Debat

EL: Socialdemokraternes ambition for udviklingen er for slap

DEBAT: Det er skuffende, at Socialdemokratiet ikke længere har et mål om at få udviklingsbistanden tilbage på en procent, mener Enhedslistens Christian Juhl. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre, skriver han.

Foto: ft.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører

68,4 milliarder kroner. Så meget vil det koste frem mod 2025 at indfri Enhedslistens ambition om igen at hæve udviklingsbistanden til én procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Det fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en række svar til Folketingets finansudvalg.

Målet for Enhedslisten er, at dansk udviklingsbistand gradvist skal op på en procent af BNP, som den var i 90'erne, da Danmark som bekendt var fattigere – og verdens ulighed mindre.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er i Danmarks interesse, og det er i den fattigste del af verdens interesse at investere i udviklingsbistand.

Man skal ikke lade sig slå ud af finansministerens skræmmetal. De er en sammentælling over de næste ti år. Husk, at det kun har taget et år for den borgerlige regering at stjæle tre milliarder kroner årligt fra verdens fattigste - eller noget, der svarer til godt 34 milliarder kroner frem til 2025.

Derfor er det slapt og skuffende, at Socialdemokratiet lader sig skræmme. De er på vej væk fra regeringsgrundlaget fra 2011, og de vil ikke længere fastholde målet på en procent i udviklingsbistand.

Christian Juhl, udviklingsordfører i Enhedslisten

Venstre-regeringen har sænket udviklingsbistanden fra 0,86 procent til 0,7 procent af BNP.

Derfor er det slapt og skuffende, at Socialdemokratiet lader sig skræmme. De er på vej væk fra regeringsgrundlaget fra 2011, og de vil ikke længere fastholde målet på en procent i udviklingsbistand. Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet slår heldigvis fast, at vi fortsat kan se perspektiverne i en robust udviklingsbistand.

Hvorfor skulle det ikke være muligt relativt hurtigt at rette op på regeringens tyveri og genindføre en udviklingsbistand på 0,86 procent – og så bagefter komme videre til en procent?

Det er alene et spørgsmål om politisk vilje.

Usynlig omlægning
Ligeså galt er det, at regeringen samtidig - udenfor offentlighedens søgelys - er i færd med at omlægge udviklingsbistanden, så den i højere grad gavner snævre danske interesser – egeninteresser, som det så egoistisk kaldes. Det sker ved, at pengene bruges til udgifter til flygtninge i Danmark, ved at pengene bruges til erhvervsinteresser, og ved at pengene bruges til sikkerheds- og militære interesser.

Omlægningerne er mindst ligeså alvorlige som den nominelle besparelse på udviklingsbistanden.

Det efterlader den strategiske og egentlige udviklingsbistand på omkring 0,2 procent af BNP. Det er det, de kommende ugers forhandlinger om ny strategi og om finanslov handler om.

Der er et lys
Et lille lys i mørket er, at der i år er kommet færre flygtninge til landet. Forhåbentlig har de fundet acceptable vilkår i andre lande, mens fattigdom, sygdom og krige raser i deres hjemlande.

Det efterlader et overskud på en til to milliarder kroner, som tidligere er hentet fra udviklingsbistanden.

De penge skal naturligvis tilbage til verdens fattigste og ikke tilbage i statskassen, hvor det mest sandsynlige er, at de med den nuværende regering ender som skattelettelser til de rigeste danskere.

De sparede penge skal ud i verden for at gøre gavn og for at udligne den ekstreme globale ulighed.
De skal tilbage til en langsigtede fattigdomsreducerende udviklingsbistand, herunder civilsamfund-organisationerne, der blev skåret med op mod 30 procent, til FN-institutioner som eksempelvis UNDP og IFAD, samt til oplysnings- og forskningsaktiviteter, der ligeledes blev beskåret betydeligt.
Hvis det sker, vil det, trods alle ulykkerne, være et lille lys i mørket.

Udviklingsbistand gavner Danmark
Udviklingsbistand er ikke bare en træls udgift. Det er en nødvendig udgift, hvis verden skal i balance. Danmark skal gå forrest. Vi har, ligesom en række andre vestlige lande, råd til det.

Men vi har også gavn af det. Hvis vi gør det godt og satser på den langsigtede udviklingsbistand, vil det gavne hele kloden. Hvis vi gør det godt, forebygger vi, at mennesker må flygte fra fattigdom, sygdom, krig og håbløshed.

Hvis vi gør det godt, er enhver krone til udviklingsbistand til gavn for Danmark.

Læs finansministerens tre svar på spørgsmålene om udgifter til at hæve udviklingsbistanden her, her og her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00