FN-leder og minister: Ulande bærer et ansvar for FN-mål

FN-MÅL: Hvis FN’s bæredygtighedsmål skal blive en succes, må ulandene bidrage. Det slog FN’s assisterende generalsekretær og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i sidste uge fast ved en konference i København. SF og FN-forbundet peger på behovet for en national, dansk handlingsplan.

FN’s assisterende generalsekretær Magdy Martínez-Solimán var i sidste uge til konference i København. Her påpegede han blandt andet, at succesen for FN's bæredygtighedsmål også kommer til at afhænge af udviklingslandenes initiativer. Udviklingsminister Mogens Jensen udtrykte ved samme lejlighed en tilsvarende holdning.
FN’s assisterende generalsekretær Magdy Martínez-Solimán var i sidste uge til konference i København. Her påpegede han blandt andet, at succesen for FN's bæredygtighedsmål også kommer til at afhænge af udviklingslandenes initiativer. Udviklingsminister Mogens Jensen udtrykte ved samme lejlighed en tilsvarende holdning.Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall

Udviklingslandene bliver også nødt til at gøre deres del. De bliver nødt til at inddrage skatter fra deres rigeste borgere. De bliver nødt til at bekæmpe korruption, skattely og samtidig prioritere midler til sociale indsatser

Magdy Martínez-Solimán
Assisterende FN-generalsekretær

FN’s bæredygtighedsmål, som fra næste år skal erstatte de nuværende 2015-mål, bliver afgørende for klodens eksistens.

Men uden udviklingslandenes bidrag kommer målene ikke til at flytte nok, sagde både FN’s assisterende generalsekretær Magdy Martínez-Solimán og Danmarks handels- og udviklingsminister Mogens Jensen torsdag i sidste uge ved en konference i Landstingssalen på Christiansborg.

Her indledte Folketingets formand og kommende leder af FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft (S) ved blandt andet at fokusere på de rige staters ansvar for at sikre klodens fremtid.

Dokumentation

Oplægget til de 17 nye bæredygtighedsmål:

1. Stop alle former for fattigdom.

2. Stop sult, at sikre fødevaresikkerhed og forbedre ernæringen samt promovere et bæredygtigt landbrug.

3. Fremme et sundt og godt liv for alle, i alle aldre.

4. Sikre en inkluderende undervisning af rimelig kvalitet med mulighed for livslang læring for alle.

5. Sikre ligestilling mellem kønnene og give alle kvinder og piger mulighed for indflydelse.

6. Sikre alle lige adgang til vand og sanitære forhold samt en bæredygtig håndtering af disse.

7. Sikre adgang til moderne energiformer, som er pålidelige, bæredygtige og til at betale.

8. Promovere en vedvarende og bæredygtig økonomisk vækst, samt i den forbindelse en fuld og produktiv beskæftigelse med anstændigt arbejde til alle.

9. Bygge en stærk infrastruktur, promovere en tilgængelig og holdbar industrialisering, der underbygger innovation.

10. Reducere ulighed i og mellem landene.

11. Sikre at byer og andre menneskelige bosættelser er tilgængelige, holdbare, sikre og bæredygtige.

12. Sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre.

13. Hastigt tage initiativ til bekæmpelse af klimaforandringerne og deres konsekvenser.

14. Bevare og bæredygtigt udnytte oceaner, have og marineressourcer til en bæredygtig udvikling.

15. Beskytte, genopbygge og sikre bæredygtige løsninger af jordens økosystem. Samt sørge for en bæredygtig skovdrift, bekæmpe ørkendannelse og stoppe samt modarbejde nedbrydningen og ødelæggelsen af biodiversiteten.

16. Promovere fredfyldte og solidariske samfund for en fortsat udvikling af disse, sikre alle lige adgang til et retfærdigt retssystem og bygge effektive, ansvarlige, troværdige og vidtspændende institutioner på alle niveauer.

17. Forstærke anvendelsen af virkemidler til implementeringen og genoptage globale partnerskaber omkring bæredygtig udvikling.

Bæredygtighedsmålene skal forhandles endeligt på plads under FN-topmødet den 15. september 2015 i FN's Generalforsamling. Her indtræder Mogens Lykketoft efter planen som formand for Generalforsamlingen


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00