Debat

DF: Kvinders selvbestemmelse bør prioriteres i udviklingspolitikken

DEBAT: Overbefolkning er årsag til hungersnød, borgerkrige og flygtninge, og den kan undgås ved at sikre kvinder i udviklingslande større selvbestemmelse over deres egen krop og give dem mere information om prævention, skriver Claus Kvist Hansen (DF).

Foto: Folketinget
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører

Overbefolkning er en af vor tids største årsager til hungersnød, borgerkrige og flygtninge. Særligt Afrika lider af overbefolkningens konsekvenser. Den manglende brug af prævention fører imidlertid også andre kedelige ting med sig såsom HIV/AIDS.

Indsatsen mod HIV/AIDS har i de senere årtier været markant -  ligesom fremskridtene har været det. Derfor kan det faktisk synes realistisk at nå FN’s verdensmål for 2030 om total udryddelse af epidemien. Men det kræver, at området prioriteres.

Af samme årsag har det ligget mig og Dansk Folkeparti meget på sinde, at de to organisationer, IAVI og GAVI, som henholdsvis er det Internationale AIDS Vaccine Initiativ og den Globale Alliance for Vacciner, fik tildelt de nødvendige ressourcer på finansloven for 2018. Det lykkedes heldigvis således, at IAVI tildeles 5 millioner kroner og GAVI tildeles 25 millioner kroner gennem forskningsarbejdet.I det store billede er det forholdsvis små midler, men som gør en kæmpe forskel.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Kvinder skal selv kunne kontrollere deres sundhed og fertilitet
Et tredje meget vigtigt forskningsprojekt er IPM, Det Internationale Partnerskab for Microbicider (IPM). IPM er en almennyttig organisation etableret i 2003 med formålet at udvikle nye hiv-forebyggelsesmetoder til kvinder i Afrika. Denne organisation er i øjeblikket ved at miste vigtig finansiering fra Danmark, hvilket vil være rigtigt uheldigt set med mine øjne. 

Microbicider er samlebetegnelsen for vaginalt anvendte barriere-metoder, og der findes både geleer, piller, film og vaginalringe. Særligt IPMs nyudviklede vaginalring har vist sig at beskytte kvinder mod hiv med mere end 75 procents sikkerhed.

En sikring af kvinders mulighed for at kontrollere deres egen sundhed og fertilitet er helt afgørende for Dansk Folkeparti, hvad angår befolknings- og udviklingsrelaterede programmer.

Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører

I starten af 2017 indledtes så nye laboratorieforsøg med henblik på at forlænge ringens virkning og samtidig indeholde prævention mod graviditet. Det er endvidere målet, at ringen skal være let tilgængelig og billig - kun et par dollar per ring.

Det er forskning som den IPM står bag, vi har brug for. Det er et kvantespring for den enkelte kvindes sundhed, og for det afrikanske kontinent kan en opbremsning i befolkningstilvæksten være nøglen til vækst og velstand. En sikring af kvinders mulighed for at kontrollere deres egen sundhed og fertilitet er derfor helt afgørende for Dansk Folkeparti, hvad angår befolknings- og udviklingsrelaterede programmer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00