Lille dansk ngo mistænkt for svindel med ulandsbistand

BOGFØRING: Organisationen Clean Clothes Campaign kan ikke redegøre for brug af Danida-midler. Torsdag afgør bestyrelsen, om foreningen skal begæres konkurs.

Clean Clothes Campaign arbejder for bedre forhold i tøjindustrien. Nu risikerer foreningen at lukke.
Clean Clothes Campaign arbejder for bedre forhold i tøjindustrien. Nu risikerer foreningen at lukke.Foto: /AP/Manish Swarup
Rasmus Dahl LøppenthinCarsten Terp Beck-Nilsson

Den lille ngo Clean Clothes Campaign er mistænkt for svindel med ulandsbistand. Det fremgår af et notat fra Udenrigsministeriet, og organisationens bestyrelsesformand, Magnus Nielsen, bekræfter sagen over for Altinget.

"Vi er stadig i gang med at danne os et overblik, men der er adskillige hundrede tusinde kroner, som vi ikke kan redegøre for," siger han.

Han kom til som bestyrelsesformand i april, og umiddelbart herefter begyndte sagen at rulle. Tilbage i 2013 fik organisationen bevilget små to millioner kroner fra Danidas CSR-pulje til projektet 'Bæredygtigt design i den globaliserede tøjindustri'.

Men den nye bestyrelse kunne ikke få indsigt i, hvordan pengene var blevet brugt. Det har ifølge formanden vist sig, at der er overført 60.000 kroner til en konto i en anden forening. Samtidig har foreningen ikke leveret en app, som den ellers havde fået bevilget mere end 70.000 kroner til at udvikle.

Fakta
Clean Clothes Campaign Danmark er en del af et globalt netværk af organisationer, der arbejder for at forbedre forholdene for de ansatte i tøj-industrien.

Organisationen har hovedkontor i Amsterdam. Den danske afdeling blev stiftet i 2007 som et samarbejde mellem følgende organisationer: 
  • Aktive Forbrugere
  • 3F Silkeborg
  • Mellemfolkeligt Samvirke
  • BAV - Bedre ArbejdsVilkår i udviklingslande

Kilde: Clean Clothes Campaign

Herudover manglede en lang række bilag og dokumentation for, hvordan midlerne fra CSR-puljen var anvendt. "Det er en meget ubehagelig situation. Og der er en række oplysninger, vi endnu ikke har fået adgang til," siger Magnus Nielsen.

Bestyrelsen overvejer konkurs
Clean Clothes Campaign har gennem årene lavet en række rapporter og kampagner, som har kritiseret arbejdsvilkårene i tøjindustrien. Derfor er sagen om bistandsmidlerne ekstra ærgerlig, mener bestyrelsesformanden.

Vi har i årevis holdt andre i ørerne, og så kan vi ikke engang holde styr på vores egen butik. Det synes jeg i virkeligheden er pinligt.

Magnus Nielsen
Formand, Clean Clothes Campaign

"Vi har i årevis holdt andre i ørerne, og så kan vi ikke engang holde styr på vores egen butik. Det synes jeg i virkeligheden er pinligt," siger Magnus Nielsen.

Bestyrelsen i Clean Clothes Campaign mødes torsdag for at afgøre, om de skal kaste håndklædet i ringen.

"Vi kan se, at der er et stort hul i kassen, og vi kan ikke få en revisorpåtegnelse på grund af manglende bilag og overblik over, hvordan der er udbetalt løn. Så vi bliver nødt til at overveje, om vi er nået dertil, hvor vi skal begære foreningen konkurs," siger Magnus Nielsen.

Ifølge notatet fra Udenrigsministeriet er der taget disciplinære skridt mod en tidligere medarbejder i Clean Clothes Campaign.

"Sagen er blevet henlagt, da anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke var grundlag for at gå videre med den," oplyser Københavns Politi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00