Enhedslisten kræver garanti mod SU-besparelser med finansloven

FINANSLOV: Regeringen skal garantere, at den ikke vil omlægge dele af SU’en til et lån, kræver Enhedslisten som en del finanslovsforhandlingerne.

Enhedslisten vil have en garanti mod besparelser på SU'en fra regeringen. 
Enhedslisten vil have en garanti mod besparelser på SU'en fra regeringen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Enhedslisten vil have regeringens ord for, at der ikke bliver pillet ved SU’en i denne valgperiode. 

Det sagde politisk ordfører Pernille Skipper (EL) onsdag morgen på vej ind til dagens forhandlinger med finansminister Nicolai Wammen (S) om næste års finanslov.

Selvom regeringen ikke umiddelbart har lagt op til at spare på SU’en, bekymrer Skipper sig for, at det kan ligge i Nicolai Wammens idékatalog. 

”Vi har hørt forslag fra forskellige sider og kunnet læse i medierne, noget, man måske kan kalde en prøveballon, omkring at omlægge SU’en på kandidatuddannelserne til et lån. Det vil have store sociale konsekvenser,” sagde Skipper. 

SU’en er en af de mange måder, vi kan sikre, at uddannelser og også længere videregående uddannelser er tilgængelige for unge, der ikke kommer fra boglige hjem og ikke har mange penge, de kan låne eller få af deres forældre

Pernille Skipper
Politisk ordfører i Enhedslisten

”Forhåbentlig er det helt nemt for regeringen bare at få lagt den i graven, og så har vi en garanti mod det,” fortsatte hun.

DSU anbefaler omlægning
Meldingen fra Enhedslisten kommer efter, at to medlemmer af Dansk Socialdemokratisk Ungdom i et indlæg i Berlingske har argumenteret for at omlægge SU’en til studerende på kandidatuddannelser til et rentefrit lån.

”Hvis kandidatuddannelserne skulle til eksamen i at øge den sociale mobilitet, så ville de få -3,” skriver de to.  

Men den kritik køber Pernille Skipper ikke. 

SU’en på de lange uddannelser kritiseres løbende for at være økonomisk omfordeling til den højere middelklasse. Hvorfor er det et tema for Enhedslisten at bevare den nuværende SU? 

"SU’en er en af de mange måder, vi kan sikre, at uddannelser og også længere videregående uddannelser er tilgængelige for unge, der ikke kommer fra boglige hjem og ikke har mange penge, de kan låne eller få af deres forældre,” sagde Skipper onsdag morgen. 

I en rapport fra 2018 anbefalede De Økonomiske Råd at omlægge dele af SU’en til et lån. Her sagde overvismand Michael Svarer til Altinget, at en omlægning af SU til kandidatstuderende ikke bør give politikerne kvaler over stigende ulighed.  

”Set i et livsperspektiv er de, der modtager studiestøtte på de lange videregående uddannelser, typisk blandt de bedst lønnede. I det perspektiv giver en omlægning fra direkte støtte til lån for eksempelvis kandidatdelen ikke anledning til de store fordelingsmæssige bekymringer,” sagde Michael Svarer dengang.

Vil også afskaffe uddannelsesloftet
Med sig til onsdagens finanslovsforhandlinger med Nicolai Wammen havde Enhedslisten desuden et ønske om en milliard til folkeskolen og et ønske om at afskaffe uddannelsesloftet. 

Sidstnævnte ambition deles af både de andre støttepartier og regeringen, men ifølge finansministeren er det et spørgsmål om prioritering, at det ikke er en del af regeringens eget finanslovsforslag.

"Vi synes bestemt også, at uddannelsesloftet skal fjernes. Men vi har også været nødt til at prioritere, hvad det allervigtigste er at tage fat på først. Det er efter vores opfattelse, at vi skal af med omprioriteringsbidraget, som jo virkelig har ramt rigtig mange uddannelsesinstitutioner og været med til at sænke kvaliteten," sagde Wammen.  

Radikale Venstre møder til finanslovsforhandlinger med regeringen onsdag klokken 14.00. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00