Debat

Friis Bach: Ngo'er har serve-retten

DEBAT: "Folkelige organisationer er ikke lavpriskonsulentfirmaer," skriver udviklingsminister Christian Friis Bach og understreger, at der er lagt op til, at de modtager anden finansiering end blot Danidas bevillinger.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Friis Bach
Udviklingsminister (R)

Tak til Altinget.dk og U-landsnyt.dk for at være med til at skabe rum for debat og sætte civilsamfundsstrategien på dagsordenen. Og tak til evalueringsholdet for en kritisk og konstruktiv analyse, der stiller krav både til Danida og til de danske folkelige organisationer.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg selv har en baggrund i de danske folkelige foreninger. Derfor ved jeg, de bestemt kan gøre en forskel ved at hjælpe fattige grupper med selv at kæmpe for deres rettigheder. Det kan skabe unikke forbedringer for handicappede, kasteløse, oprindelige folk eller fattige landkvinder.

Det er her civilsamfundet finder sin stærke berettigelse. Det er dét, et civilsamfund skal fokusere på. Og det gør en lang række folkelige foreninger godt og med stor styrke.

Fakta
Ny evaluering af civilsamfundsstrategien sætter retningen for samarbejdet mellem organisationer i Nord og Syd. Derfor har Altinget | Udvikling i juni inviteret politikere, ngo'er og fagfolk til at debattere evalueringen og indholdet af en fremtidig politik på området.

Se præsentation af månedens debattører.

Du er velkommen til at blande dig i debatten. Skriv til [email protected]

Fejlslagne projeker og manglende nyskabelse
Men derfor ved jeg også det kan være svært. Der kan være projekter eller initiativer, der slår fejl. Kampagner der render ud i sandet.

Og det kan være, man kommer til at arbejde for meget og ukritisk sammen med folkelige organisationer i byerne, der ligner en selv og siger de ting, man gerne vil høre, men som måske ikke rigtig er funderet i grupper af fattige. Og det kan, som evalueringen indikerer, være man bliver låst af vaner og traditioner og glemmer at være nyskabende.

Jeg er enig i, at det er vigtigt, at de folkelige organisationer ikke skal blive for afhængige af Danida og ikke skal være et instrument i ministeriets værktøjskasse.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister

Derfor skal der fortsat og forstærket fokuseres på hvad der virker, og hvor de folkelige foreninger for alvor gør en forskel.

Ngo'er er ikke blot et ministerielt instrument
Tillad mig her at kommentere på nogle af de emner, der har været rejst i debatten.

Jeg er enig i, at det er vigtigt, at de folkelige organisationer ikke skal blive for afhængige af Danida og ikke skal være et instrument i ministeriets værktøjskasse. For at modtage støtte fra Danida, skal de arbejde inden for rammerne af Danmarks overordnede udviklingsstrategi og en civilsamfundspolitik.

Men Danida skal have respekt for, at organisationerne har serveretten i samarbejdet. Folkelige organisationer er ikke lavpriskonsulentfirmaer, og de nye retningslinjer for rammeorganisationernes egenfinansiering er udformet, så der tilskyndes til at opnå anden finansiering end den fra Danida.

Man kan ikke altid antage, at regeringer i Syd er i stand til - og ikke mindst villige til - at imødekomme befolkningernes behov. Det stiller krav om at kunne analysere den lokale sammenhæng, at se begrænsninger og muligheder og vide, hvem der kan spille rollen som forandringsagenter.

Organisationerne skal derfor holdes fast i det centrale i at bidrage til at styrke lokale folkelige foreninger og bevægelsers arbejde med at organisere og repræsentere fattige grupper. Troværdighed i fortalervirksomheden får man ofte ved at arbejde konkret med fattige gruppers udfordringer inden for f.eks. uddannelse, sundhed og landbrug.

Efterspørgselsdrevet, innovativt udviklingsarbejde vejen frem
Jeg er enig i, at udviklingsarbejdet skal blive langt mere efterpørgselsorienteret, og at de danske folkelige organisationer skal blive bedre til at forklare deres merværdi i samarbejdet og til at finde mere fleksible måder at forvalte samarbejdet med sydpartnerne på.

Jeg er også enig i at der er brug for mere innovation. Både internt i de folkelige foreninger med brug af nye medier og muligheder, og i udviklingen af nye typer af partnerskaber, der går på tværs af traditionelle skel mellem stat, marked og civilsamfund. Her er vi kun lige begyndt.

Der er rigeligt af udfordringer for civilsamfundet. Men i udrulningen af den menneskerettighedsbaserede tilgang til udvikling er civilsamfundet helt centralt. Derfor ser jeg frem til at udforme en egentlig civilsamfundspolitik, der skal kan styrke indsatsen - ikke mindst i landeprogrammer og gennem danske folkelige organisationer.

Det tager vi for alvor fat på til efteråret. Håber mange vil bidrage med ideer og inspiration.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00