Fire EU-lande har lavet aftale om fordeling af flygtninge og migranter

MIDDELHAVET: Frankrig, Tyskland, Italien og Malta er blevet enige om midlertidig løsning på fordelingen af flygtninge og migranter. Landene vil forsøge at få flere medlemslande til at tilslutte sig aftalen i oktober.

Arkivfoto fra Valletta, Malta.
Arkivfoto fra Valletta, Malta.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag tog fire medlemslande et skridt imod at lave en ny asylpolitik i EU.

Ved et møde i den maltesiske hovedstad, Valletta, nåede Frankrig, Tyskland, Italien og Malta til enighed om en ny midlertidig model for fordelingen af de flygtninge og migranter, der kommer til Europa efter redningsaktioner i Middelhavet.

Det skriver politico.eu.

De fire lande vil ved et ministerrådsmøde i oktober præsentere aftalen for de øvrige medlemslande og forsøge at få flere til at tilslutte sig den.

Hvad aftalen konkret indebærer, er dog ikke klart endnu, da den endelige tekst ikke er blevet offentliggjort. Men ifølge Politico.eu indeholder den ord som ”kvoter” og ”obligatorisk”. Den ordlyd har tidligere skabt problemer med det nuværende asylsystem i EU, fordi lande som for eksempel Ungarn har afvist at lade sig diktere af EU’s regler.

Landene har endnu ikke fastsat kvoterne endnu, da de afventer, hvor mange medlemslande der vil tilslutte sig aftalen. Tyskland har dog tidligere meldt sig klar til at tage 25 procent af de flygtninge og migranter, der bliver reddet i land.

Ros fra Europa-Parlamentet
I Europa-Parlamentet bliver aftalen vel modtaget af parlamentsformand David Sassoli, der roser landene for endelig at følge den kurs, som Europa-Parlamentet har foreslået.

”Hvem end der kommer til et europæisk land, ankommer til Europa. Fordelingen af asylansøgere mellem medlemslandene burde ske reguleret og ikke længere på frivillig basis. Det er de grundlæggende principper, som Europa-Parlamentet bad om i sit forslag til en reform af Dublin-forordningen,” udtaler David Sassoli i en pressemeddelelse.

Parlamentsformanden tilføjer, at han er overbevist om, at både Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen nu vil arbejde for at udbrede aftalen til resten af medlemslandene.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00