigsministeriet

Danske virksomheder vil måske ikke direkte vinde kontrakter, men de kan udbyde ydelser og varer til de virksomheder, der vinder kontrakterne.

Jin Liqun
Præsident for AIIB
Fakta
Fakta:
  • Allerede i juni støttede 50 lande op om aftalen, der skal etablere bankens aktiekapital på 100 milliarder dollars.
  • I finansloven er det vedtaget, at Danmark indskyder 500 millioner kroner, som gives i fem rater af 100 millioner frem til 2019.
  • Danmark stiller derudover en garanti på godt 2 milliarder kroner. De skal ikke indbetales, men stå som sikkerhed, hvis banken kommer i problemer.
  • Danmark var sammen med Polen og Sydafrika de eneste ikkeregionale medlemmer, som ikke skrev under ved ceremonien i Beijing, hvilket skyldes det danske regeringsskifte.
  • Danmark skrev derfor først under i oktober. Danmark ratificerede medlemsskabet den 15 januar 2016. 

Af Tine Toft Jørgensen

Ved at købe sig ind fra start i Kinas nye, storstilede investeringbank, håber Danmark at sætte grønne fodaftryk og styrke danske eksportmuligheder.

Det var budskabet fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), der tidligt onsdag 2. marts mødtes med præsidenten for den nystiftede Asiatiske Infrastrukturinvesteringsbank (AIIB), kinesiske Jin Liqun.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00