Debat

Mogens Jensen vil have mere vækst for bistanden

DEBAT: Områderne for handel og udvikling har hvert sit formål og berettigelse. Men der, hvor de to områder mødes, kan udforskes og styrkes til gavn for væksten i ulandene og i Danmark, mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udviklingslandene efterspørger viden, teknologi og innovative løsninger, som danske virksomheder kan tilbyde inden for sundhed, vand, energi, miljø, klima, fødevarer og landbrug.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister
Fakta

Fra 1. april og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på vækst gennem bistand.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Af Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Jeg har som den første danske minister for både handel og udvikling slået fast, at hvert område har sit eget formål og egen berettigelse. Men udviklingslandene og danske virksomheder vil kunne drage gavn af, at snitfladerne styrkes.

Den fællesmængde, hvor de to områder allerede i dag har berøring, kan udforskes og styrkes til gavn for vækst og beskæftigelse, i udviklingslandene, på vækstmarkederne og i Danmark.

Udviklingslandene efterspørger viden, teknologi og innovative løsninger, som danske virksomheder kan tilbyde inden for sundhed, vand, energi, miljø, klima, fødevarer og landbrug.

Danske virksomheder er også kendt for deres samfundsansvar, nul-tolerance over for korruption og pålidelighed. Og danske modeller inden for velfærd og arbejdsmarked rummer mange af svarene på udfordringerne i udviklingslandene.

Bedre til at udnytte vores position
For danske virksomheder er det dog ikke altid lige nemt at få foden inden for på nye markeder i udviklingslandene, hvor rammebetingelser og forretningskultur adskiller sig en hel del fra vores nærmarkeder i Europa.

Men gennem vores mangeårige tilstedeværelse gennem udviklingssamarbejdet har danske ambassader fået et indgående kendskab til udviklingslandene. De kender til forretningsmulighederne, har politiske kontakter og lokale netværk. Det kan bruges til gavn for danske virksomheder.

Vi skal blive endnu bedre til at udnytte vores position ikke bare i vores prioritetslande som Kenya, Ghana, Mozambique, Bangladesh og Vietnam, som har nogle af verdens højeste vækstrater. Men også på store vækstmarkeder som Kina, Indien, Indonesien og Brasilien, hvor det er vanskeligt for danske virksomheder at komme ind over dørtrinnet.
 
Murene nedbrydes
Vi er i gang med at nedbryde murene mellem handels- og bistandsarbejdet i udenrigstjenesten. Vi styrker indsatsen med økonomisk diplomati på svære markeder og står parat med hjælp, hvis danske virksomheder løber hovedet mod en ulovlig toldmur eller uigennemskuelige udbudsprocesser.

Vi tilbyder samtidig en række innovative finansieringsmekanismer og støtteordninger, der kan lette vejen for danske virksomheders adgang til udviklingslandene.

Regeringen har besluttet at fortsætte med til at tilbyde Danidas erhvervsinstrumenter i Vietnam og Egypten og at udvide programmerne til Pakistan og Etiopien. Det er fra i år også muligt for danske virksomheder at få medfinansiering på op til 750.000 kroner til markedsundersøgelser og udarbejdelse af forretningsplaner i udviklingslande.

Og vi åbner i år ambassader på nye vækstmarkeder i Colombia, Filippierne, Nigeria og i Myanmar, hvor udviklingssamarbejdet blandt andet sigter på støtte til arbejdstagerrettigheder og opbygning af et velfungerende arbejdsmarked.

Frihandel
Endelig er der handelspolitikken, hvor sammenlægningen af handels- og udviklingsporteføljen i høj grad giver mening. Her vil regeringen fortsat arbejde for handelsaftaler til gavn for udviklingslandene, så de kan afsætte deres varer på internationale markeder og blive del af den globale økonomi. 

Et eksempel er EU's regionale økonomiske partnerskabsaftaler med udviklingslandene i Afrika, Vestindien og Stillehavet. De kobler netop bedre markedsadgang og friere handel med et bredere partnerskab om udvikling, regional integration og institutionsopbygning.

Partnerskaberne kan være med til at skabe vækst og fremme investeringer i udviklingslandene – og bidrage til at løfte flere mennesker ud af fattigdom samtidig med, at der åbner sig nye markeder for danske produkter og serviceydelser.

Synergien bekræftes af et uafhængigt studie, der konkluderer, at EU's udviklingsbistand fra 2014 til 2020 på i alt 500 milliarder kroner vil have tjent sig selv ind via investeringer og samhandel med ulandene, når vi er fremme ved 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00