Debat

Folkekirkens Nødhjælp: Selvmord sætter spot på Myanmars LGBTQ-love

DEBAT: Pride Week er essensen af den danske mangfoldighed og diversitet, som vi heldigvis fejrer året rundt. Men kampen for frihed, lighed og værdighed er kun lige begyndt i Myanmar, skriver Folkekirkens Nødhjælp.

Trods diskriminerende love i Myanmar afholder storbyen Yangon pride og filmfestival for LGBTQ-miljøet. Fremskridt sker ofte først i storbyerne, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Trods diskriminerende love i Myanmar afholder storbyen Yangon pride og filmfestival for LGBTQ-miljøet. Fremskridt sker ofte først i storbyerne, mener Folkekirkens Nødhjælp.Foto: Soe Zeya Tun/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Qvist-Sørensen
Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

"Jeg er bange for at gøre det her, men jeg er mere bange for mennesker".

Sådan skrev 25-årige Kyaw Zin Win på sin facebookprofil i slutningen af juni. Efter denne besked begik han selvmord.

De mennesker, som han var bange for, var hans kolleger på Myanmar Imperial University, hvor han arbejdede som bibliotekar.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Her var han først blevet tvunget til at springe ud som homoseksuel, selvom han ønskede at holde sin seksualitet skjult. Derefter blev han udsat for grov mobning. Til sidst kunne den unge mand ikke mere.

"Jeg prøvede, men jeg kan ikke længere klare mobningen. Jeg elsker jer, bedstemor og tante," lød nogle af de sidste ord på de sociale medier.

Sammen kan vi være med til, at Kyaw Zin Win ikke døde forgæves.

Birgitte Qvist-Sørensen
Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

Selvmord har skabt debat
Det kan være svært at være sig selv, hvis man falder uden for normerne i Myanmar. Hvis du har en anden religiøs overbevisning, kønsidentitet eller seksualitet end majoriteten.

Det er den unge mand Kyaw Zin Win et eksempel på. I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi med menneskerettigheder i de lande, som vi er engageret.

Det gælder også i Myanmar, hvor vi finder det stærkt bekymrende, at folkegrupper bliver chikaneret, forfulgt eller anholdt, fordi de er sig selv.

Selvom det er på en sørgelig baggrund, har Kyaw Zin Wins selvmord vakt debat i Myanmar. Hvordan kunne det gå så galt? Hvem har ansvaret? Hvorfor stoppede ledelsen ikke mobningen?

Landets LGBTQ-organisationer har talt med store bogstaver for at få svar, men har endnu ikke fået dem på tilfredsstillende vis.

Lov er levn fra britisk kolonistyre
Landets paragraf 377 i straffeloven – et levn fra det britiske kolonistyre – er også blevet en del af debatten om Kyaw Zin Wins selvmord. Ifølge paragraffen er det forbudt at have "kødelig omgang mod naturens orden".

Formuleringen er blevet fortolket som en kriminalisering af sex mellem to personer af samme køn og kan give op til ti års fængsel. Indiens højesteret afskaffede sidste år en lignende lov, fordi den var forfatningsstridig, men i Myanmar er der endnu lang vej til en afskaffelse af loven.

Selvom loven ikke bliver strengt overholdt, mener mange LGBTQ-aktivister, at den er med til at legimitere den homofobi og de fordomme, som de møder i hverdagen.

Uden en ændring af lovgivningen – der også gælder andre love end paragraf 377 – er det svært at ændre samfundets negative holdninger rettet mod LGBTQ-miljøet.

Læs også

Konservative kræfter forhindrer fremskridt
Der må lægges pres på landets politikere, så Myanmars diskriminerende love kan blive afskaffet. Heldigvis er der mange modige LGBTQ-aktivister i Myanmar, der fremmer denne sag.

Igennem stærke organisationer er de begyndt at have en stemme i civilsamfundet. De seneste år er LGBTQ-miljøet også blevet mere synligt i gadebilledet.

Nu bliver der afholdt pride og filmfestival for LGBTQ-miljøet i storbyen Yangon. Det er som bekendt i storbyerne, at fremskridt ofte sker først, så der mange positive tegn på, at landet udvikler sig på dette område.

Men i det konservative og religiøse land er der også mange kræfter, der kæmper imod disse fremskridt.

Mange buddhister er af den overbevisning, at LGBTQ-personer lider af dårlig karma. De bliver simpelthen straffet for dårlige handlinger i et tidligere liv.

Og rent politisk er det ikke en vindersag at støtte LGBTQ-miljøet, så lovændringerne er ikke på dagsordenen. Endnu.

Stærke stemmer mod urimelige love
Som organisation støtter vi LGBTQ-aktører i Myanmar, så de kan blive en stærk stemme mod den urimelige lovgivning i landet.

I samarbejde med den burmesiske organisation Equality Myanmar giver vi økonomisk støtte til LGBTQ-organisationer, så de kan organisere sig, mødes og udtrykke deres holdninger – sådan som de efter internationale menneskerettighedskonventioner har ret til.

Vi arbejder hånd i hånd med aktivister og græsrødder, som vil mangfoldighed, og træner dem i lovgivning, kampagnearbejde og projektstyring – og hjælper dem med at bygge bro til andre organisationer, som arbejder for et demokratisk samfund.

Må ikke dø forgæves
Rollen som brobygger er vigtig for os, og vi arbejder aktivt med at styrke dialogen mellem konservative, religiøse ledere og organisationer og dem, som vil lighed og værdighed for alle – uanset deres identitet og seksuelle præferencer.

Vores arbejde med seksuelle minoriteter er en del af vores arbejde for frihed, lighed og værdighed for alle.

I et sprudlende og demokratisk samfund skal der være plads til forskellighed – men i mange af de lande, som vi arbejder i, er det ikke tilfældet.

Stærke aktivister kan være med til at ændre status quo, og vi bør støtte dem.

Sammen kan vi være med til, at Kyaw Zin Win ikke døde forgæves.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

0:000:00