Debat

Hvordan skal en ny handlingsplan skrues sammen?

PRÆSENTATION: I den kommende måned sætter Altinget fokus på, om vi skal have en ny dansk handlingsplan for de nye verdensmål. Læs mere her, og mød panelet.

Foto: un.org
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I september 2015 blev alle FN’s medlemsstater enige om at fastsætte 17 nye verdensmål for, hvor verdens skal bevæge sig hen frem mod 2030. De handler blandt andet om udryddelse af fattigdom og sult.

Nu forestår et større arbejde med at implementere og operationalisere målene nationalt og internationalt. Men den danske regering har endnu ikke besluttet sig for, om man vil lave en dansk handlingsplan. Regeringen afventer, at FN fremlægger sine indikatorer for de nye mål.

”Når det er klart, så vil regeringen træffe en beslutning, om det er en national samlet handlingsplan, eller om det er en individuel forpligtelse til hvert ministerium,” sagde udenrigsministerminister Kristian Jensen (V) under et samråd for nylig.

Derfor vil Altinget gerne tage debatten op. Skal Danmark lave en samlet handlingsplan? Og hvordan skal sådan en handlingsplan skrues sammen?

Fakta
Fra 22. februar og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på om vi skal have en ny dansk handlingsplan for de nye verdensmål.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Debattørerne er:

Kristian JensenKristian Jensen (V), udenrigsminister
Kristian Jensen har en HHX og har tidligere arbejdet som bankassistent. Fra 1995 til 1997 var han landsformand for Venstres Ungdom. Han blev valgt ind i Folketinget første gang i 2007 og har siden 2009 været partiets næstformand. Før han blev udnævnt som udenrigsminister, var han bl.a. skatteminister og formand for Venstres folketingsgruppe.

Mette GjerskovMette Gjerskov (S), udviklingsordfører
Mette Gjerskov er uddannet cand.agro. ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Hendes politiske karriere begyndte for alvor, da hun i 2002 stillede op som kandidat for Socialdemokratiet i Roskildekredsen. Hun blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005 og har bl.a. fungeret som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 2011 til 2013. Hun har tidligere været formand for Dansk Røde Kors, Gundsø lokalafdeling 1994-2005, og vicepræsident for Dansk Røde Kors 1999-2004.

Ulla SandbækUlla Sandbæk (ALT), udviklingsordfører
Ulla Sandbæk var præst i Birkerød Pastorat Kirke fra 1974 til 2004. De sidste 15 år fra 1989 til 2004 var hun samtidig medlem af Europaparlamentet. I første periode for Folkebevægelsen mod EU. De sidste 2 perioder for JuniBevægelsen. I 2004 blev hun Art of Living lærer, hvor hun bl.a. underviste palæstinensiske kvinder som havde været politiske fanger i israelske fængsler i Art of Livings anti depressions teknikker med vejrtrækningsteknikker, yoga meditation og spiritualitet. Dette gjorde hun frem til 2012. I 2014 stillede hun op som folketingskandidat i Københavns Omegn for Alternativet og blev valgt ind i Folketinget i 2015.

Laust Leth GregersenLaust Leth Gregersen, politisk chef, Red Barnet
Laust Leth Gregersen er uddannet kandidat i Politisk Kommunikation og Ledelse fra CBS. Han har debatteret og skrevet om dansk og global udviklingspolitik i mange forskellige sammenhænge. Han har været drivende i at dagsordenssætte Politik Sammenhæng for Udvikling i både Danmark, EU og OECD de seneste år, blandt andet som formand for Concord Europe’s arbejde med Politik Sammenhæng for Udvikling.

Adam Moe FejerskovAdam Moe Fejerskov, Ph.d.-studerende, DIIS
Adam Moe Fejerskov har en kandidatgrad i globale studier fra RUC. Han har tidligere arbejdet som rådgiver i Udenrigsministeriet og for de danske ngo’ers EU-netværk, Concord Danmark. Han forsker i det internationale udviklingssamarbejde og har publiceret en række rapporter om EU’s udviklingssamarbejde, bl.a. European Union Development Cooperation in a Changing Global Context samt Practice makes perfect: The role of the European Union in the post-2015 framework for development cooperation i 2013.

Helle SamuelsenHelle Samuelsen, Institutleder på Institut for Antropologi, Københavns Universitet
Helle Samuelsen er lektor og institutleder ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet. Hendes forskningskarriere har især fokuseret på global sundhed og udvikling med Vestafrika som omdrejningspunkt. Helle Samuelsen er desuden medlem af Udviklingspolitisk Råd, der rådgiver Udenrigsministeren om spørgsmål vedrørende den danske udviklingsbistand.

Tine BorkTine Bork, chefkonsulent, Håndværksrådet
Tine Bork har de seneste 20 år rådgivet SMV’er om teknologioverførsel og b2b-partnerskaber på vækst- og udviklingsmarkeder, samt om privatsektorudvikling og kapacitetsopbygning af erhvervsorganisationer i udviklingslande. Hun har siden 2013 været medlem af Udviklingspolitisk Råd.

Christine Jacobsen MulvadChristine Jacobsen Mulvad, politik og kommunikationsrådgiver, 92-Gruppen
Christine Jacobsen Mulvad er cand.scient.soc i Internationale Udviklingsstudier og Kommunikation fra RUC. Hun har fulgt udviklingen og forhandlingerne af verdensmålene for bæredygtig udvikling de sidste par år og har koordineret og ledet NGO-netværkene 92-gruppens og Globalt Fokus’ arbejde med målene, bidraget til internationale NGO-gruppers arbejde med området og deltaget i forhandlingsmøder i FN og EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Laust Leth Gregersen

Politisk chef, Oxfam Ibis
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse (CBS. 2009)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00