Ny aftale om taxameterløft udløber om tre år: "Der venter et slagsmål forude"

MIDLERTIDIG: Taxameterløftet bliver videreført tre år endnu. Ministeren mener, at det giver universiteterne ro om økonomien; men alle støttepartier vil fortsat have det gjort permanent.

Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er tilfreds med aftalen, som hun mener giver universiteterne ro om deres økonomi. <br>
Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er tilfreds med aftalen, som hun mener giver universiteterne ro om deres økonomi.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Chris Lehmann

Det er lidt en surrealistisk følelse at have arbejdet for at få fjernet uddannelsesloftet i så mange år, og nu er det så væk med den her aftale

Jacob Mark
Uddannelsesordfører, gruppeformand, SF

Med den nye finanslov stiger det såkaldte taxameter fra godt 28.000 per studerende på humaniora eller samfundsfag til godt 33.000 per studerende af den slags. 

Den nye finanslov betyder dermed et samlet løft på 300 millioner kroner i de danske universiteters økonomi til og med 2022 i forhold til det udspil, Socialdemokratiet kom med i oktober.

Resultatet er ikke overraskende: Alle partier i forhandlingerne havde bekræftet offentligt, at ingen af dem havde det som en del af sin politik, at det midlertidige løft til takst 1-uddannelserne skulle sløjfes.

Dokumentation

Afskaffelse af uddannelsesloftet
Aftalen om finansloven ophæver aftalen om loft over dobbeltuddannelse fra 2016, det såkaldte uddannelsesloft. Den beslutning træder i kraft 1. juli 2020.

Der afsættes i alt 70 millioner kroner i 2020, 290 millioner kroner i 2021, 350 millioner kroner i 2022 og 370 millioner kroner i 2023 til den ændring.

Fortsættelse af taxameterløft
Parterne bag finansloven vil beholde forhøjelsen af takstniveauet for takst 1-uddannelser på universiteterne (de fleste humanistiske, samfundsvidenskabelige, merkantile og teologiske uddannelser).

Der afsættes i alt 303,2 millioner kroner i 2020, 301,8 millioner kroner i 2021 og 302,5 millioner kroner i 2022 til at videreføre takstløftet. Herefter skal aftalen fornys, hvis den forhøjede takst skal fortsætte.

Omprioriteringsbidraget afskaffes
De danske uddannelsesinstitutioner har siden 2016 været forpligtet til at spare 2 procent af deres budgetter hvert år.

Regeringen foreslog at afskaffe omprioriteringsbidraget i sit finanslovsforslag. Selvom det ikke fremgår direkte af aftaleteksten på finansministeriets hjemmeside, at det er afskaffet, så er det tilfældet.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00