Debat

Erhvervsliv blev glemt i samtænkningsstrategi

DEBAT: Virksomheder har en lang række kompetencer, som kan være med til at udvikle Afghanistan. Men hvorfor tør Udenrigsministeriet ikke inddrage erhvervslivet mere, spørger Jeppe Handwerk, direktør i Copenhagen Group A/S.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Handwerk
Ejer og administrerende direktør, Copenhagen Group A/S

I begyndelsen af september, udgav Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Udviklingsministeriet en ny drejebog, ”Danmarks samtænkte stabiliseringsindsatser i verdens brændpunkter”.

Skønt der er meget at glæde sig over med denne nye tilgang, er det brandærgerligt at én minister, eller særligt dennes ressort, tilsyneladende ikke var inviteret til udformningen af den nye plan: Erhvervsministeren.

Erhvervslivet skal inddrages tidligere
Ordet ”erhvervsliv” fremgår tre gange i den 52 sider lange publikation, og sætningen, det indgår i, lyder alle gange: ”[det danske] erhvervsliv bidrager med efterspurgte kompetencer og løsninger”.

Fakta

Fra 3. september og en måned frem handler Udviklingsdebatten om Danmarks fremtidige indsats i Afghanistan.

Mød denne måneds debatpanel.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Hvorfor tør man ikke gøre mere brug af os? Groft sagt kan man sige, at Udenrigsministeriet sidder med uundværlige forbindelser i fremmede lande og med et internationalt, koordineret netværk – de sidder bare ikke med evner, mandskab eller midler til at føre planerne ud i livet. Måske mangler viljen til samarbejdet? Den har erhvervslivet til gengæld, og derfor skal vi inddrages i opgaverne tidligere.

En virksomheds succes måles ikke på antallet af projekter eller på omsætningens størrelse, men på opnåede resultater og profit. Omkostningsminimering er det private erhvervs adelsmærke, og det står derfor fuldstændig modsat den offentlige livsform: Her er størrelsen lig med succes, fordi det er tanken, der tæller.

Man kunne måske endda forestille sig, at vi sidder med ideer til gavnlige projekter for Danmark og trængende lande.

Jeppe Handwerk
Ejer og CEO Copenhagen Group A/S

Når Danmark engagerer sig i skrøbelige lande med ngo’er, diplomater og soldater, skal vi koncentrere os om at gøre det, der gør godt, frem for det, der føles godt. Alle tænker, at dette er en god investering, fordi den samme brugte krone både giver en god virkning i målet og undervejs beskæftiger nogle kloge mennesker og giver international indflydelse. Man har så at sige ”klaret opgaven”, når en proces er sat i gang, og ikke først når man når frem til målet, som det er tilfældet i det private erhvervsliv.

En vigtig brik
Statens permanente tilstedeværelse i mange lande med ambassader, handelsattachéer og eksportråd hjælper virksomheder, som svært kan klare sig foruden. Desværre figurerer selvsamme ikke i konfliktområder eller ulande, hvor deres tilstedeværelse i særdeleshed er ønskeligt for, at erhvervslivet kan komme ind på markedet.

Virksomhederne skaber vedvarende, personlige engagementer, som med arbejdspladser, investeringer i produktionsmidler og vigtigst af alt videndeling, er med til at udvikle et hvilket som helst samfund, på et hvilket som helst stadie.

Skulle der findes et sted med en opgave, som ikke tiltaler virksomheder, er det fordi, den ikke er rentabel, og her er det oplagt, at Udenrigsministeriet hjælper ngo’er med at komme i spil.

Støtten til konfliktområder skal fortsættes, men samtænkningen skal udvides til ikke kun at omfatte førstnævnte ministerier, men også erhvervslivet. Man kunne måske endda forestille sig, at vi sidder med idéer til gavnlige projekter for Danmark og trængende lande.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00