Finanslovsforslag med 0 kroner: Forbrugernes kemi-vagthund er truet af lukning  

FL20: Regeringens finanslovsforslag indeholder ingen nye penge til Forbrugerrådet Tænk Kemi. Helt uforståeligt, lyder det fra formand Anja Philip.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Forbrugernes kemivagthund er truet af aflivning.

Regeringen afsætter nemlig ingen penge til Forbrugerrådet Tænk Kemi på næste års finanslov, bekræfter Miljø- og Fødevareministeriet til Altinget.

Den melding bliver mødt med stor overraskelse fra Forbrugerrådets formand, Anja Philip.

”Det er uforståeligt, at der står et rungende nul. Hvis der ikke kommer penge, vil der ikke være nogen uvildig instans, der holder øje med, hvad der er af uønsket kemi i de produkter, der kommer ind på markedet. Og Kemiluppen vil ikke kunne køre videre,” siger hun.

Det er uforståeligt, at der står et rungende nul.

Anja Philip
Formand, Forbrugerådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk Kemi har fået en millionbevilling på finansloven siden 2014. Pengene går til at teste forbrugerprodukter for skadelig kemi, og flagskibet er mobil-appen Kemiluppen, som kan bruges til at scanne produkter.

Forbrugerrådet Tænk Kemi fik sin første bevilling under SR-regeringen i 2014, og da den udløb i 2016, ønskede den daværende V-regering ikke at lave en ny bevilling. Det medførte hård kritik fra den nuværende miljøminister Lea Wermelin (S), der dengang var med til at hive daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd.

Altinget arbejder på at få en kommentar fra Lea Wermelin.

Med nul kroner på regeringens udspil, er der lagt op til en armlægning med regeringens støttepartier, der alle har udtrykt ønske om en ny permanent bevilling til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

”Jeg er personligt og politisk ret stor fan af Kemiluppen, som jeg også bruger selv. Det er vigtigt, at der er ordentlig oplysning til borgerne, om hvilken kemi der eksempelvis er i de cremer, vi putter på vores krop. For vi ved, der kan være en stor hormonforstyrrende effekt ved nogle stoffer,” sagde Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, til Altinget i midten af september.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har været en omdiskuteret størrelse, siden det i 2014 fik sin første bevilling på 17 millioner kroner over tre år. Dansk erhvervsliv har med opbakning fra dele af blå blok kritiseret Forbrugerrådet for at skræmme forbrugerne unødigt.

Det førte i 2016 til, at daværende miljøminister Esben Lunde Larsen (V) ikke ville være med til at give en ny bevilling til Forbrugerrådet. Men Dansk Folkeparti stillede dengang krav om, at den blev videreført, og kompromiset blev en ny sænket bevilling til tre millioner om året med udløb i 2019 mod et krav om at ændre sin kommunikation.

 

Dokumentation

Fakta: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester en række forbrugerprodukter for problematisk kemi. Siden 2014 er der udført 100 test af i alt 3.000 forbrugerprodukter. 

Forbrugerrådet står bag Kemiluppen, som er en mobilapp, der kan bruges til at scanne konkrete produkter for at få viden om kemikalie-indholdet. Kemiluppen har per 1. august haft 7,6 millioner scanninger og er blevet downloadet 345.000 gange.

27 procent af danskerne kender Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Philip

Formand, Forbrugerrådet Tænk, medlem, 2030-panelet
cand.scient. cellebiologi (Københavns Uni. 1991), ledelsesfag DOL

0:000:00