Debat

DI: Afrika – udfordring eller mulighed?

DEBAT: I de kommende år vil Afrika opleve en stor tilvækst i antallet af borgere i den arbejdsdygtige alder, men borgerne mangler kvalifikationer, og virksomhederne er uproduktive, skriver Marie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri.

Afrikas befolkning forventes at blive fordoblet frem mod 2050. Det medfører store muligheder, men også store udfordringer for kontinentet – og for den danske regering, der har udtalt, at man ønsker, at dansk udviklingsbistand har fokus på Afrika, skriver Marie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri.
Afrikas befolkning forventes at blive fordoblet frem mod 2050. Det medfører store muligheder, men også store udfordringer for kontinentet – og for den danske regering, der har udtalt, at man ønsker, at dansk udviklingsbistand har fokus på Afrika, skriver Marie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie Gad
Chefkonsulent hos Dansk Industri

Afrikas befolkning forventes at blive fordoblet frem mod 2050. Det medfører store muligheder, men også store udfordringer for kontintet – og for den danske regering, der har udtalt, at man ønsker, at dansk udviklingsbistand har fokus på Afrika.

Lad os tage de gode nyheder først. Der vil fortsat ske en stor stigning i den del af den afrikanske befolkning, der er i den arbejdsdygtige alder. Det betyder, at der bliver flere og flere i arbejdsstyrken til at forsørge dem, der ikke kan arbejde, herunder børn og ældre. Der er markant forskel på et samfund, hvor forholdet mellem aktive og inaktive er 1:1 (som det var tilfældet i Afrika i 1990’erne) og 1,6:1, som sandsynligvis vil være virkeligheden i 2050.

Det skaber muligheder for at forbedre vilkårene for alle. Øgede indkomster kan veksles til investeringer i uddannelse, sundhed og andre vilkår, der forbedrer levestandarden. Der er naturligvis forskelle mellem de afrikanske lande, men alle steder er muligheden til stede i større eller mindre grad.

Fakta
Fra 26. august og en måned frem tager Udviklingsdebatten op til debat, hvilke udviklingspolitiske mål og udfordringer den nye regering bør fokusere på.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Faktisk er det sådan, at væksten i den afrikanske arbejdsstyrke over de kommende år repræsenterer ikke mindre end to tredjedele af den samlede vækst i den globale arbejdsstyrke ifølge den Afrikanske Udviklingsbank. Det tegner et billede af Afrika som verdens fabrikshal anno 2050.

Kvalifikationerne mangler
Desværre er der også nogle dårlige nyheder. Jobskabelsen kan nemlig ikke følge med. Samtidig er afrikanernes forventninger til en lysere fremtid for opadgående. Tilsammen kan det resultere i millioner af frustrerede unge, der ikke kan få et (ordentligt) job og i stedet fristes af kriminalitet, oprørsbevægelser og migration.

Det er op til de afrikanske lande, om den voksende arbejdsstyrke i sidste ende skaber muligheder eller udfordringer for det store kontinent.

Marie Gad
Chefkonsulent hos Dansk Industri

I DI samarbejder vi med mange erhvervsorganisationer fra afrikanske lande. Når vi spørger deres medlemmer – altså de afrikanske virksomheder – til deres største udfordringer, ligger ”adgang til kvalificeret arbejdskraft” altid højt på listen. Sådan er det på trods af, at det ude på gaden vrimler med unge, der gerne vil have et job. De mangler bare kvalifikationerne.

En vigtig rolle for Danmark må derfor være at bygge bro mellem de ledige job og de ledige hænder og sætte yderligere gang i jobskabelsen. De afrikanske virksomheder skal være mere produktive og konkurrencedygtige, og de afrikanske lande skal være mere attraktive at investere i.

Skub udviklingen i den rigtige retning
For nu at vende tilbage til de gode nyheder, har Afrika på mange måder gode forudsætninger for at opnå øget økonomisk vækst og udvikling. Der er et væld af under-udnyttede naturressourcer, enorme landområder, et hastigt voksende marked – og altså millioner af ledige hænder. Til gengæld har landene gjort det rigtig svært for sig selv at tjene penge på alle disse muligheder. Det er dyrt at drive forretning i de fleste afrikanske lande, og det er dyrt at handle med virksomheder i andre lande på grund af alt for mange handelsbarrierer. Og så er det svært at finde kvalificeret arbejdskraft.

Det er op til de afrikanske lande, om den voksende arbejdsstyrke i sidste ende skaber muligheder eller udfordringer for det store kontinent. Men Danmark har en særlig model, som mange misunder os. Vi skal bruge erfaringerne derfra til at skubbe udviklingen i Afrika i den rigtige retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00