Debat

DIPD: Demokratisering kræver risikovillig kapital

DEBAT: Demokrati kan hverken eksporteres eller importeres, så man er nogle gange nødt til at tage nogle chancer i processen. Det mener Bjørn Førde, direktør i DIPD.

I DIPD har vi siden instituttets start i 2011 støttet en række demokrati-initiativer i samarbejde med politiske partier og partisystemer. Vi kalder det ind imellem for risikovillig kapital til støtte for demokratiet. Vores støtte til demokratiskoler og et ungdomsnetværk for politikere i Egypten hører til denne kategori. Det skriver instituttets direktør Bjørn Førde.
I DIPD har vi siden instituttets start i 2011 støttet en række demokrati-initiativer i samarbejde med politiske partier og partisystemer. Vi kalder det ind imellem for risikovillig kapital til støtte for demokratiet. Vores støtte til demokratiskoler og et ungdomsnetværk for politikere i Egypten hører til denne kategori. Det skriver instituttets direktør Bjørn Førde.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjørn Førde
Direktør, DIPD – Institut for Flerpartisamarbejde

Lad mig starte med en afsløring, som Martin Paldam sikkert vil bruge imod mig ved lejlighed, men i sandhedens interesse vil jeg alligevel dele den med Altingets læsere:

Jeg har ved mere end én lejlighed i mine mange år i udviklingsbranchen spurgt mig selv, om det, vi var i gang med, nu også ville føre til det, vi havde forestillet os? Om de mange gode viljer, vi bragte i spil, ikke bare ville blive væltet over ende, fordi de gode viljer søgte forandringer (herunder demokrati), som rokkede ved etablerede privilegier og traditionelle tankesæt?

Også i forhold til udviklingen i den arabiske del af verden, især i Egypten, har jeg sammen med kolleger stillet de spørgsmål. Fordi vi ønskede at skaffe os den bedst mulige viden om, hvordan vi kan bidrage til demokratiseringen. Fordi vi er klar over, at ingen af de demokratiseringsprocesser, vi har fulgt rundt om i verden gennem de sidste fire årtier, har fulgt en simpel lineær proces.

Fakta
Fra 24. november og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på Det Arabiske Initiativ.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Hav tålmodighed
Så det er, hvad jeg mener, når jeg opfordrer til tålmodighed. Ikke helt, som Rasmus Boserup tolker mig i sit seneste indlæg: at demokratiet kommer af sig selv.

Vi er helt sikkert enige om, at i de fleste lande er demokrati ikke en gave, som kommer dumpende ned fra himmelen; det er et skrøbeligt system af institutioner og relationer, formelle som uformelle, som ofte kræver store ofre, også menneskeliv. Det kræver talrige tilretninger, og ind imellem nye kampe, når der bliver slået tilbage fra modstanderne.

Demokrati er ikke noget, man bare skaffer! Det er noget, vi som eksterne aktører kan bidrage til, medvirke til, opfordre til, støtte op omkring.

Bjørn Førde
Direktør, DIPD – Institut for Flerpartisamarbejde

Det tager altså tid. Det har også taget tid og hårdt arbejde i Danmark. Nye demokratier kan ind imellem søge genveje, fordi der er inspiration at hente andre steder.

Men en demokratisk kultur er netop en kultur. Den skal forankres bredt og solidt, så demokratiet bliver hver mands eje, umiddelbart forståelig, oplevet som en nødvendighed, genstand for offentlig debat og dialog; kort sagt en del af vores daglige liv.

Derfor handler det projekt, som DAI har bidraget til med sine mange hundrede millioner, slet ikke om det, som Paldam tror: at ”skaffe” demokrati i den arabiske verden. Demokrati er ikke noget, man bare skaffer!

Det er noget, vi som eksterne aktører kan bidrage til, medvirke til, opfordre til, støtte op omkring. For så meget ved vi trods alt, Martin Paldam: Demokrati kan hverken eksporteres eller importeres, hvis det skal være levedygtigt. Det skabes, forankres og befæstes kun, hvis der er lokal opbakning.

Lommer af demokratisk ilt
I modsætning til Paldam har jeg ikke haft den luksus (for de skatteyderbetalte lønmidler, vi begge lever af) kun at beskæftige mig med forandringer i verden, efter at indsatsen er gennemført.

Jeg har sammen med andre, efter bedste evne og grundige analyser, sat aktiviteter i gang uden at have garanti for succes. Det er nu engang vilkåret. Og vi skammer os ikke over at fortælle, når successen udebliver.

I DIPD har vi siden instituttets start i 2011 støttet en række demokratiinitiativer i samarbejde med politiske partier og partisystemer. Vi kalder det ind imellem for risikovillig kapital til støtte for demokratiet. Vores støtte til demokratiskoler og et ungdomsnetværk for politikere i Egypten hører til denne kategori.

En delegation af unge politikere fra Egypten har netop været i Danmark for at få inspiration fra deres unge kolleger i flere danske ungdomsorganisationer. Vi ved godt, at de ikke styrer Egypten i morgen.

Men vi ved også, at de lommer af demokratisk ilt, vi på denne måde kan være med til at etablere, sagtens kan være de frø, som en dag bliver til smukke og stærke blomster.

I 90’erne var jeg som ansat i Mellemfolkeligt Samvirke med til at støtte udviklingen af civilsamfundet i Zimbabwe. Heller ikke dér lykkedes alt. Men interessant nok var det ikke mindst mennesker fra dette civilsamfund, som flere år senere var med til at skabe det første reelle oppositionsparti; et parti, som på et tidspunkt var stærkt nok til at udfordre Robert Mugabe.

Det var ikke planlagt. Det var ikke til at forudse. Det, tror jeg, er en lære, vi skal lægge os på sinde, hvis vi skal gå ind til opgaven med realistisk ydmyghed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Førde

Chefkonsulent, Førde for Dialogue, formand, Nairobi-klubben, fhv. direktør, Dansk Institut for Flerpartisamarbejde, fhv. generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1975)

0:000:00