"Dansk udviklingspolitik bliver mindre selvstændig"

Q&A: Flere danske bistandsmidler gennem EU, øget integration mellem Danmark og EU samt en stærkere dansk EU-repræsentation. Sådan ser udviklingsminister Christian Friis Bach blandt andet samarbejdet med EU i fremtiden.
Foto: ft.dk
Kasper Frandsen

Måske bliver den formelle suverænitet mindre med øget samarbejde med EU, men den reelle suverænitet bliver større, fordi vores evne til at kunne agere og påvirke verden bliver større.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister

I regeringens nye strategi for samarbejde med EU på det udviklingspolitiske område fokuserer I meget på, at EU skal gå mere i takt med danske prioriteter. Men Danmark skal vel også gå på kompromis med EU?

"Vi kommer til at gå på kompromis, f.eks. i forhold til fælles programmering, og det ligger i den ånd, hvormed vi går ind i det her samarbejde. Hvis vi omvendt giver en meget stor pengekasse et lille skub i den rigtige retning, kan det være bedre end at give en forholdsvis lille pengekasse et stort skub.

Derudover bliver flere lande i Europa mere skeptiske over for budgetstøtten, mens vi er store tilhængere af den rene budgetstøtte. Men så må vi nogle gange finde et kompromis, hvor vi indgår sektorprogramstøtte til f.eks. uddannelses- eller vandsektoren, når vi kun kan blive enige om det," siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Altinget.dk.

Dokumentation

Hovedelementer i "Fælles om en bedre verden - Strategisk ramme for Danmarks deltagelse i EU's udviklingssamarbejde".

Disse sager vil Danmark særligt arbejde for at få igennem:

1. EU som global kraft for menneskerettigheder
EU skal tænke menneskerettigheder ind i alle relationer og politikker med udviklingslande via en menneskerettighedsbaseret tilgang til udvikling.

2. EU som stabil partner i skrøbelige stater
EU skal styrke sin indsats for at forebygge konflikter, skabe sikkerhed og opbygge stabile og legitime stater. Blandt andet skal man i højere grad udnytte samspilseffekterne mellem EU's politikker.

3. EU som motor for grøn vækst og beskæftigelse
EU skal prioritere grøn vækst og beskæftigelse som nøgle til fremgang og forudsætning for bæredygtig udvikling. Det skal særligt ske ved, at EU skal gøre sin indflydelse gældende i internationale forhandlinger.

Sådan vil Danmark øge sin indflydelse:

a. Sammenhængende politikker
EU skal tage højde for, at politikker på andre områder end udvikling ikke har en negativ indvirkning på vækst- og udviklingsmulighederne i verdens fattigste lande.

b. Fælles analyser og programmering
Effektiviteten i udviklingssamarbejdet styrkes ved at bruge fælles analyser, tilgange og indsatser, og det skaber merværdi for Danmark. Danmark vil ikke miste relevans eller indflydelse ved at øge koordinationen i EU på udviklingsområdet.

c. Budgetstøtte, ejerskab og ansvarlighed
Danmark ønsker øget koordination og harmonisering med EU, når der gives budgetstøtte. Danmark vil også styrke EU's anvendelse af statsopbygningskontrakter i skrøbelige lande.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00