Debat

EL: Dansk strategi er risikofyldt

DEBAT: "Der er risiko for korruption i mange udviklingsprojekter, og det må vi leve med. Men jeg synes, Christian Friis Bachs linje i Afghanistan er højrisikabel," skriver Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Én ting er, at pengene nogle gange er spildt. Men hvis det både er med til at holde korrupte ministre ved magten og til at give udviklingsbistanden et dårligt omdømme i den danske befolkning, ja, så er det træls.

Christian Juhl
Udviklings- og udenrigsordfører, Enhedslisten
Fakta

Fra 3. september og en måned frem handler Udviklingsdebatten om Danmarks fremtidige indsats i Afghanistan.

Mød denne måneds debatpanel.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Af Christian Juhl
Folketingsmedlem, udviklings- og udenrigsordfører for Enhedslisten

Indsatsen mod korruption for danske penge i Afghanistan skal styrkes, siger Christian Friis Bach og fremlægger en fempunktsplan for kampen mod korruption.

Han indrømmer, at det bliver sværere at holde øje med pengene, når militæret forlader landet. Informationsartikler og rapporter om korruption sommeren over understreger hans mistanke. I august fik vi endnu en rapport om korruption. Ofte er myndighederne en integreret del af korruptionen i Afghanistan.

Risikabel strategi

Jeg er bange for, at det ikke stoppes af ministerens fempunktsprogram. Ikke mindst, når jeg tænker på, at Christian Friis Bach er en varm tilhænger af budgetstøtte eller sektorstøtte, hvor man lader ministrene administrere penge ud fra nogle rammer.

Der er risiko for korruption i mange udviklingsprojekter, og det må vi leve med. Men jeg synes, Christian Friis Bachs linje i Afghanistan er højrisikabel.

Én ting er, at pengene nogle gange er spildt. Men hvis det både er med til at holde korrupte ministre ved magten og til at give udviklingsbistanden et dårligt omdømme i den danske befolkning, ja, så er det træls.

Positiv holdning
Som modvægt til den slags var bistandsorganisationerne forrige fredag på gaden med Verdens Bedste Nyhed. Denne kampagne fremhæver de mange eksempler på, at bistanden nytter og skaber forbedringer hver dag.

Det var en positiv oplevelse at være med til uddelingen på Christianshavns Torv. Danskerne tager godt imod og har en positiv holdning til dansk udviklingsbistand. Den skal vi passe godt på, hr. minister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00