Debat

Genlæs debat om finanslov

DEBAT: Sidste måneds tema for Udviklingsdebatten om finansloven på udviklingsområdet udviklede sig dag for dag, mens debatten stod på. Dyk ned i alle temaets indlæg her.

Foto: Julien Harneis
Camilla Qvirinius Wraae
GDPRDeleted
Vis mere
Kasper Frandsen

Kasper har været nyhedsredaktør siden 2017.

Derudover har han dækket dansk udviklingsbistand og velfærdspolitik tæt for forskellige Altinget-nicher.

Kasper har blandt andet afdækket, hvordan den danske regering brugte udviklingsbistand i strid med internationale regler. Kasper er også en del af det hold, der afslørede, hvordan Folketinget blev vildledt i den såkaldte våbensag.

Du er velkommen til at kontakte Kasper med tip til historier, eksempelvis via Signal.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Spot på udviklingsprioriteter i finansloven 
PRÆSENTATION: I finanslovudspillet for 2015 er regeringen kommet med deres plan for udviklingsområdet. Om det er de rigtige prioriteringer, vil Altinget : udvikling tage op til debat den kommende måned. Mød debatpanelet og læs mere.

Bragt den 28. oktober - læs indlægget her

---

Klimaregning skal betales på tværs af sektorer og grænser

Fakta
Oplægget til debatten
I udspillet til finansloven for 2015 afsættes 16.893 milioner kroner til udviklingsbistanden. Det svarer til en stigning på 620 milioner kroner og en samlet bistandsprocent på 0,83 procent af Danmarks samlede økonomi. Herunder er der fokus på tre indsatsområder: bæredygtig vækst og anstændige job, hjælp til folk i nød, fremme af FN’s 2015-mål om kvinder, uddannelse og sundhed samt at øge oplysningen og inddragelsen af den danske befolkning i udviklingssamarbejdet. Altinget : udvikling kaster nu bolden videre: Har regeringen prioriteret udviklingsbistanden rigtigt? Bør bistanden målrettes bestemte lande? Bør der afsættes flere eller færre penge til udviklingsområdet? Har finansloven fokus på de største udfordringer for udviklingsbistanden? Etc.  Det er nogle af de spørgsmål, det nye debatpanel vil tage op i næste måneds Udviklingsdebat.

Debatpanelet: 
Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU
Lone Loklindt, udviklingsordfører for Det Radikale Venstre
Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti
Karina Lorentzen Dehnhardt, menneskerettighedsordfører for Socialistisk Folkeparti.
Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

Om udviklingsdebatten 
Fra 28. oktober og en måned frem tog Udviklingsdebatten finansloven op til debat.

Udviklingsdebatten på Altinget : udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

DEBAT: De store globale problemer kan kun løses i fælleskab – offentligt og privat, nationalt og internationalt. Derfor nytter det ikke, at regeringen skærer ned på bistandsprocenten, eller at Danida ikke har kompetencerne og kapaciteten, skriver Erik Blas, formand for IDA Global Development.

Bragt den 4. november 2014 - læs indlægget her

---

CISU: Skal kampen mod fattigdom tabes i et taktisk spil?  
DEBAT: Regeringens spare-oplæg ligner et taktisk anslag mod Venstre i en nærtstående valgkamp. Det er usolidarisk og kortsigtet strategi at spare på udviklingsmidlerne for at hjælpe flygtninge, mener Susanne Volqvartz, forkvinde i CISU.

Bragt den 4. november 2014 - læs indlægget her

---

EL: Regeringen slagter den sidste hellige ko 
DEBAT: Det er en katastrofal plan at skære 2,5 milliarder kroner i udviklingsbistanden for at betale udgifter til flygtninge i Danmark, mener udviklingsordfører Christian Juhl (EL). Regeringen har ifølge ham masser af muligheder for at undgå katastrofen.

Bragt den 4. november 2014 - læs indlægget her

---

Venstre kalder regeringens asylfinansiering for hykleri 
DEBAT: Èt lyspunkt ved regeringens udviklingspolitiske kovending er, at det kan åbne for en politisk debat om udviklingsbistanden, der ikke kun handler om bistandens størrelse, men også om hvordan vi bedst bruger den. Det skriver Jakob Ellemann-Jensen, udviklingsordfører for Venstre.

Bragt den 4. november 2014 - læs indlægget her

---

CARE: Besparelser undergraver udviklingsstrategiens principper 
DEBAT: I regeringens seneste bistandspolitiske udspil vil man spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden. Det vil blive et alvorligt benspænd for regeringens egne principper, skriver Christian S. Nissen, formand for CARE Danmark.

Bragt den 11. november 2014 - læs indlægget her

---

Dansk Erhverv: Ingen udvikling uden business 
DEBAT: Der skal i højere grad fokus på partnerskaber, som kan opkvalificere danske virksomheder til at arbejde med social ansvarlighed. På den måde kan arbejds- og miljøforhold komme på et acceptabelt niveau på tværs af branchen, skriver Louise Koch, CSR-chef i Dansk Erhverv.

Bragt den 11. november 2014 - læs indlægget her

---

BØRNEfonden: Unge er nøglen til fremdrift i Afrika 
DEBAT: Gennem gode og relevante uddannelsestilbud kan vi ruste Afrikas unge til at få arbejde og skabe vækst. De unge kan løfte Afrika ud af fattigdom, og det skal understøttes politisk, vurderer Bolette Christensen, direktør i BØRNEfonden.

Bragt den 11. november 2014 - læs indlægget her

---

K vil ind i forhandlinger om bistandsbesparelser 
DEBAT: Regeringen bliver borgerlig efter valget. Så hvis S og R vil have indflydelse på bistanden efter valget, bør de droppe forhandlingerne med SF og EL og i stedet forhandle med de borgerlige om en langsigtet løsning, skriver udviklingsordfører Per Stig Møller (K).

Bragt den 11. november 2014 - læs indlægget her

---

IDA: Bæredygtig udvikling kræver fembenet satsning
DEBAT: Ingen indsatsområder kan stå alene. Kun ved at satse på hele paletten, så som uddannelse, sundhed og økonomisk vækst med støtte fra bl.a. erhvervslivet og civilsamfundet kan Danmark skabe selvbærende og bæredygtig udvikling. Sådan lyder det fra Erik Blas, formand for IDA Global Development.

Bragt den 18. november 2014 - læs indlægget her

---

CISU: Ngo-pres forhindrede en katastrofe for bistanden 
DEBAT: Udviklingsorganisationernes pres på politikerne var med til at forhindre den værste katastrofe for udviklingsbistanden, der ellers så ud til at skulle spare 2,5 mia. kr. Og vi er klar igen, hvis nye besparelser annonceres, skriver Susanne Volqvartz, forkvinde i CISU.

Bragt den 18. november2014 - læs indlægget her

---

V: Regeringen sætter valgkamp over udviklingspolitik 
DEBAT: Finanslovens delaftale om at omlægge udviklingsbistanden bærer tydelige præg af, at regeringen har haft større fokus på valgkamp end på udviklingsstøtten. Desuden halter finansieringen af aftalen, skriver Jakob Elleman-Jensen, udviklingsordfører for Venstre.

Bragt den 18. november 2014 - læs indlægget her

---

EL: Mindre teknik skal gøre bistand mere folkelig
DEBAT: Finanslovsforhandlinger satte skub i den politiske diskussion af, hvad udviklingsbistand er i offentligheden. Skal bistand ikke gå i glemslen igen for almindelige danskere, skal man tale mere om politik og mindre om teknik, lyder det fra udviklingsfører, Christian Juhl (EL).

Bragt den 18. november 2014 - læs indlægget her

---

Udviklingspolitik er mere end sultne børn med fluer i øjnene 
DEBAT: Udviklingsbistanden er et af udenrigspolitikkens vigtigste instrumenter. Alligevel er det bistanden, der står for skud, når Christiansborg skal forsøge at finde et ukontroversielt område at spare på. Det skriver Jesper Samson, stud.cand.soc i international sikkerhed og folkeret.  

Bragt den 21. november 2014 - læs indlægget her

--- 

Professor: Internationale konventioner giver international indflydelse 
DEBAT: Det er på tide, at vi dropper navlekiggeriet og får øje på det store billede. Ved at indkorporere de internationale konventioner i dansk ret får Danmark international indflydelse. Det skriver Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret og menneskerettigheder ved Københavns Universitet.

Bragt den 21. november - læs indlægget her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00