Debat

Ingen kvaler, Danida betaler

DEBAT: Det er ret risikofrit for organisationerne at gå ind i projekter i vanskelige lande. Organisationer kaster sig derfor gladelig over projekter i f.eks. Egypten og Swaziland, hvor sandsynligheden for fiasko er stor, skriver konsulent Mogens Poulsen.
Debat om civilsamfundsstøtte fortsætter her, hvor de udviklingspolitiske ordførere på årets Folkemøde slap.
Debat om civilsamfundsstøtte fortsætter her, hvor de udviklingspolitiske ordførere på årets Folkemøde slap.Foto: Maria Bierbaum Oehlenschläger/Altinget.dk
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Poulsen
Konsulent for bl.a. Danida og danske virksomheder

Danida holdt 12. juni et åbent møde om evalueringen af Danmarks strategi for støtte til civilsamfundet. Evalueringsrapporten har titlen: "Evaluering af dansk støtte til civilsamfundet". Men titlen er misvisende, fordi evalueringsrapporten hovedsagelig omfatter evaluering af civilsamfunds-strategien fra 2008 til 2012. 

Det forvirrede folk, og mange troede, at det drejede sig om en evaluering af støtten til civilsamfundet.

Jeg synes, der er et stort behov for at evaluere CSO'erne (civilsamfundsorganisationerne) meget mere i detaljer. Hvad er der f.eks. kommet ud af deres arbejde i de sidste 20 år, og hvad har det kostet de danske skatteydere?

Fakta
Ny evaluering af civilsamfundsstrategien sætter retningen for samarbejdet mellem organisationer i Nord og Syd. Derfor har Altinget | Udvikling i juni inviteret politikere, ngo'er og fagfolk til at debattere evalueringen og indholdet af en fremtidig politik på området.

Se præsentation af månedens debattører.

Du er velkommen til at blande dig i debatten. Skriv til [email protected].

Deltagere og oplægsholdere i mødet
Mødet havde 124 tilmeldte deltagere (seks personer var dog skrevet på to gange), så reelt var der 118 tilmeldte. Jeg antager, at 95 procent af deltagerne var mere eller mindre betalt gennem Danidas programmer og projekter. Der var to tilmeldte fra Rigsrevisionen, og jeg formoder, de var til stede. To personer fra Vatikanet deltog uden tvivl også. Den katolske hjælpeorganisation Caritas har i årevis været en af de CSO'er, der er støttet af Danida.

Stemningen var festlig, da alle kendte hinanden, ministeren, evalueringsteamet og de ansatte i Udenrigsministeriet. Mødet foregik på engelsk, og det var generalsekretærerne for nogle af de 11 rammeorganisationer, der talte og stillede de fleste spørgsmål. Teamlederen Cowan Coventry fra evalueringsteamet holdt det første oplæg. Det blev vel modtaget.

Det kan ikke være rigtigt, at CSO'erne ligefrem skal tjene på ulandsbistand.

Mogens Poulsen
Konsulent

Jeg mener, at det er forvirrende, at opgaven alene har været at evaluere strategien, og der ikke er lavet nogen dybdegående evaluering af CSO'erne. En af konklusionerne er, at man skal lave en policy i stedet for en strategi, så her er nok en ny opgave, som konsulenterne kan arbejde videre på.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) var naturligvis glad for evalueringen, og han pointerede, hvor vigtig CSO'erne er. Frans Mikael Jansen fra MS/ActionAid var utilfreds med, at MS ikke havde fået del i 30 mio. kr. i en ekstra rammebevilling, som i stedet var gået til Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors, IBIS og Red Barnet. Det har Verdens Skove også klaget over, men ministeren forklarede, at pengene var fordelt efter rammeorganisationernes resultatrapportering.

Danidas bevillinger til CSO'erne i 2013
Der er kommet mange bevillinger på plads i 2013. Ialt er der tale om rammebevillinger på 717 millioner kroner til 11 rammeorganisationer.

I 2013 er der fordelt følgende midler fra puljeordningen:

  • CISU (150 mio. kr. – ca. 270 medlemsorganisationer)
  • Danske Handicaporganisationer (50 mio. kr. – 32 medlemsorganisationer)
  • Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U) (22,5 mio. kr. – 31 kirkelige organisationer)
  • Dansk Ungdoms Fællesråd (11 mio. kr. – 70 foreninger)
  • NGOforum (6 mio. kr. til kapacitetsudvikling af medlemmerne)
  • Concord Denmark (2,5 mio. kr. – 42 medlemsorganisationer)

Nu skal de seks puljeorganisationer bevilge og administrere 242 mio. kr., som kan fordeles på 435 medlemsorganisationer. Der skal nok blive kamp om midlerne, men nu er Danida så sluppet af med arbejdet. En ny CSR-bevilling på 40 mio. kr. vil nok også gå til CSO-organisationerne.

Så alt i alt skulle der nu være godkendt 999 mio. kr. til CSO'erne i 2013.

Der er så yderligere de igangværende projekter, og det må nok forventes, at der er 1,2 mia. kr. til CSO'erne i 2013. Det er en stigning på omkring 20 procent i forhold til 2011.

For meget til Danmark og for lidt til ulande
Det er ret risikofrit for organisationerne at gå ind i projekter i vanskelige lande. Går det galt, så er det Danida, der betaler i alle tilfælde. Derfor kaster man sig gladelig over projekter i Egypten, Palæstina, Swaziland og andre lande, hvor sandsynligheden for, at det vil gå galt, er stor.

Der er mulighed for et utal af eksotiske rejser for medarbejderne i CSO'erne med alt betalt og med 100 procent refundering af løn, plus 80 procent ekstra til organisationen. Med forberedelse og rapportskrivning kan 2 ugers projektbesøg f.eks. i Ghana let løbe op på 157.000 kroner, og heraf går der 48.000 kr. til organisationen.

Til oplysning om projekter og programmer i danske medier kan man få betalt fra 2 procent til 4 procent af den samlede projektbevilling. Jeg har lidt svært ved at se, at det har den store betydning for ulandene.

Hertil kommer, at organisationerne får 7 procent af bevillingen til at administrere projektet i Danmark.

Lokale partnere skal involveres mere aktivt
Efter min mening bør Danida hurtigst muligt droppe de 80 procent. Det kan ikke være rigtigt, at CSO'erne ligefrem skal tjene på ulandsbistand, og de 2 til 4 procent til oplysning i Danmark kan også droppes. De lokale partnere bør involveres meget mere aktivt.

Den såkaldte folkelige bistand er blevet alt for elitær og domineres af akademikere. Organisationerne bruger deres fastansatte akademiske medarbejdere i stedet for at bruge specialister udefra, ildsjæle og frivillige.

Der er virkelig behov for en radikal ændring, men det, tvivler jeg på, vil komme med den nuværende radikale minister.

Dokumentation

Konsultation om ny civilsamfundspolitik

Danida har udarbejdet en konceptnote som grundlag for den nye politik om dansk støtte til civilsamfund i udviklingslande. Danidas konceptnote kan læses og kommenteres frem til 20. juni 2013.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00