Debat

Katja Iversen: Verden vinder, når vi investerer i kvinder

DEBAT: Verdensmål og forskning bakker op om, at investeringer i kvinders rettigheder baner vej for fattigdomsbekæmpelse, skriver Katja Iversen, præsident for Women Deliver.

Investeringer i kvinder er den lige vej til vækst og fattigdomsbekæmpelse, skriver Katja Iversen, præsident, Women Deliver.<br>
Investeringer i kvinder er den lige vej til vækst og fattigdomsbekæmpelse, skriver Katja Iversen, præsident, Women Deliver.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katja Iversen
Præsident, Women Deliver

Forestil dig en verden, hvor ingen kvinde dør i barselssengen, hvor ingen baby er født med hiv, hvor alle, også piger, kan komme og fortsætte i skole og få en uddannelse.

Og hvor piger og kvinder kan leve deres fulde potentiale på lige fod med drenge og mænd og opnå en positiv udvikling for alle.

Den verden er en god verden, og den er inden for rækkevidde – hvis vi vil den.

For at verdenssamfundet skal kunne opleve fremgang, er det nødvendigt at holde op med at behandle piger og kvinder som andenrangsborgere og i stedet give dem de lige muligheder, de har ret til.

Katja Iversen, præsident, Women Deliver

Kvinders sundhed, rettigheder og ligestilling er helt central placeret i de 17 nye globale verdensmål. Både som enkeltstående mål – mål 3 om sundhed og mål 5 om ligestilling – men også på tværs af alle målene.

Investeringer i kvinder giver vækst
Nye tal og forskning viser med al tydelighed, at investeringer i piger og kvinders sundhed og rettigheder og ligestilling på uddannelses- og arbejdsmarkedet ikke bare er det rigtige at gøre ud fra en menneskerettigheds-tankegang.

Det er også en direkte vej til økonomisk vækst og fattigdomsbekæmpelse.

Et stort studie fra 2015 fra McKinsey viser, at hvis kvinder kunne deltage i økonomien på samme niveau som mænd, kunne man tilføje så meget som 28 billioner dollars eller 26 procent til det årlige globale BNP i 2025. Det er ikke småpenge!

Et par andre tal understreger min pointe:

Hvis 10 procent flere piger gik i skole, kunne et lands bruttonationalprodukt i gennemsnit stige med 3 procent.

Og fjernede man de barrierer, der hindrer kvinder i at komme ind på arbejdsmarkedet, kunne arbejdsproduktiviteten øges med op til 25 procent.

Ulighed svækker kvinders bidrag
Kvinder bruger generelt en væsentlig større del af deres indkomst på deres børns sundhed og skolegang end mænd og bidrager i stor stil til samfundsøkonomien både som forbrugere, medarbejdere, iværksættere og ved deres store ulønnede arbejde både ude og hjemme.

Men samtidig udgør piger og kvinder størstedelen af verdens fattige, tjener langt mindre end mænd, arbejder længere og er ofte meget dårligere stillet i forhold til adgang til jord, naturressourcer, uddannelse og sundhed.

For at verdenssamfundet skal kunne opleve fremgang, er det nødvendigt at holde op med at behandle piger og kvinder som andenrangs-borgere og i stedet give dem de lige muligheder, de har ret til.

Dette vil ikke kun være til gavn for verdens piger og kvinder, men en fordel for alle – og et fundament for at nå de 17 verdensmål.

Danmark fortsat bannerfører for ligestilling
Den globale fortaler-organisation Women Deliver har identificeret 12 investeringer i piger og kvinder – programmatiske, politiske og finansielle – som kan drive opnåelsen af de 17 verdensmål.

De er samlet under Deliver for Good-kampagnen, som allerede nu har flere hundrede organisationer fra en række forskellige sektorer om bord, og som er støttet af indflydelsesrige mænd og kvinder verden over.

Danmark støtter også kampagnen og har i årtier været international bannerfører for kvinders ligestilling og for politisk og økonomisk støtte til piger og kvinders sundhed og rettigheder, inklusiv seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, herunder adgang til moderne præventionsmidler.

Sidstnævnte er absolut grundlæggende for en positiv udvikling og en bæredygtig fremtid.

Prævention styrker ligestilling
I dag er der cirka 225 millioner kvinder, som ønsker at undgå graviditet, men som ikke har adgang til moderne præventionsmidler.

Når en kvinde ikke selv kan kontrollere, hvor mange børn hun vil have, hvornår og med hvem, er det rigtig svært at få en uddannelse, passe et job, deltage i det politiske liv og bryde ud af fattigdommen. Ligestilling bliver en saga blot, og verden kan vinke farvel til stor gevinst på alle hylder.

Det er godt at høre, at den nye danske udviklingsminister også vil prioritere piger og kvinders sundhed, rettigheder og økonomiske deltagelse i Danmarks udviklingssamarbejdet og i udenrigspolitikken.

Det er der i høj grad brug for, som verden ser ud lige nu.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af klodens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 8. december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katja Iversen

Administrerende direktør for Museum for the United Nations - UN Live
cand.comm. (Roskilde Uni. og Columbia University)

0:000:00