Friis Bach: Danske ngo'er presses fra Syd

INTERVIEW: Et spirende civilsamfund i Syd bliver i højere grad i stand til at modtage danske støttekroner direkte. Derfor skal danske ngo'er være bedre til at vise deres merværdi i internationale partnerskaber, mener udviklingsminister Christian Friis Bach (R).
"Jeg er meget interesseret i at kanalisere flere midler direkte til civilsamfundet i verdens fattige lande," siger udviklingsminister Christian Friis Bach (billedet)
"Jeg er meget interesseret i at kanalisere flere midler direkte til civilsamfundet i verdens fattige lande," siger udviklingsminister Christian Friis Bach (billedet)Foto: ft.dk
Kasper Frandsen

De folkelige organisationer i verdens fattigste lande spirer frem og bliver stadig stærkere, og derfor er det vigtigt, at de danske ngo'er viser deres merværdi.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister
Fakta
I evalueringen af civilsamfundsstrategien er der tre overordnede anbefalinger:
  • Erstat denne nuværende civilsamfundsstrategi med en civilsamfundspolitik, der er tænkt ind i den danske strategi for udviklingssamarbejde "Retten til et bedre liv".

  • Tydeliggør, hvordan danske ngo'er bidrager gennem fleksible og effektive partnerskaber med ngo'er i Syd.

  • Udvikl et større mangfoldighed i støttemuligheder for at imødekomme forskellighederne i civilsamfundene.

Kort om evalueringen:

Danidas civilsamfundsstrategi blev til i 2000 og opdateret i 2008. I 2012 blev der iværksat en evaluering for at undersøge, om og hvordan strategien er blevet anvendt og for at give anbefalinger til fremtidig dansk støtte til civilsamfundsudvikling i Syd.

Evalueringen blev gennemført i perioden september 2012 - februar 2013 af konsulenter fra det britiske firma INTRAC, svenske Indevelop og danske Tana. Den er baseret på studier og landebesøg i Uganda og Nepal, suppleret med fjernstudier af civilsamfundsstøtte til Tanzania og Somalia, interview med aktører i både Danmark og i Syd samt et elektronisk spørgeskema udsendt til ca. 1.000 civilsamfundspartnere i 11 lande i Syd.

Hvordan ser du overordnet evalueringen af den danske civilsamfundsstrategi, der netop er lanceret?

"Den peger på, at vi har været rimelig gode til at støtte folkelige foreninger og deres engagement i at skabe fordringer rundt i verden. Det handler om, at vi har brugt ngo'erne til at skabe forandringer, presse regeringer samt skabe politik, debat og netværk, der kan påvirke lokalt. Det er præcis den måde, vi gerne vil tænke den rettighedsbaserede tilgang på," siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Altinget.dk.

Hvad kan du fremadrettet bruge evalueringen til?

"Vi bruger den som afsæt til at lave - ikke en strategi - men en politik for, hvordan vi vil gå til civilsamfundet. Det skal være en politik, fordi man i for høj grad har tænkt strategien som en særlig søjle i udviklingspolitikken. Men evalueringen viser, at vi skal gøre det mere tværgående. Civilsamfund skal tænkes ind i mange områder. Når vi giver budgetstøtte, er det f.eks. vigtigt, at vi har stærke folkelige organisationer, der kan holde regeringerne i ørerne," siger han.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00