Debat

Demokrati må aldrig blive en sovepude

DEBAT: "Demokrati kan ikke eksporteres eller importeres. Demokratisering skal ske på initiativ fra og efter en model, der passer den pågældende befolkning," skriver blandt andre direktør for Institut for Flerpartisamarbejde Bjørn Førde.
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjørn Førde, Line Holmung og Asger Hougaard
Institut for Flerpartisamarbejde.

15. september er FN's internationale demokratidag og en god anledning til at tage temperaturen på demokratiets tilstand rundt omkring i verden. Temaet for årets demokratidag er at bruge sin stemme, også uden for stemmeboksen.

Freedom House er en af de organisationer, der har kastet sig over at måle status for politiske og civile rettigheder i verden. Selvom det er kontroversielt at "måle demokrati", og måden Freedom House gør det på i høj grad kan diskuteres, kan det alligevel pege på nogle tendenser i demokratiets tilstand på globalt plan.

Regelmæssige valg er en central del af ethvert repræsentativt demokrati. Det giver den enkelte mulighed for at være en del af at vælge landets politiske ledelse og dermed hvilken vej, det enkelte samfund skal gå politisk. Set fra det perspektiv, har demokratiske systemer fundet fodslag på verdensplan. Ifølge Freedom House er i dag 118 ud af 195 lande såkaldte "elektorale demokratier". Det svarer til 61 procent mod 41 procent i 1989.

Af de 118 elektorale demokratier, er det derfor kun 90 lande, der af Freedom House betegnes som "frie".

Bjørn Førde m.fl.
direktør for Institut for Flerpartisamarbejde

Mere end valgsystemer
Regelmæssige valg er ikke nødvendigvis lig med reelle politiske valg. I alt 47 lande betegnes af Freedom House som "ikke frie" og karakteriseret ved systematisk undertrykkelse af civile og politiske rettigheder. En række af disse afholder regelmæssige valg, men uden det reelle politiske valg, der gør valghandlingen meningsfuld.

Et eksempel er Swaziland, hvor der afholdes valg i disse dage. Her udpeger kongen en række af parlamentets medlemmer, og politiske partier har siden 1973 haft forbud mod at deltage. Det har den konsekvens, at befolkningen reelt er afskåret fra et politisk alternativ til status quo. Partierne fortsætter dog med at udfordre den enevældige kongemagt i Swaziland og kæmpe for politiske reformer. En kamp, der har omkostninger for medlemmer af demokratibevægelsen, der fængsles for besiddelse af politisk materiale og lever med anklager om terrorisme.

Demokratisk kultur er central
Demokrati er andet og mere end frie og regelmæssige valg til repræsentative systemer. Det handler i lige så høj grad om en demokratisk politisk kultur, hvor lysten og muligheden til at bruge sin stemme i den politiske debat er central, og der eksisterer det nødvendige politiske rum til organisationer og frie og uafhængige medier, der kan sikre information og politisk debat.

Af de 118 lande, Freedom House peger på som elektorale demokratier, har en række vanskeligt ved at sikre denne demokratiske politiske kultur og trække demokratiet længere end til stemmeboksen. Det gælder f.eks. et land som Tanzania, hvor der afholdes regelmæssige valg, men den politiske opposition, kritiske civilsamfundsorganisationer og uafhængige medier har stadig vanskelige vilkår. Af de 118 elektorale demokratier er det derfor kun 90 lande, der af Freedom House betegnes som "frie" med politisk konkurrence, respekt for civile og politiske rettigheder, et frit og aktivt civilsamfund og uafhængige medier. Det svarer til 46 procent af de 195 lande

Brug dine stemmer og dine hænder
Demokrati kan ikke eksporteres eller importeres. I stedet må demokratisering ske på initiativ fra og efter en model, der passer den pågældende befolkning. Det betyder ikke at befolkningerne skal efterlades uden støtte udefra.

I Danmark kan den enkelte bruge sin stemme til at påvirke den politiske kurs, også internationalt. Det kan vi gøre i stemmeboksen ved at pege på den politik, der følger den udenrigs- og udviklingspolitiske linje, vi kan bakke op om. Vi kan også bruge vores kræfter uden for stemmeboksen til at bakke op om demokratiske processer og reformer globalt, f.eks. ved at engagere os frivilligt i solidaritets- eller civilsamfundsorganisationer, der samarbejder med folkelige bevægelser og organisationer rundt om i verden og støtter deres kamp for politiske reformer eller igennem de danske politiske partiers internationale arbejde.

Danmark skal hente inspiration udefra
På Institut for Flerpartisamarbejde (Danish Institute for Parties and Democracy – DIPD) arbejder vi for at styrke flerpartisystemer og den demokratiske politiske kultur i Afrika, Asien, Latinamerika og Mellemøsten. Det gør vi, sammen med de danske politiske partier, ved blandt andet at fokusere på at styrke dialog mellem politiske partier, kvinders og unges politiske deltagelse, partiers interne demokratiske processer og kultur og dialog mellem partier og civilsamfund.

Vi hverken kan eller vil overføre det danske demokratisystem til de lande, vi arbejder i. I stedet kan vi give vores partnere inspiration og et indblik i dansk demokrati og de danske politiske partier. Som bonus får vi og vores samarbejdspartnere, danske såvel som og internationale, mulighed for at få et indblik i andre landes systemer. Det giver inspiration til blandt andet at kaste et kritisk blik på vores eget demokrati, hvor der er plads til forbedring. For heller ikke her i Danmark må demokratiet blive en sovepude.

Kommunalvalget nærmer sig, og det samme gør debatten om det demokratiske problem i, at så få stemmer, og at der blandt valgte er en skæv kønsmæssig fordeling. Ved seneste kommunalvalg faldt stemmeprocenten til det laveste i mere end 35 år. I 1978 var stemmeprocenten 73,2 procent, og ved valget i 2009 var den 65,8 procent. Ifølge en nyere undersøgelse lavet af KL's nyhedsbrev, Momentum, erklærer kun 35 procent af de 17-24-årige, at de er helt sikre på at stemme til kommunalvalget i november. Kun hver ottende borgmester er kvinde, og tre fjerdedele af kommunalbestyrelserne består af mænd. Det er bare et par eksempler på demokratiske udfordringer, og andre ligeså vigtige kan nævnes.

I forbindelse med kommunalvalget har Institut for Flerpartisamarbejde inviteret en delegation på over 50 personer til Danmark for at blive inspireret af danske erfaringer. Vi håber samtidig, at vores danske samarbejdspartnere og de danske vælgere vil lade sig inspirere af de internationale gæster, når de møder dem ude i landet. Man kan kun blive klogere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00