LA: Nu er tiden til at etablere flygtningelejre i nærområdet

DEBAT: Der bør indledes seriøse forhandlinger om at bruge de overskydende milliarder fra færre asyludgifter til at etablere flygtningelejre i nærområderne, skriver Liberal Alliances Mette Bock.

Af Mette Bock (LA) 
Udenrigsordfører

Trods alle forsøg på at tale frygten op og male fanden på væggen, har de gennemførte stramninger virket. De forventede 25.000 asylansøgere kommer ikke. Vi lander givetvis et godt stykke under 10.000.

Så er det store spørgsmål naturligvis, hvad der skal ske med de sparede 2-3 milliarder, der var afsat? Skal de bare rulle tilbage til Udenrigsministeriets almindelige drift i forhold til udviklingsbistand – eller hvad skal de anvendes til?

Jeg vil gerne advare kraftigt imod, at midlerne "under radaren" fordeles til traditionel bistand. Et råderum opstået ved, at der kommer færre asylansøgere, bør investeres i bedre forhold i nærområderne. Det er nemlig den næstbedste investering, hvis vi skal mindske presset mod Europa. Den bedste er naturligvis, at der etableres fred og økonomisk vækst, men det ligger nok langt ude i horisonten.

Inddrag andre i prioriteringerne

Min frygt er, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) og hans embedsmænd sætter sig tungt på pengene og går tilbage til "business as usual". Det må ikke ske. Vi andre bør inddrages, så prioriteringerne foregår efter en bred drøftelse.

Liberal Alliances ønske er, at vi fremover udelukkende modtager 4000 kvoteflygtninge årligt – og at de sparede ressourcer investeres direkte i nærområderne. Det vil formentlig indebære investeringer i omegnen af 5-6 milliarder inden for 2-3 år.

Det kan lade sig gøre, hvis den politiske vilje er tilstede. Og det vil gøre forholdene bedre for såvel de asylanter, vi modtager, og for flygtningene i nærområderne. I Danmark skal vi ikke have flygtningelejre, flygtningene skal integreres. Til gengæld skal vi investere i flygtningelejrene i nærområderne.

Nye ting bliver hele tiden muligt

Hvis det stod til mig, kunne vi passende bruge anledningen til at indlede seriøse forhandlinger om at etablere en dansk finansieret og dansk drevet flygtningelejr i et af landene i nærområderne.

Mange vil trække på skuldrene og afvise det som umuligt. Men ved I hvad? I disse år sker der så meget, som ingen havde forudset for blot få år siden. Derfor er der behov for politisk nytænkning og reformer, der gør det muligt i højere grad at styre udviklingen. Både i forhold til nærområderne, men sandelig også i forhold til de integrationsproblemer, vi stå med helt aktuelt.

Vi kan ikke blive ved med at forlænge brædder. Vi har brug for et paradigmeskift. Ikke et traditionelt tilbageløb.

Forrige artikel EL: Socialdemokraternes ambition for udviklingen er for slap EL: Socialdemokraternes ambition for udviklingen er for slap Næste artikel Falliterklæring at skære i støtten til Syrien
 • Anmeld

  Christian X

  På tide...

  Mange års besparelser er primært gået til udlændinges forsørgelse, integration, børnepenge, sundhed, skole, retsvæsen, tolke og andre velfærdsydelser samt tvivlsomme bistandsprojekter hjemme og på den sydlige halvkugle.

  Få lukket de huller.
  Gør det der skal til for udvise alle kriminelle udlændinge og folk, der åbenlyst kun er her for at få offentlig forsørgelse.

  Det er den eneste måde I nogen sinde får skattelettelser igennem.
  Så længe befolkningen render stærkere og oplever besparelser, stress og forringelser vil der ikke være skyggen af politisk opbakning til skattelettelser.


 • Anmeld

  M.S. Carstens · Realist

  Jeg er helt enig med Christian X

  Jeg foreslår omgående stop for spontan indvandring.
  De sparede penge, der 1. år er taget fra udviklingsbistanden, skal bruges til at styrke sikkerheden/centre i nærområderne.
  De penge som kommunerne derved sparer går direkte til at undgå nedskæringer i kerneopgaverne.

  Start omgående en gennemgribende repatriering af alle ikke vestlige tilvandrere der ikke har arbejde og kan forsørge sig og sine. Eventuelt til ovenstående centre i relevante nærområder.

  Lad det blive gennemført inden for 3 år.
  Overskydende penge herefter, skal, i rækkefølge, bruges på anstændig uddannelse af vore egene, forskning og sidst skattelettelser.

  At fortsætte ud af gamle spor, vil ruinere vort land, ødelægge velfærds-solidariteten, skabe enorme kulturelle spændinger, forringe uddannelses niveauet/IQ, gøre Danmark til de kriminelles paradis og ikke arbejdende muslimers slaraffenland.

  Støt- og stem de nye partier ind, for ingen af de gamle vil ændre den kurs de har kørt gennem 40 år.

  Jeg er stiller for:
  http://dksamling.dk/
  De vil nyt og er ikke i forvejen sovset ind i politisk egoisme.

 • Anmeld

  Finn Lerbæk Pedersen · Pensionist

  Ja til NYTÆNKNING !!

  NOK er NOK !!

  Jeg fremlægger snart et endegyldigt forslag om følgende: GRUNDLOVEN SKAL OPDATERES TIL 2016 FORHOLD, og der skal indføres disse ord: ALT HVAD DER HAR MED ISLAMISK STAT AT GØRE I DANMARK SKAL NØDVENDIGVIS FORBYDES!! Den fanatiske Islamistiske religion skulle en gang for alle usynliggøres i vores dejlige land DANMARK !! Vi bruger alle en masse tid på noget, som aldrig skulle havde set dagens lys her i landet!! Det er snart til at få "spat" af! Hvad siger I derude i Cyber Space ?? Skrevet torsdag den 1. september 2016.

  Jeg har "kæmpet" forgæves med forslag og andet!! Bliver aldrig hørt ! Nu må de yngre tage over..!! Uhyggeligt hvor passiv bl.a. regeringen er..!!

Røde ordførere vil presse S til at øge udviklingsbistanden

Røde ordførere vil presse S til at øge udviklingsbistanden

VALG: De røde partier vil have Socialdemokratiet til at øge udviklingsbistanden, hvis partiet skal danne regering efter valget. De afviser samtidig S-planer om at skære på den langsigtede bistand for at styrke hjælpen til nærområderne.