Holger K: ”Vi kan ikke redde alle” er en dårlig undskyldning for ikke at redde nogen

DEBAT: Kynismen i toppen af dansk politik er nu nået så vidt, at man for en marginal, symbolpolitisk sejr er villig til at ofre 500 af de mennesker, som har allermest brug for vores hjælp, skriver Holger K Nielsen (SF).

Af Holger K. Nielsen (SF)
Udlændingeordfører

Man kan ikke løse hverken flygtninge- eller immigrantkrisen ved at genhuse alle verdens flygtninge i Danmark eller Europa. Denne sandhed er der efterhånden bred enighed om fra det yderste venstre til det yderste højre i Folketingssalen. Derfor er SF også indstillet på at kigge på løsninger, der kan regulere antallet af spontane asylansøgere.

Asylsystemet har slået alvorlige sprækker og det forhold, at man er nødt til at rejse fysisk til et land for at søge asyl, har skabt incitamenter til at begive sig ud på farlige ruter. Turen er fuld af lidelser og den store menneskestrøm stresser staterne ved Europas grænse – stater, der i forvejen er under demokratisk og økonomisk pres. Som resultat er deres befolkninger i stigende grad begyndt at omfavne totalitære synspunkter.

Der er brug for en løsning.

Kvoteflygtningene er de mest udsatte
Men lad os prøve at kigge på sagen fra et større perspektiv: hvis vi nu forestiller os, at vi af en eller anden grund var tvunget til kun at tage imod en lille håndfuld flygtninge og afvise alle andre – hvem skulle vi så tage imod? Svaret er paradoksalt nok præcis de mennesker, som højrefløjen og Socialdemokratiet har besluttet at afvise: kvoteflygtningene.

Mens verden brænder og den ”ansvarlige” midte i dansk politik burde tage fat om roden på det egentlige problem, har man i stedet valgt at lukke døren for mennesker, der har et uafviseligt, akut behov for vores hjælp. Også selvom det antal, vi normalt har taget imod, er så beskedent, at det næppe gør en forskel for vores økonomi eller vores udfordringer med integration.

For hvem er kvoteflygtningene egentlig? Der er tale om mennesker, der er udvalgt og screenet af FN. Mennesker, der typisk har siddet meget længe under usle kår i flygtningelejre. Mange af dem kan være endt der efter ophold i detentionslejre, som er endnu værre.

Her er vold og overgreb hverdag. Flere udenlandske medier har bragt hjerteskærende historier om helt små børn, der prostituerer sig selv for at få råd til mad, eller for at kunne betale menneskesmuglere. Der findes kort sagt ikke mange tilværelse i vores tid, der er værre end den, som disse mennesker lider under.

Mennesker ofres for en symbolpolitisk sejr
Danskerne efterspørger kontrol med grænserne, kontrol med antallet af flygtninge, og at vi sikrer os, at dem, der får asyl i Danmark, er dem, der har mest behov for det. Her er kvotesystemet det eneste svar. Modsat spontane flygtninge ved vi nemlig, at kvoteflygtningene er løbet tør for alle andre muligheder end asyl, og vi kan skrue op og ned for vores indsats på området i krisetider. Et stærkt kvotesystem er med andre ord det mest virksomme, mest humane og mest effektive alternativ til den spontane asyl.

Derfor virker det – for at bruge ærlig snak – fuldkommen idiotisk, at det lige netop er dette system, som Danmark har valgt at skrotte. Jeg har siddet i Folketinget i 32 år, og det gør mig ked af det og vred, at kynismen i toppen af dansk politik nu er nået så vidt, at man for en marginal, symbolpolitisk sejr er villig til at ofre 500 af de mennesker i hele verden, der har mest brug for os.

Danmark er et stærkt land. Vi har bygget verdens smukkeste samfund på en platform af solidaritet, fællesskab, velfærd og frihed. Hvad siger det om os, hvis vi ikke er klar til at byde 500 mennesker om året, med akut behov for hjælp, velkommen i det fællesskab?

Forrige artikel Enhedslisten: Er CSR andet end en velpoleret facade? Enhedslisten: Er CSR andet end en velpoleret facade? Næste artikel NGO: Data om oprindelige folk skal hindre krænkelser NGO: Data om oprindelige folk skal hindre krænkelser
Se Mette Frederiksens tale til FN's Generalforsamling

Se Mette Frederiksens tale til FN's Generalforsamling

TALE: Fredag aften talte statsminister Mette Frederiksen (S) til FN's Generalforsamling i New York, hvor hun bl.a. valgte at fokusere på klima- og immigrantkrisen. Talerne var i år optaget på forhånd.