Debat

Genlæs debatten om FN's bæredygtighedsmål

DEBAT: Fra 17. februar og en måned frem har Udviklingsdebatten sat fokus på FN's bæredygtighedsmål, der bliver helt centrale for den udviklingspolitiske debat i 2015. Genlæs alle indlæggene her.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udviklingsdebatten sætter fokus på FN's bæredygtighedsmål
PRÆSENTATION: FN-generalsekretær Ban Ki-moon er kommet med sit udspil til de såkaldte bæredygtighedsmål. Udviklingsdebatten tager derfor debatten om, hvordan de nye bæredygtighedsmål skal se ud. Læs mere her, og mød panelet.

Bragt 17. februar – læs indlægget her

--------------------

Lykketoft: Verdens ulighed er grotesk
DEBAT: FN's kommende bæredygtighedsmål skal forpligte medlemslandene til en global model for økonomisk udvikling. Men vi kan ikke udrydde ekstrem fattigdom ved bare at løfte alle i samme takt i en verden med så groteske uligheder i levevilkår, skriver Mogens Lykketoft, nuværende formand for Folketinget og kommende formand for FN's Generalforsamling.

Fakta
Oplægget til debatten
Frem mod september 2015 skal verdens nationer i regi af FN forsøge at blive enige om de nye såkaldte bæredygtighedsmål, der skal afløse de nuværende 2015-mål – også kendt som FN's fattigdomsmål.

FN-generalsekretær Ban Ki-moon er allerede kommet med sit udspil på 17 mål, der blandt andet skal udslette fattigdom, sikre en ordentlig uddannelse og gøre bæredygtighed til en del af målene. Det er med andre ord oplægget til den fremtid, som FN håber på.

Desuden lægges der op til, at alle lande – i- såvel som ulande – skal indberette resultater på de nye mål til FN.

Debatpanelet
Mogens Jensen (S), handels- og udviklingsminister
Per Stig Møller (K), udviklingsordfører
Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
Mogens Lykketoft, Folketingets formand (S), kommende formand for FN’s Generalforsamling
Laust Leth Gregersen, udviklingspolitisk senior rådgiver hos Red Barnet
Henriette Laursen, generalsekretær hos DUF
Torleif Jonasson, generalsekretær i FN-forbundet
Jan Ole Haagensen, sekretariatsleder i Verdens Skove
Adam Moe Fejerskov, Ph.d.-studerende ved DIIS

Om Udviklingsdebatten
Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Bragt 17. februar – læs indlægget her

--------------------

DUF: Glem ikke de unge i bæredygtighedsmålene
DEBAT: Hvis FN’s nye udviklingsmål skal blive et vendepunkt for verdens udvikling, skal unge inddrages som en central målgruppe og en aktiv medspiller i implementeringen. Det skriver DUF's generalsekretær, Henriette Laursen.

Bragt 17. februar – læs indlægget her

--------------------

EL: Kan vi alle enes om bæredygtighed?
DEBAT: FN-generalsekretær Ban Ki-moons udspil til bæredygtighedsmålene er fyldt med gode mål og ideer, men de mangler én helt grundlæggende ting: Et opgør med de ulige magtforhold i verdenssamfundet. Det skriver udviklingsordfører Christian Juhl (EL).

Bragt 17. februar – læs indlægget her

--------------------

Red Barnet: FN-landene skal bekæmpe global ulighed
DEBAT: Der kan i de kommende dage blive skrevet verdenshistorie, hvis FN-landene beslutter at indføre en såkaldt lighedsgaranti. Men tør de, spørger Red Barnets udviklingspolitiske seniorrådgiver, Laust Leth Gregersen.

Bragt 17. februar – læs indlægget her

--------------------

K: Byg videre på bæredygtighedsmålene
DEBAT: FN's bæredygtighedsmål har som udgangspunkt været en succes, men det er vigtigt at fortsætte succesen samt forny og følge op på målene. Det skriver Per Stig Møller (K), udviklingsordfører.

Bragt 24. februar – læs indlægget her

--------------------

FN-forbundet: 17 globale mål er ikke ét for meget
DEBAT: FN's bæredygtighedsmål har fået en del kritik for at være for omfangsrige. Bæredygtighedsmålene bør imidlertid være endnu mere vidtrækkende og f.eks. gælde for alle verdens lande. Det mener Torleif Jonasson, generalsekretær i FN-forbundet.

Bragt 24. februar – læs indlægget her

--------------------

Forsker: Sæt alle kræfter ind på finansieringen
DEBAT: Med en skrøbelig enighed om fremtidens bæredygtige udviklingsmål på plads, skal al energi nu rettes mod at sikre finansiering til de højtravende ambitioner. Det skriver Adam Moe Fejerskov, ph.d.-studerende ved DIIS.

Bragt 24. februar – læs indlægget her

--------------------

Verdens Skove: Vi må stå sammen om bæredygtighedsmålene
DEBAT: De nye bæredygtighedsmål er en ny og tiltrængt holistisk tilgang til bæredygtig udvikling. Det bliver ikke mindst afgørende i kampen for at bevare verdens regnskove. Det skriver Jan Ole Haagensen, sekretariatschef i Verdens Skove.

Bragt 24. februar – læs indlægget her

--------------------

Mogens Jensen: Vi skal tænke nyt om udvikling
DEBAT: Tiden er kommet til at sætte nye mål for verdens udvikling. Hvis vi vil finde en løsning, kræver det nytænkning og hjælp fra alle aktører. Det skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Bragt 3. marts – læs indlægget her

--------------------

Lykketoft: Magthaverne skal erkende realiteterne
DEBAT: Hvis verdens ulighed og klimaproblemer skal stoppes, kræver det, at de politiske magthavere kapper båndene til de rige selskaber i skattely. Det mener Mogens Lykketoft (S), nuværende formand for Folketinget og kommende formand for FN's Generalforsamling.

Bragt 3. marts – læs indlægget her

--------------------

DUF: Foreningslivet skal sikre FN’s nye bæredygtighedsmål
DEBAT: Folkelig forankring af udviklingsindsatser er fundamental for en bæredygtig implementering af FN’s nye udviklingsmål. Her spiller det frivillige foreningsliv en vigtig rolle, skriver Henriette Laursen, generalsekretær for DUF.

Bragt 3. marts – læs indlægget her

--------------------

EL: Ministeren skal støtte kampen mod ulighed
DEBAT: En lighedsgaranti er blevet en del af FN's bæredygtighedsmål, og det er rigtig godt, mener udviklingsordfører Christian Juhl (EL). Desværre mangler udviklingsminister Mogens Jensen (S) endnu klart at støtte op om tiltaget, og det er ikke godt nok, lyder Enhedslistens kritik.

Bragt 3. marts – læs indlægget her

--------------------

Verdens Skove: Bæredygtighed afhænger af de rige lande
DEBAT: FN's nye bæredygtighedsmål er et stort politisk fremskridt, men skal målene blive til konkrete resultater, kræver det handling fra de rige lande. Det skriver Jan Ole Haagensen, sekretariatschef i Verdens Skove.

Bragt 10. marts – læs indlægget her

--------------------

Red Barnet: Håbet lever for verdensmålene
DEBAT: Indskrivningen af lighedsgarantien i FN's verdensmål er starten på noget større, men vi er ikke i mål endnu. Det siger Laust Leth Gregersen, udviklingspolitisk seniorrådgiver hos Red Barnet.

Bragt 10. marts – læs indlægget her

--------------------

Forsker: Er tiden kommet for det multilaterale samarbejde?
DEBAT: FN's bæredygtighedsmål er en oplagt mulighed til at nytænke og genoplive det multilaterale udviklingssamarbejde. Det mener Adam Moe Fejerskov, ph.d.-studerende ved DIIS.

Bragt 10. marts – læs indlægget her

--------------------

FN-forbundet: FN-mål skal kunne styres
DEBAT: Hvis FN's udviklingsmål skal blive en succes, må frem- og tilbageskridt kunne måles. Derfor skal styringsmekanismerne omkring målenes afklares. Det er dog afgørende, hvordan man måler, hvis ikke statistikken skal blive til løgn, mener Torleif Jonasson, generalsekretær i FN-forbundet.

Bragt 10. marts – læs indlægget her

--------------------

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00