Eksperter: Ny EU-Kommission varsler nyt fokus i udviklingspolitikken

NY KOMMISSION: Små ændringer i titler og arbejdsopgaver hos nye EU-kommissærer tyder på ændringer i EU’s udviklingspolitiske fokus. Sådan lyder vurderingen fra Henrik Larsen og Christine Nissen, der begge forsker i EU’s udenrigspolitik. 

For godt en uge siden præsenterede formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, sit nye hold af kommissærer og deres arbejdsopgaver.
For godt en uge siden præsenterede formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, sit nye hold af kommissærer og deres arbejdsopgaver.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Vi ser en nedtoning af traditionel udviklingspolitik, altså hvor udviklingspolitik er forstået som fattigdomsbekæmpelse. Udvikling er blevet underordnet EU’s mere generelle mål, som er strategisk styrke i verden og bedre adgang til markeder.

Henrik Larsen
Professor ved Københavns Universitet

Ordet ”nødhjælp” er røget fra en kommissærtitel, og ordet ”udvikling” ser ud til at være erstattet af ”partnerskab”. 

Det kan umiddelbart ligne småjusteringer, men ifølge Henrik Larsen, der er professor ved Københavns Universitet med fokus på EU’s udenrigspolitik, er der tale om et markant signal fra den nye formand for EU-Kommissionen.  

”Vi ser en nedtoning af traditionel udviklingspolitik, altså hvor udviklingspolitik er forstået som fattigdomsbekæmpelse. Udvikling er blevet underordnet EU’s mere generelle mål, som er strategisk styrke i verden og bedre adgang til markeder. På den måde vejer EU’s mere konkrete interesser tungere end ren udvikling,” siger han.  

Dokumentation

I alt fire kommissærer kommer i berøring med det udviklingspolitiske område: 

Josep Borrell: Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, Spanien (S&D)

72-årige Borrell er i øjeblikket Spaniens udenrigsminister og medlem af det Spanske Socialistiske Arbejderparti.

Det er ikke første gang, Borrell bestrider en toppost i EU-systemet. Han var fra 2004 til 2009 medlem af Europa-Parlamentet, og i løbet af sin tid der var han fra 2004 til 2007 Parlamentets formand.

Margaritis Schinas: Næstformand for beskyttelse af den europæiske levevis, Grækenland (EPP)

Margaritis Schinas er lige nu cheftalsmand for Kommissionen, og han har arbejdet i EU-systemet i tre årtier.
57-årige Schinas tilhører den kristendemokratisk konservative partifamilie, og han har fra 2007 og 2009 siddet i Europa-Parlamentet for det græske parti Nyt Demokrati. Ellers har han arbejdet i EU-Kommissionen fra 1990 til 2007 og igen fra 2009 til nu, hvor han har bestridt flere ledende stillinger.

Jutta Urpilainen: Kommissær for internationale partnerskaber, Finland (S&D)

Den 44-årige finske politiker er tidligere finansminister og vicestatsminister og medlem af det finske socialdemokratiske parti, og fra 2008 til 2014 stod hun endda i spidsen for partiet som dets første kvindelige formand nogensinde.

Janez Lenarčič: Kommissær for krisestyring, Slovenien (UA)

51-årige Lenarčič har været slovensk diplomat siden 1992, hvor han blev ansat i Sloveniens udenrigsministerium. I løbet af sin karriere har han blandt andet været direktør for Kontoret for demokratiske institutioner og menneskerettigheder, der hører under OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa).


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00