Debat

DUF: Ungdommen skal drive den demokratiske udvikling

DEBAT: Når rammerne for Danmarks fremtidige engagement i den arabiske verden skal planlægges, bør de unge have en central rolle, skriver Signe Bo, formand for DUF.

Optimismen for demokrati og menneskerettigheder, for fred og stabilitet i den arabiske verden kan lige nu være svær at få øje på. Men der er lyspunkter, og det største glimt af håb om demokratiske forandringer kommer fra ungdommen. Det skriver DUF's formand Signe Bo.
Optimismen for demokrati og menneskerettigheder, for fred og stabilitet i den arabiske verden kan lige nu være svær at få øje på. Men der er lyspunkter, og det største glimt af håb om demokratiske forandringer kommer fra ungdommen. Det skriver DUF's formand Signe Bo.Foto: Mikal Schlosser/DUF
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Bo
Formand, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd engagerer en mangfoldig gruppe af unge i internationalt udviklings- og demokratiarbejde, og unge fra det frivillige foreningsliv kan noget særligt. Unge bør derfor have en fremtrædende plads, når politikere og embedsmænd lægger rammerne for Danmarks engagement i den arabiske verden.

Verden omkring os er fyldt med krig og konflikt. Det er det dystre billede, der tegner sig i nyhedsstrømmen. Mod syd er vi vidner til borgerkrig i Syrien, indskrænkelser af basale frihedsrettigheder i Egypten og tilbageslag for et ellers spirende demokrati i Tunesien, for bare at nævne nogle af de udfordringer og trusler, der er til stede langs Europas sydlige grænser.

Optimismen for demokrati og menneskerettigheder, for fred og stabilitet i den arabiske verden kan lige nu være svær at få øje på. Men der er lyspunkter, og det største glimt af håb om demokratiske forandringer kommer fra ungdommen.

Fakta
Fra 24. november og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på Det Arabiske Initiativ.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

I evalueringen af Det Arabiske Initiativ, udarbejdet for Udenrigsministeriet af Niras og Integrity Research & Consulting, bliver arbejdet blandt unge fremhævet som noget, der gør en forskel.

Unge kan spille nøglerolle
Unge under 30 år udgør nemlig flertallet i de arabiske lande, og unge kan spille en nøglerolle i en demokratisk udvikling i Mellemøsten. Derfor bør unge, ifølge evalueringsrapporten, være et selvstændigt indsatsområde fremover og tænkes ind i indsatser på tværs af alle områder. Og det er vigtigt, at vi bidrager fra dansk side, for i DUF ser vi konkrete beviser for, at de lokale unges engagement og muligheder blomstrer i samarbejdet med danske unge.

Det er ungdommen, der skal drive den demokratiske udvikling, og det er hos unge, at troen på fremtiden skal styrkes for at dæmme op for mismod, frustration og radikalisering.

Signe Bo
Formand, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd

Ifølge evalueringsrapporten er DUFs frivillige dialogambassadører fra Danmark, Jordan og Egypten et eksempel på, hvordan det gavner demokratisk udvikling og fredelig sameksistens, når unge styrkes i at fremme dialog og forståelse på tværs af nationale, politiske, sociale og religiøse skel.

DUFs dialogambassadører har siden 2009 inddraget 15.000 unge i dialogaktiviteter, som mindsker grobunden for polarisering og konflikt lokalt - og bygger bro mellem unge i Mellemøsten og Danmark.

Det internationale arbejde, der bliver udført af DUF og vores mange medlemsorganisationer i fællesskab med unge og partnerorganisationer i MENA regionen, styrker udviklingen af demokratiske ungdomsorganisationer, hvorfra lokale unge skaber positive forandringer i deres samfund.

Det gælder for eksempel i to af de eksempler, som evalueringsrapporten fremhæver: I Tunesien, hvor KFUM-Spejderne har udviklet demokratiske strukturer med og i den tunesiske spejderbevægelse – landets største og ældste ungdomsorganisation – og gennem samarbejdet uddanner hundredevis af unge ledere, fremmer demokratisk medborgerskab og styrker unges ret til at deltage i beslutningsprocesser i deres nærmiljø og samfund.

Og det gælder i Marokko, hvor LandboUngdom i samarbejde med en landbrugsskole giver marginaliserede unge kapacitet til at blive selvforsørgende og styrker deres evne til at deltage i samfundet, så unge bliver i lokalområdet og bidrager til dets demokratiske og økonomiske udvikling.

En skillevej mellem demokrati og konflikt
Landene langs Europas grænser i syd står ved en skillevej mellem demokrati og fred eller undertrykkelse og konflikt. Det er ungdommen, der skal drive den demokratiske udvikling, og det er hos unge, at troen på fremtiden skal styrkes for at dæmme op for mismod, frustration og radikalisering.

Der er et stort behov for platforme i samfundet, hvor demokrati kan blive øvet og indlært. Hvor unge erfarer værdien af den demokratiske samtale, af forhandling og af fælles kompromiser. Hvor indflydelse bliver en reel mulighed, som unge har modet til at tage, og hvor samarbejde er fællesnævneren.

Kort sagt: Der er brug for at styrke unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet nu og fremover. Ikke kun i Danmark, hvor DUF arbejder for at vinde unge til demokratiet for hver generation – men også i vores samarbejdslande i Mellemøsten og Nordafrika, hvor unge kalder på danske unges samarbejde og globale engagement.

DUF har i 2015 fået udarbejdet en effektvurdering, som sætter streg under, hvor afgørende ung til ung-samarbejdet er, og hvilken forskel det gør på individ, organisatorisk og samfundsmæssigt niveau. Hvad enten det er spejdere, ungdomspolitikere, studerende eller rollespillere, opnår unge lokale forbedringer sammen. Og hvad enten det foregår i Marokko, Jordan, Egypten eller Libanon, skaber unge demokratiske fremskridt.

Opfordringen er derfor entydig: Gør unge til et centralt fokus. Ikke mindst i det politiske og strategiske forhandlingsrum, når rammerne for Danmarks fremtidige engagement i den arabiske verden skal lægges.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Bo

Afdelingschef for Foreningsudvikling og Unge, Dansk Ungdoms Fællesråd
informationsvidenskab (Aarhus Uni. 2007)

0:000:00