Debat

Debat: Vi kan ikke tage æren for verdens positive udvikling

DEBAT: Det er en myte, at udviklingsbistanden er årsag til den positive udvikling i verden. Lad os i stedet give æren for verdens bedste nyheder til dem, der med rette fortjener den: nemlig hårdtarbejdende asiater og afrikanere, skriver konsulent Aske Helweg Krarup. 

Æren for udviklingslandenes positive udvikling tilfalder ikke os, men hårdtarbejdende afrikanere og asiater, mener Aske Helweg Krarup.
Æren for udviklingslandenes positive udvikling tilfalder ikke os, men hårdtarbejdende afrikanere og asiater, mener Aske Helweg Krarup.Foto: Marcel Oosterwijk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aske Helweg Krarup
International konsulent i Aids-Fondet og vært på podcasten Myter om Milliarder, som afdækker fakta og afliver myter om den danske udviklingsbistand

Fredag 7. september udkom Verdens Bedste Nyheder endnu en gang med farverige fortællinger om de mange fremskridt, der rent faktisk sker i de fattigste egne af vores klode.

Det er et godt initiativ, for som eksempelvis den svenske statistiker Hans Rosling har vist, så ved vi forbavsende lidt om verdens tilstand. Faktisk så lidt, at en chimpanse statistisk set klarer sig bedre end danskerne i en quiz om globale sundhedsforhold.

Faktum er, at det står meget bedre til, end vi tror, på stort set alle parametre; fattigdom, uddannelse, sundhed, kvinders rettigheder og så videre. Mange af de gode nyheder er direkte relateret til den positive økonomiske vækst, som de seneste år har løftet op mod en milliard mennesker ud af fattigdom og ind på skolebænken. Særligt i Sydøstasien, men absolut også i Afrika, hvor verdens fattigste mennesker bor.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Som det har været tilfældet de øvrige år, forventer jeg, at både medier, politikere og ikke mindst hjælpeorganisationer står i kø for at tage æren for fremskridtene. Den positive udvikling viser jo ganske klart, at udviklingsbistand virker. Verdens fremgang er tydeligvis et resultat af solid og effektiv dansk hjælp. Konklusionen er da også nærliggende: Nogle lande er fattige. Vi giver dem nogle penge. Så bliver de rige. Ergo, vores penge har gjort dem rige. 

Æren tilfalder ikke os
Lad mig straks aflive den myte. Bistanden er en så forsvindende lille del af udviklingslandenes økonomier, at det er fejlagtigt at kæde den sammen med generel økonomisk udvikling. Ja, udviklingsbistand virker. Det er der efterhånden rigtig mange undersøgelser, der viser. Bistanden skaber store forbedringer dér, hvor den havner.

Bistanden er en så forsvindende lille del af udviklingslandenes økonomier, at det er fejlagtigt at kæde den sammen med generel økonomisk udvikling.

Aske Helweg Krarup

Men det er langt de færreste lande, der får mere end ti procent af deres BNI i udviklingsbistand. Derfor kan udviklingsbistanden heller ikke tages til indtægt for den generelle og positive udvikling, der har fundet sted på eksempelvis det afrikanske kontinent de sidste 20-25 år.

Der bor en milliard mennesker i 46 lande i Afrika syd for Sahara. Kenya alene har et BNP på over 500 milliarder kroner. Det er tæt på storhedsvanvid at tro, at de 16 milliarder, som Danmark hvert år sender sydpå, skulle have nogen mærkbar effekt på landenes overordnede økonomi.

Årsagen til, at andelen af fattige i Afrika er faldet markant over de seneste år, er derimod, at de afrikanske økonomier har haft en god, stabil økonomisk vækst siden midten af 1990'erne. Vækst, der har været drevet af landene selv og dem, der bor i dem. Ikke af udviklingsbistanden. 

Der er masser af gode nyheder ude i verden, og dem skal vi fortælle til alle, der gider at høre det. Men vi skal ikke tage æren for dem. Den må med rette tilfalde dem, der fortjener den.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00