Debat

LA: Nu er tiden til at etablere flygtningelejre i nærområdet

DEBAT: Der bør indledes seriøse forhandlinger om at bruge de overskydende milliarder fra færre asyludgifter til at etablere flygtningelejre i nærområderne, skriver Liberal Alliances Mette Bock.

Færre flygtninge end forventet giver milliarder i overskud, og de penge bør bruges til at etablere flygtningelejre i nærområderne, mener Mette Bock. 1. september 2016
Færre flygtninge end forventet giver milliarder i overskud, og de penge bør bruges til at etablere flygtningelejre i nærområderne, mener Mette Bock. 1. september 2016Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA) 
Udenrigsordfører

Trods alle forsøg på at tale frygten op og male fanden på væggen, har de gennemførte stramninger virket. De forventede 25.000 asylansøgere kommer ikke. Vi lander givetvis et godt stykke under 10.000.

Så er det store spørgsmål naturligvis, hvad der skal ske med de sparede 2-3 milliarder, der var afsat? Skal de bare rulle tilbage til Udenrigsministeriets almindelige drift i forhold til udviklingsbistand – eller hvad skal de anvendes til?

Jeg vil gerne advare kraftigt imod, at midlerne "under radaren" fordeles til traditionel bistand. Et råderum opstået ved, at der kommer færre asylansøgere, bør investeres i bedre forhold i nærområderne. Det er nemlig den næstbedste investering, hvis vi skal mindske presset mod Europa. Den bedste er naturligvis, at der etableres fred og økonomisk vækst, men det ligger nok langt ude i horisonten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Inddrag andre i prioriteringerne

Min frygt er, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) og hans embedsmænd sætter sig tungt på pengene og går tilbage til "business as usual". Det må ikke ske. Vi andre bør inddrages, så prioriteringerne foregår efter en bred drøftelse.

Liberal Alliances ønske er, at vi fremover udelukkende modtager 4000 kvoteflygtninge årligt – og at de sparede ressourcer investeres direkte i nærområderne. Det vil formentlig indebære investeringer i omegnen af 5-6 milliarder inden for 2-3 år.

Vi kan ikke blive ved med at forlænge brædder. Vi har brug for et paradigmeskift. Ikke et traditionelt tilbageløb.

Mette Bock, udenrigsordfører i Liberal Alliance

Det kan lade sig gøre, hvis den politiske vilje er tilstede. Og det vil gøre forholdene bedre for såvel de asylanter, vi modtager, og for flygtningene i nærområderne. I Danmark skal vi ikke have flygtningelejre, flygtningene skal integreres. Til gengæld skal vi investere i flygtningelejrene i nærområderne.

Nye ting bliver hele tiden muligt

Hvis det stod til mig, kunne vi passende bruge anledningen til at indlede seriøse forhandlinger om at etablere en dansk finansieret og dansk drevet flygtningelejr i et af landene i nærområderne.

Mange vil trække på skuldrene og afvise det som umuligt. Men ved I hvad? I disse år sker der så meget, som ingen havde forudset for blot få år siden. Derfor er der behov for politisk nytænkning og reformer, der gør det muligt i højere grad at styre udviklingen. Både i forhold til nærområderne, men sandelig også i forhold til de integrationsproblemer, vi stå med helt aktuelt.

Vi kan ikke blive ved med at forlænge brædder. Vi har brug for et paradigmeskift. Ikke et traditionelt tilbageløb.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00