Infrastruktur, klima og skat: Her er projekterne, der må vige for Prehns coronamilliard

CORONA: Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) har fundet den én milliard kroner store standbypulje, der kan bruges på en potentiel coronakatastrofe i Afrika, ved at sætte infrastruktur-, klima- og skatteprojekter i bero. "Vi er pisket til at prioritere," siger han. 

"Vi er i en situation nu, hvor vi er pisket til at prioritere," siger udviklingsminister Rasmus Prehn.&nbsp;<br>
"Vi er i en situation nu, hvor vi er pisket til at prioritere," siger udviklingsminister Rasmus Prehn. 
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) har afsat en milliard kroner, der kan sendes sydpå for at bekæmpe coronavirussen, hvis den for alvor griber fat i det afrikanske kontinent.

Der er tale om en såkaldt standbypulje, der kan udbetales midler fra løbende, som coronakrisen udvikler sig.

Pengene er fundet inden for den eksisterende ramme af udviklingsbistanden ved midlertidigt at sætte projekter i bero, indtil coronakrisen har lagt sig igen. 

Dokumentation

Sådan finder Rasmus Prehn standbymilliarden 

Udviklingsminister Rasmus Prehn har afsat næsten én milliard kroner fra den eksisterende ramme for udviklingsbistanden til en såkaldt standbypulje, der kan aktiveres, hvis coronapandemiens udvikling i Afrika gør det nødvendigt.

Pengene er fundet under følgende initiativer:

  • 350 millioner kroner fra større infrastrukturprojekter (Danida Sustainable Infrastructure Finance)
  • 214 millioner kroner fra initiativer til fremme af langsigtet regional økonomisk integration på tværs af landegrænser og langsigtede private investeringer i udviklingslandene, særligt i Afrika
  • 200 millioner kroner fra nyt initiativ for klima, konflikt, fordrivelse og irregulær migration i Afrika
  • 162 millioner kroner fra øvrige udvalgte langsigtede udviklingsindsatser (blandt andet afsat til at styrke skattesystemer i udviklingslande med lokale myndigheder, samt nye ikke igangsatte midler til klima- og miljørelaterede indsatser i Afrika)
  • 70 millioner kroner fra dele af indsats for rådgivere til multilaterale organisationer og strategisk sektorsamarbejde og myndighedssamarbejde mellem Danmark og partnerlande.

I alt mulige besparelser for 996 millioner kroner. 

Kilde: Udenrigsministeriet 


0:000:00